foto: LETA
Uzvaras parkā esošā pieminekļa spridzināšanas mēģinājuma gadadiena atzīmēta bez starpgadījumiem
Nacionālā savienība "Taisnīgums" pie Brīvības pieminekļa rīko pasākumu, lai pieminētu 25.gadadienu kopš mēģinājuma spridzināt padomju armijas pieminekli Pārdaugavā.
Sabiedrība
2022. gada 6. jūnijs, 20:34

Uzvaras parkā esošā pieminekļa spridzināšanas mēģinājuma gadadiena atzīmēta bez starpgadījumiem

Jauns.lv / LETA

Rīgas centrā notikušais pasākums, kura mērķis bija pieminēt 25.gadadienu kopš mēģinājuma uzspridzināt Padomju armijas pieminekli Pārdaugavā, beidzies bez starpgadījumiem, informēja Valsts policijā (VP).

Šodien plkst.19 nacionālā savienība "Taisnīgums" pie Brīvības pieminekļa rīkoja pasākumu, lai pieminētu 25.gadadienu kopš mēģinājuma spridzināt padomju armijas pieminekli Pārdaugavā. Pēc VP aplēsēm, pasākumā pulcējās ap 20 cilvēkiem un tas ilga aptuveni pusstundu.

Nacionālā savienība "Taisnīgums" iepriekš atgādināja, ka 1997.gadā neveiksmīgā mēģinājumā demontēt pieminekli Pārdaugavā dzīvības zaudēja divi cilvēki, bet vēl gandrīz desmit izcieta dažāda ilguma cietumsodus.

Pasākuma rīkotāji uzsver, ka atbalsta padomju okupācijas režīmu slavinošo pieminekļu demontāžu.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija, 1995.gadā izveidotās nelegālās organizācijas "Pērkoņkrusts" biedri trīs reizes organizēti spridzināja Pieminekli padomju armijas karavīriem Uzvaras parkā Rīgā. Pēdējā spridzināšanas reizē 1997.gada 5.jūnijā divi organizācijas biedri gāja bojā.

Pēc pēdējā sprādziena pie pieminekļa tika ierosināta krimināllieta pret "pērkoņkrustiešiem", taču izmeklēšanas laikā noskaidrojās, ka nelegālās organizācijas biedri veikuši arī citus noziegumus - divas reizes spridzinājuši "Rīgas siltuma" siltumtrases, lai pazeminātu tarifus, fiziski izrēķinājušies ar vairākiem vīriešiem, izplatījuši uzsaukumus ar pretvalstiskiem un nacionālu un rasu naidu veicinošiem tekstiem.