foto: LETA
Rīdzinieki aicināti atbalstīt Ukrainas bēgļus
Izkārtne pie Rīgas domes ēkas.
Runā Rīga
2022. gada 5. jūlijs, 16:44

Rīdzinieki aicināti atbalstīt Ukrainas bēgļus

Jauns.lv

Lai arī turpmāk Rīgā būtu iespējams nodrošināt palīdzības sniegšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem, rīdzinieki aicināti pieteikt sev piederošos mājokļus bēgļu izmitināšanai un kļūt par brīvprātīgajiem Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem Kaļķu ielā 1.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem kopš 7. marta reģistrēts 16 881 Ukrainas civiliedzīvotājs, un līdz 1. jūlijam pašvaldība nodrošinājusi izmitināšanu 3 135 no tiem. Pašlaik izmitināšana tiek nodrošināta aptuveni 1500 ukraiņiem. 

Lai uzņemtu sev piederošajos mājokļos Ukrainas civiliedzīvotājus, rīdzinieki aicināti reģistrēt mājokļus valsts vienotajā sistēmā www.cak.iem.gov.lv. Pēc mājokļa reģistrēšanas pašvaldība sazināsies ar mājokļa pieteicēju un vienosies par Ukrainas civiliedzīvotāju uzņemšanu.

Kad Ukrainas civiliedzīvotāji izmitināti mājoklī, tā īpašnieks 14 dienu laikā kopš izmitināšanas sākuma var pieteikties valsts noteiktās atlīdzības saņemšanai par periodu līdz 120 dienām. Pašlaik ir noteikti divi veidi, kā saņemt atlīdzību par Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanu. 

Gan fiziskas, gan juridiskas personas var pietiekties atlīdzībai 100 eiro par pirmo izmitināto personu, 50 eiro par katru nākamo, bet ne vairāk kā 300 eiro par vienu mājokli mēnesī uz periodu līdz 120 dienām. Šo atlīdzību neapliek ar nodokļiem.

Privātpersonas var pieteikties arī īres līguma slēgšanai jeb tā saucamajam trīspusējam īres līgumam. Līguma summa nedrīkst pārsniegt 300 eiro mēnesī par mājokli, iekļaujot gan īri, gan komunālos maksājumus. Šo summu apliek ar nodokļiem.

Lai pieteiktos atlīdzības saņemšanai vai īres līguma slēgšanai, jāiesniedz pieteikums Rīgas pilsētas Apkaimju iedzīvotāju centrā. Lēmumu par atlīdzības izmaksu vai līguma slēgšanu pieņem Rīgas domes Mājokļu un vides departaments.