foto: Daugavpils pašvaldības policija
Izdemolē barona Medību torni, iet pārgulēt uz arestantu telpu un ķīmiska inde mežā: kriminālā province
Daugavpilī pašvaldības policija pēc pakaļdzīšanās apturēja metāla zagļus, kuri savu nelikumīgo guvumu pārvadāja baltā mikroautobusā.
112
2022. gada 21. maijs, 05:53

Izdemolē barona Medību torni, iet pārgulēt uz arestantu telpu un ķīmiska inde mežā: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Muzeju naktī visnotaļ kuriozu situāciju piedzīvoja Kuldīgas novada pašvaldības policisti, kuri citās reizēs savas rūpīgi noslēgtās telpas bija atvēruši visiem interesentiem. Kāds pārlieku aizrāvies šī kultūras notikuma cienītājs bija nolēmis nakti pārlaist uz izolatora nārām.

Savukārt Remtes parkā ceļotājus apbēdinājuši huligāni, kuri izlauzuši durvis un logus arhitektūras piemineklim – barona Medību tornim. Huligānus meklē. Savukārt Daugavpils likumsargiem izdevies notvert garnadžus bijušās arodskolas telpās, kuri no tām lauzuši ārā metāllūžņus, protams, ne bez pūlēm – bija spraiga pakaļdzīšanās.

Nakti krūmos nācās nosēdēt vides sargiem, kuriem no Kauguru ezera izdevās “izvilkt” maluzvejniekus ar visiem tīkliem. Savukārt tos neliešus, kuri Salas pagastā “aizmirsuši” vairākas kannas ar kodīgu ķīmisku vielu vēl meklē.  
 

Pats sevi grib ieslodzīt aiz restēm

foto: Kuldīgas novada pašvaldība
Lai arī Kuldīgas novada pašvaldības policija atrodas pašā tūristu iemīļotās vecpilsētas centrā – Strautu ielā un tā sevi nepozicionē kā ceļotājus nemīloša institūcija, pret pārāk uzmācīgiem ekskursantiem tur var izturēties diezgan skarbi un viņus pat izvest no pilsētas.

Pagājušās nedēļas sestdienā notika starptautiskā Muzeju nakts, kurā ar atraktīvām ekspozīcijām un piedāvājumiem piedalījās ne tikai muzeji un mākslas galerijas, bet arī citas institūcijas, kuras publikai varēja piedāvāt ko interesantu. Kuldīgā līdzās Novada muzejam un Rātsnamam Muzeju naktī durvis ne tikai likumpārkāpējiem vēra arī pašvaldības policija, vietējā avīzīte reklamējoties: “varēs ieskatīties viedeonovērošanas telpā un īslaicīgās aizturēšanas vietā”.

Kāds pārāk “aktīvs” kultūras pasākumu apmeklētājs šo Muzeju nakts piedāvājumu bija uztvēris pārāk burtiski. Jau nākamajā vietējā laikraksta “Kurzemnieks” numurā piedzīvojumiem Muzeja nakts laikā – 14. maijā pašvaldības policijas priekšnieks Kaspars Šabāns stāsta:

“Muzeju naktī var apskatīt arī pašvaldības policijas telpas. Ierodas vīrietis, kurš grib izolatorā pārnakšņot. Aizvedam viņu uz patversmi Kabilē”.

Iespējams, šis vīrietis mūsu valstī bija “veiksmīgākais” Muzeju nakts apmeklētājs, kuram šī kultūras pasākuma rīkotāji nodrošināja neplānotu visgarāko kultūras ceļojuma maršrutu, jo Kuldīgas novadā nakts patversme atrodas nevis pašā Kuldīgā, bet gan 30 kilometrus attālajā lauku Kabiles pagasta centrā.

Daugavpilī dzenas pakaļ baltam mikroautobusam

foto: Daugavpils pašvaldības policija
Daugavpilī pašvaldības policija pēc pakaļdzīšanās apturēja metāla zagļus, kuri savu nelikumīgo guvumu pārvadāja baltā mikroautobusā.

Kamēr Kuldīgas pašvaldības policija cīnījās ar savdabīgo guļavu, otrā Latvijas galā – Daugavpilī - pašvaldības policistiem bija gluži citas problēmas. Latvijas otras lielākās pilsētas “pašvaldībnieki” ziņo:

“13.maija vakarpusē Daugavpils pašvaldības policijas dežūrdaļā tika saņemta informācija, ka bijušās arodskolas teritorijā Cēsu ielā ir iebraucis balts mikroautobuss. Ņemot vērā to, ka teritorija ir slēgta un jau ir bijuši fiksēti zādzības gadījumi no minētās adreses, uz notikuma vietu tika nosūtīta tuvākā pašvaldības policijas ekipāža.

Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka aprakstam atbilstoša automašīna steidzami brauc prom. Lai noskaidrotu apstākļus, tika pieņemts lēmums apturēt transportlīdzekli, bet autovadītājs nereaģēja uz pašvaldības policijas darbinieku prasību un uzsāka bēgšanu, vairākkārt radot bīstamas situācijas uz ceļa. Pēc neilgas un spraigas pakaļdzīšanās pašvaldības policijas ekipāžai izdevās aizšķērsot ceļu un apturēt transportlīdzekli, kurā kopumā atradās četras personas. Pārbaudes rezultātā arī tika noskaidrots, ka transportlīdzekļa vadītājam nav autovadītāja tiesību, kā arī transportlīdzeklim nav derīgas tehniskās apskates.

