foto: LETA
Igaunija atbalstīs Latviju ES Tiesā lietā pret Zviedriju par "Nordea" iemaksām noguldījumu garantiju fondā
Sabiedrība
2022. gada 21. aprīlis, 15:42

Igaunija atbalstīs Latviju ES Tiesā lietā pret Zviedriju par "Nordea" iemaksām noguldījumu garantiju fondā

Jauns.lv / LETA

Igaunijas valdība ceturtdien nolēma atbalstīt Latvijas prasību pret Zviedriju Eiropas Savienības (ES) Tiesā saistībā ar to, ka Zviedrija atsakās pārskaitīt Latvijas Noguldījumu garantiju fondam līdzekļus, kurus iemaksājusi bankas "Nordea" Latvijas filiāle.

 Prasībā Latvija lūdz ES Tiesu konstatēt, ka Zviedrija nav izpildījusi savus pienākumus saskaņā ar ES direktīvu 2014/49/ES, jo atsakās pārskaitīt Latvijas Noguldījumu garantiju fondam "Nordea" Latvijas filiāles veiktās iemaksas. Latvija norāda, ka līdz ar to Zviedrija rīkojusies pretēji direktīvas mērķim un nav nodrošinājusi direktīvas normu lietderīgo iedarbību, kā arī rada negatīvu ietekmi uz vienotā tirgus integrāciju un tādējādi iedragā ES dalībvalstu savstarpējo uzticību, kas ir pārrobežu integrācijas priekšnosacījums.

Igaunija ir ieinteresēta iesaistīties šajā lietā, jo arī tai ir pretenzijas pret Zviedriju par to, ka tā nepārskaita Igaunijas Noguldījumu garantiju fondam "Nordea" Igaunijas filiāles iemaksātos līdzekļus. Igaunija bez panākumiem centusies atgūt šos līdzekļus, iesniedzot prasības Zviedrijas tiesās.

Nesaskaņas par "Nordea" iemaksātajiem noguldījumu garantiju līdzekļiem saistītas ar bankas "Luminor" izveidošanu 2017. gadā, kad tika apvienotas banku "Nordea" un DNB filiāles Baltijas valstīs.

Pieteikums par pievienošanos šai lietai ES Tiesai jāiesniedz līdz 25. aprīlim. Kad ES tiesa būs saņēmusi pieteikumu, tā nosūtīs Igaunijai lietas materiālus un noteiks termiņu, līdz kuram Igaunijai jāiesniedz tiesai sava nostāja.

Jau vēstīts, ka 2017. gada oktobrī Baltijas valstīs darbu sāka "Nordea" un DNB apvienotā banka "Luminor Bank". 2019. gadā par "Luminor" stratēģisko investoru kļuva ASV ieguldījumu komānija "Blackstone".