Zatlers: "Neviens neuzzinās, no kurienes Vējonim "atnāca" vairākas balsis"
Valdis Zatlers par Vējoni: "Viņš būs labs prezidents".
Viedokļi
2015. gada 3. jūnijs, 21:00

Zatlers: "Neviens neuzzinās, no kurienes Vējonim "atnāca" vairākas balsis"

Jauns.lv

Jaunievēlētais Valsts prezidents Raimonds Vējonis (ZZS) būs labs prezidents, tā par jauno prezidentu sacīja kādreizējais Valsts prezidents, bijušais Saeimas deputāts Valdis Zatlers.

Zatlers vērtēja, ka tagad Vējonim mēneša laikā, kas viņam atlicis līdz zvēresta nodošanai, būs darba pilnas rokas - Vējonim būs jāizveido sava Valsts prezidenta kanceleja, jāveido savs padomnieku korpuss, jāuzraksta programmas runa, kurā viņš skaidri pateiks, kādi būs Vējoņa plāni un mērķi četriem gadiem. Tāpat Zatlers norādīja, ka jaunajam prezidentam būs jāizvēlas viena prioritāte iekšpolitikā.

"Tas, ka prezidentam ārpolitika un drošības politika ir obligāts pienākums, iekšpolitikā prezidentam ir jāizvēlas viena prioritāte, par kuru viņš skaidri paziņos un pēc tam arī īstenos. Neaizmirsīsim to, ka prezidents nedala naudu, resursus, kā arī neveic reformas," sacīja eksprezidents. Jautāts, kāda varētu būt Vējoņa iekšpolitiskā prioritāte, Zatlers teica, ka to viņam ir grūti uzminēt, bet viņa personīga izvēle atkal būtu "nest tiesiskās stiprināšanas karogu".

Jautāts, vai ir gaidāmas kādas izmaiņas Latvijas politiskajā procesā, proti, iespējama koalīcijas un valdības maiņa, bijušais prezidents uzsvēra, ka Valsts prezidenta ievēlēšanas process ir beidzies, kā arī jebkuras sarunas un tirgošanās ir beigušās, un, pēc viņa domām, Saeimā un valdībā process ritēs savu gaitu. "Jāsaprot, ka ļoti grūtā, emocionālā politiskā cīņa ir beigusies, kāds ir uzvarējis, bet es nedomāju, ka tam būs ļoti lielas konsekvences tālāk," tā izteicās Zatlers.

Zatlers arī bilda, ka neviens neuzzinās, no kurienes Vējonim "atnāca" vairākas balsis - būs daudz spekulāciju, bet to neviens nezinās droši, jo balsojums ir slēgts un katrs mēģinās šo situāciju izmantot savā labā. "Šīs norunas - te ir jāsaprot, ka tās ir starp politiķiem," rezumēja Zatlers.

Kā ziņots, Valsts prezidenta amatam bija izvirzīti četri kandidāti - Vējonis, Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits, kā arī Saeimas deputāti - partijas "Saskaņa" pārstāvis Sergejs Dolgopolovs un Latvijas Reģionu apvienības līderis Mārtiņš Bondars.

Par Valsts prezidentu šodien Saeima ievēlēja ZZS virzīto kandidātu Vējoni. Viņu ievēlēja piektajā balsojumā, kurā viņu atbalstīja 55 deputāti. Vējonis šajā balsošanas kārtā bija vienīgais kandidāts. Pret viņu nobalsoja 42 tautas kalpi. Viens balsošanas biļetens izrādījies nederīgs, bet viens parlamentārietis nav piedalījies balsojumā.

Pašreizējā prezidenta Bērziņa pilnvaras beigsies šā gada 7.jūlijā.

Vējonis būs piektais Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas un devītais kopš Latvijas valsts dibināšanas.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA