foto: Rojs Maizītis
Saskaņietis Čekušins sacēlis brēku par dzeramā ūdens kvalitāti Rīgas parku “brīvkrānos”
SIA "Rīgas Ūdens" uzstāj - dzeramā ūdens kvalitāte galvaspilsētā ir laba, to var droši dzert.
Sabiedrība
2022. gada 9. jūnijs, 05:15

Saskaņietis Čekušins sacēlis brēku par dzeramā ūdens kvalitāti Rīgas parku “brīvkrānos”

Jauns.lv

Ūdens kvalitāte pilsētā ir nopietna lieta, taču Rīgas domes (RD) deputāta Konstantīna Čekušina (S) iniciatīva – pašrocīgi ievākt galvaspilsētas parkos no brīvkrāniem ielejamo ūdeni analīžu veikšanai – vismaz pagaidām liek aizdomāties vien tādēļ, ka realizēta pašā priekšvēlēšanu aģitācijas perioda sākumā.

Stāstu par no Rīgas parkos nesen uzstādītajiem “brīvkrāniem” pieejamā ūdens kvalitāti Čekušins uzsāk ar apgalvojumu, ka nupat ir vērsies Veselības inspekcijā (VI), ar lūgumu izvērtēt visus sešus Rīgas parkos pieejamos krānus.

“Kādēļ? Lieta tāda, ka iepriekšējā nedēļā es paņēmu paraugu no krāna Vērmanes dārzā – netālu no bērnu laukuma. Tūlīt pat aizvedu paraugu uz SIA “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs” (LVĢMC). Centos ievērot visas centra rekomendācijas [par parauga ievākšanu] – izskaloju pudeli ar verdošu ūdeni, uz vietas vēl pāris reizes paskaloju. Burtiski 15 minūšu laikā aizvedu uz centru un gaidīju rezultātus,” paveikto atstāsta Rīgas domnieks.

Rīgā atklāj brīvkrānu

Šodien plkst.10 Vērmanes dārzā Rīgas domes pārstāvji atklāja jaunu dzeramā ūdens brīvkrānu.

gallery icon

Rezultāti izrādījušies ne pārāk labi, turpina Čekušins.

“Lieta tāda, ka koliformu baktēriju indikatoram jābūt – 0, bet manā paraugā bija 1119,9,” raksta deputāts.

Pēcāk tiek publicēts vispārīgs LVĢMC ierosinājums, kā rīkoties, ja dzeramajā ūdenī atklātas šādas baktērijas – esot jāizvairās no šāda ūdens lietošanas pārtikā, vai tas pirms dzeršanas ir jāvāra.

SIA “Rīgas Ūdens” uzsver – dzert no “brīvkrāniem” ir droši

Šādu apgalvojumu publiskošana vasarā, turklāt vēl no pilsētas domes deputāta puses, ir visnotaļ nopietna padarīšana.

Lieta tāda, ka, runājot par parkos nesen ieviestajiem “brīvkrāniem”, tiek runāts par galvaspilsētā pieejamo dzeramo ūdeni kopumā.

Nepamatota baiļu sēšana – īpaši jau, ja pēcāk izrādās, ka pašrocīgi, bez speciālistu uzraudzības paņemtais ūdens paraugs devis apstrīdamus analīžu rezultātus –, kā minimums, būtu nosodāma.

Un, spriežot pēc tālākās notikumu attīstības, šāda iespēja nebūt nav izslēgta.

Vērsāmies pie SIA “Rīgas Ūdens”, lai lūgtu skaidrot, kā tad tur ir ar dzeramo ūdeni pilsētā.

SIA “Rīgas ūdens” Komunikācijas koordinators Sandris Vanzovičs Jauns.lv rakstiski atbildēja šādi:

“Apvienotā Ūdens kvalitātes kontroles laboratorija [7. jūnijā] veica pārbaudes visos sešos jaunajos “brīvkrānos”, un analīzēm ņemtajos paraugos visi bakteoroloģiskie rādītāji ir normas robežās. Rezumējot: rīdzinieki un pilsētas viesi dzeramo ūdeni no Rīgas “brīvkrāniem” var lietot droši. SIA “Rīgas Ūdens” turpinās regulāri ņemt kontrolpārbaudes, lai nebūtu nepamatotu bažu par dzeramā ūdens kvalitāti.”

