foto: LETA
Tiesībsargs pērn visbiežāk sūdzības saņēmis par valdības rīcību Covid-19 pandēmijā
Sabiedrība
2022. gada 19. aprīlis, 17:18

Tiesībsargs pērn visbiežāk sūdzības saņēmis par valdības rīcību Covid-19 pandēmijā

Jauns.lv / LETA

Latvijas iedzīvotāji tiesībsargam pērn visbiežāk sūdzējušies par valdības rīcību Covid-19 pandēmijā - pērn Tiesībsarga birojs saņēma 28 rakstveida iesniegumus un 96 elektroniskās vēstules par šiem jautājumiem, otrdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē informēja tiesībsargs Juris Jansons.

Iedzīvotāji vērsušies pie tiesībsarga ar lūgumiem skaidrot un pamatot gan dažādus valdības pieņemtos lēmumus, gan arī vēl tikai ieceres un politiķu individuālos paziņojumus saistībā ar Covid-19 pandēmiju.

Rīgas kafejnīcas un krodziņi Covid-19 ierobežojumu dīkstāves klusumā

Nevarētu teikt, ka Rīgas bāru un krogu kartē pietrūkst daudzveidības, taču Covid-19 pandēmijas laikā tos visus vieno pulcēšanās ierobežojumu dēļ ...

gallery icon
121

Tiesībsargs vērtēja, ka "valdības ilgstoši gaidošā nostāja", pieņemot lēmumus Covid-19 pandēmijas ierobežošanā, negatīvi ietekmēja epidemioloģisko situāciju Latvijā.

Pie Ministru kabineta ar sirēnām protestē pret Covid-19 ierobežojumiem

Šobrīd pie Ministru kabineta Rīgā norit protesta akcija, kuras dalībnieki pieprasa valdībai nekavējoties atcelt saistībā ar Covid-19 izplatību spēkā esošos ...

gallery icon
191

Iedzīvotāji pie tiesībsarga vērsušies arī par tādiem jautājumiem kā ienākumu nepietiekamība pamatvajadzību nodrošināšanai un medikamentu un nepieciešamo preču iegādei, kā arī paužot neapmierinātību par, viņuprāt, netaisnībām vecuma pensijas aprēķinā.

Tiesībsargs kā aktuālu tēmu uzsvēra cilvēku ar invaliditāti ikdienas dzīves atvieglošanu un infrastruktūras pieejamības uzlabošanu. Jansons izcēla jauno asistenta pakalpojuma modeli, kuru tiesībsargs uzskata par pozitīvi vērtējamu, lai gan pakalpojumu būtu nepieciešams pilnveidot, lai pienācīgā apmērā to saņemtu arī cilvēki, kas nav iesaistīti valdības noteiktajās regulārajās aktivitātēs, tomēr viņi vēlas saglabāt aktīvu dzīvesveidu savu spēju robežās.

Arī saspīlējums uz Baltkrievijas-Latvijas robežas bijusi Tiesībsarga biroja uzmanības lokā esoša problēma. Jansons uzsvēra, ka ir nepieciešams uzturēt balansu starp palīdzēšanu bēgļiem un Latvijas sabiedrības drošības uzturēšanu. Viņaprāt, ir nepieciešams izvērtēt katra bēgļa individuālo situāciju, jo tieši tā varēs pēc iespējas objektīvāk izvērtēt, vai bēglim ir nepieciešami dažādi atbalsta mehānismi.

Kā top dzeloņdrāšu žogs uz Latvijas un Baltkrievijas robežas

gallery icon
23

Jansons pastāstīja, ka pērn audzis iesniegumu skaits par bērnu tiesību pārkāpumiem, tostarp Covid-19 pandēmijas dēļ. Joprojām esot svarīgi nodrošināt bērnu drošību vairākās jomās, piemēram, pandēmijā, vecāku šķiršanās gadījumā, vardarbības situācijās un citās jomās. Jansons uzsvēra, ka būtu jāuzlabo bērnu tiesību aizsardzība reģionu sociālajos dienestos un bāriņtiesās.

Tiesībsargs izcēla, ka būtiska problēma ir psihiatru trūkums darba tirgū. Jansons skaidroja, ka valsts nodrošinātais atalgojums šajā profesijā neesot pietiekams, lai motivētu cilvēkus 14 gadus mācīties, turklāt esot salīdzinoši mazs nodrošināto psihiatru rezidentūras vietu skaits. Problēmu sarežģījot arī fakts, ka daudzi pieaugušie un bērni, kuriem ir nepieciešama psihiatra palīdzība, nespēj samaksāt par šo pakalpojumu.

Tiesībsargs aicināja amatpersonas meklēt veidu, kā labāk informēt un uzrunāt sabiedrību. Jansons uzsvēra, ka korekta sabiedrības informēšana ir tās izglītošana, tāpēc ir nepieciešams daudz skaidrāk un biežāk informēt sabiedrību par dažādiem notikumiem.

Parlamentu ar pilnu tiesībsarga ziņojumu plānots iepazīstināt sēdē 21. aprīlī.