foto: LETA
Latvijas zinātnieku sadarbība ar Eiropas Kodolpētījumu organizāciju kļūst arvien ciešāka
Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa - Lukaševica
Politika
2022. gada 15. jūnijs, 12:47

Latvijas zinātnieku sadarbība ar Eiropas Kodolpētījumu organizāciju kļūst arvien ciešāka

Jauns.lv / LETA

Notiek darbs, lai Eiropas Kodolpētījumu organizācijas (CERN) iepirkumos iesaistītu Latvijas uzņēmējus. Otrdien CERN apmeklēja ĀM parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica, kura uzsvēra, ka Latvijas pievienošanās Eiropas Kodolpētījumu organizācijā ir zinātnes diplomātijas piemērs.

Vizītes laikā Latvijas delegācija guva ieskatu galvenajās CERN darbības aktivitātēs, pārrunāja dažādās iespējas sadarbības paātrinājumam, kā arī tikās ar zinātniekiem no Latvijas, kas strādā CERN. 

ĀM parlamentārā sekretāre un delegācija tikās ar CERN Starptautisko attiecību departamenta direktori Šarloti Varakauli, kura atzīmēja Latvijas un CERN veiksmīgo sadarbību gan valdības, gan zinātnes pārstāvju līmenī. 

Savukārt CERN padomnieks attiecībās ar asociētajām valstīm Žeroms Pjerlo plaši iepazīstināja ar CERN attīstības plāniem un darbības stratēģiju. 

"Esam apņēmības pilni dot savu ieguldījumu, turklāt uzsāktie projekti parāda, ka mūsu akadēmisko aprindu un uzņēmumi pārstāvji ir motivēti un vēlas veicināt divpusējo sadarbību," pauda ĀM parlamentārā sekretāre. 

Kalniņa-Lukaševica atzinīgi novērtēja CERN Padomes lēmumu par Krievijas agresijas nosodījumu un CERN projektu ar Krieviju apturēšanu. 

Tāpat ĀM parlamentārā sekretāre vērsa uzmanību uz to, ka pastāvošie izaicinājumi rada nepieciešamību pēc sinerģijas un sadarbības starp starptautiskajiem, valstu un nevalstiskajiem dalībniekiem. Viņa uzsvēra, ka starptautiskās zinātniskās sadarbības veicināšanai ir īpaša nozīme. 

Delegācija tikās arī ar Latvijas zinātnieku grupu CERN, ko vada Rīgas Tehniskās universitātes Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centra direktors Kārlis Dreimanis. Pārrunājot darbu CERN, zinātnieki iepazīstināja ar saviem projektiem un ieskicēja nākotnes plānus. 

Kopumā patlaban no Latvijas CERN strādā 16 pētnieki - doktorantūras un maģistratūras studenti, kā arī pētnieki no zinātniskām institūcijām. CERN nodrošina Latvijas zinātniekiem un inženieriem, tostarp industrijai, piekļuvi izcila līmeņa zinātniskajai infrastruktūrai.