Kā skaidrot baktērijas Čekušina ūdens paraugā?

Vaicājām arī uzņēmuma ekspertu viedokli par to, kā varēja atgadīties, ka Čekušina ievāktais paraugs no krāna Vērmanes dārzā satura baktērijas, bet SIA “Rīgas Ūdens” veiktās analīzes visiem sešiem krāniem tās neuzrāda.

“Iespējams, ka publiskajā telpā izskanējušā parauga ņemšanas gadījumā nav korekti noticis pats šis process, proti, ir ļoti daudz dažādu nianšu, kā pareizi noņemt šādus paraugus, lai tas neietekmētu rezultātus – sākot no pudeles sterilitātes līdz sekošanai tam, lai ņemtajā paraugā neiekļūtu baktērijas no apkārtējās vides,” paskaidroja uzņēmuma pārstāvis.

Ko par šo visu saka Veselības inspekcijā?

Rakstot par ūdens kvalitāti galvaspilsētas parkos, Čekušins uzsvēra, ka, ievācot ūdens paraugu, rūpīgi sekojis līdzi ieteikumiem, kā to darīt, taču, reaģējot uz SIA “Rīgas Ūdens” izziņotajiem pārbaužu rezultātiem, piepeši norāda, ka “nav jau nekāds profesionālis”, un tāpēc gaidīs galējo slēdzienu no Veselības inspekcijas (VI), kurā arī ir vērsies.

Tikmēr VI vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Balode Jauns.lv jau ir informējusi, ka saistībā ar 6. jūnijā saņemto iesniegumu no “Rīgas iedzīvotāja”, uzņēmumam SIA “Rīgas Ūdens” ir lūgti papildu dati, kas iegūti, uzņēmumam regulāri veicot dzeramā ūdens kvalitātes monitoringu.

No VI atbildes izriet, ka, vadoties pēc tiem tad arī tiks atbildēts uz konkrēto iesniegumu, jeb citiem vārdiem – Čekušins saņems to pašu informāciju, kuru šobrīd jau publicējis SIA “Rīgas Ūdens”, aicinot iedzīvotājus nepamatoti nebažīties par dzeramā ūdens kvalitāti.

Papildus tam VI ir lūgusi SIA “Rīgas Ūdens” informēt sabiedrību par galvaspilsētā pieejamā dzeramā ūdens atbilstību normām, kas jau ir izdarīts, reaģējot uz domnieka publiskajām aktivitātēm.

SIA “Rīgas Ūdens” jau iepriekš ir atkārtoti vairākkārt mēģinājis iedzīvotājiem skaidrot, ka galvaspilsētas dzeramais ūdens pakļaujas regulārām un stingrām pārbaudēm, un, ka apgalvojumi par šāda veida problēmām ar galvaspilsētas dzeramo ūdeni parasti rodas no mītiem, kas saistāmi ar situāciju padomju laikos.

Čekušins vakardien arī rosināja RD sēdē iekļaut papildu jautājumu par dzeramo ūdens krānu – Vērmanes dārzā, Ziedoņdārzā, Esplanādē, Mežaparkā, Dzegužkalna parkā un Krišjāņa Barona ielas bērnu sporta laukumā, slēgšanu.

Lielākā daļa deputātu noraidīja šo priekšlikumu, un domes sēdē šis jautājums netika skatīts.

Jauns.lv rakstiski sazinājās arī ar Rīgas domnieku Konstantīnu Čekušinu, lai vaicātu: kas tieši pamudinājis viņu iet un veikt analīzes ūdenim no “brīvkrāna” Vērmanes dārzā?

Čekušina pārstāvis domē informēja, ka atbilde tiks sniegta pēc domes sēdes. Pagaidām atbilde nav saņemta.