foto: Zane Bitere/LETA
ZZS pieprasa Linkaita demisiju
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits.
Politika
2022. gada 7. jūlijs, 17:20

ZZS pieprasa Linkaita demisiju

Jauns.lv / LETA

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāti aicina tuvākajā parlamenta sēdē lemt par satiksmes ministra Tāļa Linkaita (K) demisijas pieprasījumu, informēja ZZS preses sekretāre Dace Kārkliņa.

ZZS deputāti uzskata, ka ministrs nav spējis nodrošināt efektīvu un iedzīvotāju vajadzībām atbilstošu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu reģionālās nozīmes maršrutu tīklos. Parlamentārietis Viktors Valainis pauda, ka no virknes pašvaldību saņemti signāli par iedzīvotāju neapmierinātību saistībā ar sabiedriskā transporta pieejamību.

"Nav pieļaujams, ka reģionu iedzīvotājiem ir apgrūtinātas vai liegtas pārvietošanās iespējas. Ministram ir jāuzņemas atbildība par to, ka cilvēki nevar nokļūt pie ārsta, uz veikalu vai saņemt nepieciešamos pakalpojumus pašvaldībā," norādīja Valainis.

Kā atzīmēja Kārkliņa, ZZS pārstāvji jau iepriekš vairākkārt pauduši uzskatu, ka Linkaita īstenotās pārmaiņas sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanai reģionālajos maršrutos neatbilst iedzīvotāju vajadzībām, bet tiek īstenota atsevišķu uzņēmēju interesēs. "Tagad praksē pierādījies, ka šī 500 miljonu afēra ir kaitnieciska un nekavējoties ir jāpārtrauc," uzsvēra Valainis.

Arī Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija norāda, ka šobrīd netiek nodrošināta Sabiedriskā transporta pakalpojuma likuma mērķa izpilde - nodrošināt iedzīvotājiem pieejamus sabiedriskā transporta pakalpojumus, un ilgstoši tiek ignorēti nozares pārstāvošo organizāciju brīdinājumi par iespējamām problēmām nozarē, un aicinājumi sakārtot sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu reģionālās nozīmes maršrutu tīklos.

Jau ziņots, ka autotransporta direkcija (ATD) saistībā ar AS "Liepājas autobusu parks" nespēju izpildīt visus paredzētos reisus pieļauj iespēju pārtraukt līgumu ar pārvadātāju, trešdien intervijā Latvijas Radio sacīja direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.

Viņš norādīja, ka ceturtdien, 7. jūlijā, ir sasaukta Sabiedriskā transporta padomes ārkārtas sēde, kurā tiks skatīts jautājums par "Liepājas autobusu parka" nespēju izpildīt visus paredzētos reisus, kā arī ir sākta sistemātisko pārkāpumu uzskaites procedūra, kas var novest arī pie tā, ka līgums var tikt pārtraukts, ja uzņēmums netiks galā ar šo problēmu.

Linkaita demisiju pieprasījis arī Vidzemes plānošanas reģions, Latvijas sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrība un Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija.