Ierobežota piekļuve Uzvaras piemineklim

gallery icon
Sabiedrība
2022. gada 8. maijs, 20:53

FOTO: kā izskatās Uzvaras piemineklis dienu pirms 9. maija?

Jauns.lv

Dienu pirms 9. maija ierobežota piekļuve piemineklim Uzvaras parkā.

Iepriekš policija jau informēja, ka pieminekļa apkārtnes norobežošanai tiks izmantotas barjeras, kuru uzstādīšanas mērķis ir cilvēku plūsmas kontrole, kas tiks stingri kontrolēta.

9.maijs šogad Latvijā ir pasludināts par Ukrainā cietušo un bojā gājušo piemiņas dienu, un publiski pasākumi, kuros tiek glorificēta PSRS īstenotā Latvijas okupācija vai pausts atbalsts Krievijai, nav savienojami ar 9.maijam piešķirto sēru dienas statusu.

Pulcēšanās un ceremoniāla ziedu nolikšana pie Latvijas okupāciju slavinošiem pieminekļiem Valsts drošības dienesta (VDD) vērtējumā uzskatāma par klaju necieņas izrādīšanu tiem miljoniem cilvēku, tajā skaitā Latvijas iedzīvotājiem, kuri gājuši bojā vai smagi cietuši PSRS komunistiskā režīma dēļ.

Par klaju necieņu uzskatāma arī individuāla ziedu nolikšana pie Latvijas okupāciju slavinošiem pieminekļiem, kā arī jebkura cita publiska darbība Krievijas atbalstam. Vienlaikus minētās darbības ir arī pašreizējo Krievijas noziegumu pret cilvēci un mieru un kara noziegumu netieša attaisnošana.

VDD veiktā informācijas analīze liecina, ka 9.maijā pastāv provokāciju un konfrontācijas riski, sevišķi - ierastajās 9.maija pasākumu norises vietās. Līdz šim, identificējot ieceres vai gatavošanos provokatīvām darbībām, VDD ir veicis preventīvas pārrunas ar vairākiem desmitiem prokremliski noskaņotu personu, brīdinot par iespējamo atbildību par šādām aktivitātēm. Vienlaikus provokācijas 9.maijā nav pilnībā izslēdzamas.

Iedzīvotāji, kuru rīcībā nonākusi informācija par 9.maijā plānotām provokācijām, aicināti par to informēt VDD pa tālruni 6 7 208 964, e-pastu dd@vdd.gov.lv jebkurā diennakts laikā. Savukārt par sabiedriskās kārtību un drošību apdraudošiem incidentiem 9.maijā jāinformē Valsts policija (VP) pa tālruni 110.

VP priekšnieks Armands Ruks paziņojumā atkārtoti aicinājis iedzīvotājus nedoties pie pieminekļa Rīgā, Uzvaras parkā, Daugavpilī Dubrovina parkā vai citviet Latvijā, nekļūt par aktieriem Krievijas propagandā un cienīt Ukrainas iedzīvotājus.

9.maijā Uzvaras parka un tā tuvumā esošajās ielās būs ierobežota arī transportlīdzekļu kustība, tostarp arī apstāšanās un stāvēšana. Tāpēc iedzīvotāji, kuriem ikdienas maršruts ved Uzvaras parka virzienā, ir aicināti laikus izvēlēties citu braukšanas maršrutu. Ar satiksmes ierobežojumiem jārēķinās arī pie Salaspils memoriāla.

Saeima aprīļa sākumā galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par Ukrainas cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas dienas noteikšanu", kas paredz par Ukrainas cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas dienu noteikt šī gada 9.maiju.

Tāpat noteikts pirotehnisko izstrādājumu izmantošanas aizliegums 2022.gada 9.maijā un 10.maijā.

Šajā dienā valsts un pašvaldību iestādes publiskus izklaides un svētku pasākumus nerīkos un arī pašvaldības neizsniegs atļauju publiska pasākuma rīkošanai. Pašvaldībām arī būs jāanulē atļauju publiska pasākuma rīkošanai šogad 9.maijā, ja tāda izsniegta līdz likuma spēkā stāšanās dienai.

Likums spēku zaudēs šogad, 11.maijā.