Transportlīdzekļa bagāžas nodalījumā atradās daudzas, dažādas metāla konstrukcijas. Visas personas tika aizturētas un nodotas Valsts policijas darbiniekiem turpmāko nepieciešamo procesuālo darbību īstenošanai”.

Salas pagastā mežā atrod 12 kannas ar ķīmisku indi

foto: Valsts Vides dienests.
Mežā Jēkabpils novada Salas pagastā Valsts vides dienests uzgājis 12 kannas ar bīstamu ķīmisku vielu.

Bet Valsts vides dienests (VVD) informē, ka tas pagājušajā nedēļā kādā mežā Jēkabpils novada Salas pagastā atradis  12 kannas ar nezināmas izcelsmes ķīmisko vielu:

“VVD aicina atsaukties un ziņot, gadījumā, ja jūsu rīcībā ir informācija, kas norādītu uz fotogrāfijā redzamo vielu izcelsmi vai personām, kuras iesaistītas minētā pārkāpuma izdarīšanā: pa tālruni 26338800 vai e-pastu - okc@ vvd.gov.lv.

Pārkāpums fiksēts Salas pagasta mežā, netālu no autoceļa P75 (Jēkabpils - Birži). Tiek pieļauts, ka atkritumi minētajā vietā novietoti nesen. Šādas neapzinīgas atkritumu apsaimniekošanas rezultātā var rasties būtisks apdraudējums meža ekosistēmai, kā arī ir nodarīts zaudējums personu īpašumam.

No Kauguru ezera “izvelk” maluzvejniekus ar visiem tīkliem

foto: Valsts Vides dienests.
Kauguru ezerā Gulbenes novadā zivju inspektori “nocopēja” 150 metrus maluzvejnieku tīklu.

Savukārt Gulbenes pusē – Kauguru ezerā VVD inspektori pēc visu nakti ilgušas slepenas novērošanas šīs pirmdienas agrā rītā “nozvejoja” maluzvejniekus ar visiem tīkliem. Vides sargi ziņo:

“Svētdienas vakarā pēc saņemtās informācijas par nelikumīgu zveju Kauguru ezerā, VVD Vidzemes reģionālās vides pārvaldes inspektori uzsāka novērošanu ezera krastā. Novērošana nakts garumā rezultējās pārkāpēju aizturēšanā - rīta pusē ezerā parādījās laiva ar diviem maluzvejniekiem, inspektori fiksēja veiktās darbības video un krastā aizturēja abus nelikumīgās zvejas veicējus.

Par nelikumīgo zveju uzsāktas divas administratīvā pārkāpuma lietvedības un izņemti 150 metru zivju tīklu. Lomā zivis netika konstatētas”.

Izdemolēts barona medību tornis Remtē

foto: Latvijas valsts meži
Remtes parkā izdemolēts 1890. gadā celtais un pirms septiņiem gadiem atjaunotais barona Medību tornis – arhitektūras piemineklis.

Saldus novadā Remtes parkā izdemolēts arhitektūras piemineklis – barona medību tornis, vēsta ieraksts valsts akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” (LVM) mājaslapā:

“Iecienītajā tūristu vietā ir izlauztas durvis un logi. Par izdarīto pārkāpumu informēta policija, kas uzsākusi vainīgo noskaidrošanu, lai sauktu tos pie atbildības”.

Atjaunotais kultūrvēsturiskais piemineklis vandaļu uzbrukumu piedzīvoja septiņus gadus pēc tā savešanas kārtībā. Novērtējot Remtes torņa kultūrvēsturisko vērtību un tūristu interesi, 2014. gadā LVM īstenoja torņa restaurācijas darbus, saglabājot tā vēsturisko veidolu. Remtes medību tornis un lapene bija saņēmusi arī valsts mēroga atzinību - konkursā “Gada labākā būve Latvijā 2014” nominācijā “Restaurācija”. 

Remtes medību tornis, kas saukts arī par šūnakmens torni vai apaļo torni, celts 1890. gadā. Tas būvēts no ķieģeļiem neogotiskās formās, torņa ārsienas tam apmūrētas ar Amatas šūnakmeni. Medību tornim ir divi stāvi. Būves pirmajā stāvā ir caurejama telpa ar divām ailām pretējās būves pusēs. Būves durvis un logi ir no metāla ar perforētu tērauda loksni.

foto: Latvijas valsts meži
Remtes Medību tornis pirms izdemolēšanas.

Katrā ziņā šis vandaļu noziegums ir pamatīgi sarūgtinājis gan mežiniekus, gan restauratorus, kuri septiņus gadus varēja būt apmierināti ar Remtes parka apmeklētājiem, jo vēl pirms diviem gadiem Austrālijas latviešu laikrakstā “Latvietis” Aina Gailīte rakstīja:

“Manuprāt, Medību torņa restauratori un apsaimniekotāji liek lielas cerības uz tūristu apzinīgumu – torņa otrā stāva apaļajā telpā, kurā kādreiz kungi ēduši brokastis, var ieiet, metāla ažūrās durvis nav slēdzamas; tām atslēgas vietā ir sīks koka puļķītis. Arī ažūrie logi tāpat verami. Iziešana cauri arkai zem torņa izsauc sajūsmu. Viss ir neparasts un mazliet mežonīgs. Torņa fasādes apdare ar ķieģeli un smilšakmeni ir ļoti oriģināla. Es te vai slavas dziesmu dziedu tornītim, bet tas, tik tiešām, ir ļoti skaists. Atliek tik jums aizbraukt”.