foto: LETA
Strīda karstumā ieskrāpē "Z" simbolu: policija fiksē vairākus ar kara atbalstīšanu saistītus pārkāpumus
Turpinot Valsts policijas darbu situācijas uzraudzībā, aizvien lielākais īpatsvars likumpārkāpumu, par ko arī ierosinātas resoriskās pārbaudes, konstatēti saistībā ar Kremļa agresiju un karu atbalstošiem uzrakstiem vai simboliem./Ilustratīvs attēls.
112
2022. gada 1. aprīlis, 15:44

Strīda karstumā ieskrāpē "Z" simbolu: policija fiksē vairākus ar kara atbalstīšanu saistītus pārkāpumus

Jauns.lv

Valsts policija kopumā fiksējusi 84 piketus, sapulces vai publiskus pasākumus, kuros pausts atbalsts Ukrainas tautai. Šajā laika posmā par dažādiem likumpārkāpumiem ierosinātas 75 resoriskās pārbaudes, sākti 36 administratīvo pārkāpumu procesi un 15 kriminālprocesi, no kuriem 5 sākti marta izskaņā – trīs par automašīnu bojāšanu Rīgā, viens Kurzemes reģionā par Ukrainas karoga zādzību un vēl viens Latgales reģionā par Ukrainas karoga dedzināšanu vispārbīstamā veidā.

Kriminālprocesos piemēroti arī jau aizdomās turēto statusi. Plašāka informācija par konstatētajiem likumpārkāpumiem izklāstīta turpmākajā rakstā.

Turpinot Valsts policijas darbu situācijas uzraudzībā, aizvien lielākais īpatsvars likumpārkāpumu, par ko arī ierosinātas resoriskās pārbaudes, konstatēti saistībā ar Kremļa agresiju un karu atbalstošiem uzrakstiem vai simboliem, tostarp uzzīmētiem “Z” burtiem dažādās vietās Latvijā, kas visbiežāk atainoti uz infrastruktūras objektiem.

Tāpat resoriskās pārbaudes ierosinātas par četriem gadījumiem, kas notikuši laikā no 25. līdz 28. martam, kad dažādās vietās Rīgā konstatēti bojāti reklāmas plakāti, kas pauž palīdzību vai atbalstu kara bēgļiem no Ukrainas – divos gadījumos tie apķēpāti, bet vēl divos gadījumos sagriezti ar asu priekšmetu.

Savukārt 25. martā sākta resoriskā pārbaude par Rīgā fiksētu gadījumu, kad automašīnai ar Ukrainas valsts reģistrācijas numura zīmēm sadurtas visas riepas.

Tāpat Rīgā, 29. martā, fiksēts gadījums, kad teritorijā pie kādas izglītības iestādes, vīrietis nolauza pie automašīnas piespraustu Ukrainas karogu.

Šobrīd vīrietis tiek meklēts par huligāniska rakstura darbībām.
Līdz 31. martam Valsts policija ierosinājusi kopumā 37 administratīvo pārkāpumu procesus, no kuriem jaunākie procesi sākti par diviem fiksētiem notikumiem Zemgales reģionā.

Vienā gadījumā kāds automašīnas īpašnieks 27. martā konstatēja, ka uz viņa transportlīdzekļa virsbūves uzrakstīti simboli “Z”,

bet otrā gadījumā, laika posmā no 23. uz 24. martu, kāda persona, pārkāpjot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot mieru, apzīmēja ar simbolu “Z” automašīnu ar Ukrainas valsts reģistrācijas numura zīmēm, kā arī uz tās jumta uzbēra sagrieztas, marinētas dilles.

Marta izskaņā ierosināti arī pieci jauni kriminālprocesi, kas kopumā veido nu jau 15 kriminālprocesus Valsts policijas lietvedībā saistībā ar notikumiem par Ukrainas bēgļiem vai atbalstu Kremļa režīma karam Ukrainā.

Trīs no tiem ierosināti par automašīnu bojāšanu Rīgā.

Viens tāds gadījums fiksēts 25. martā, kad sievietei ar kādu nepazīstamu vīrieti izcēlās konflikts par transportlīdzekļa novietošanu, kam eskalējoties, persona uz sievietes automašīnas ieskrāpēja simbolu “Z”.

Tāpat šajā datumā citviet Rīgā konstatēts, ka, iespējams, nozagtas numurzīmes no Ukrainas pilsonim piederošas automašīnas, savukārt trešais gadījums konstatēts 26. martā, kad tikusi bojāta automašīna ar Ukrainas valsts reģistrācijas numurzīmēm – bojāts tās priekšējais panelis, kā arī ir aizdomas par transportlīdzekļa zādzības mēģinājumu. 

Vēl viens kriminālprocess sākts saistībā ar Ukrainas karoga zādzību 28. martā Kurzemes reģionā.

Sākotnēji tika konstatēts, ka no kāda pagasta pārvaldes ēkas fasādes ap pulksten 14.00 kāds vīrietis norāva Ukrainas valsts karogu un to ievietoja automašīnā, kurā atradās vairākas personas, un aizbrauca.

Aptuveni stundu vēlāk, ap pulksten 15.00 konkrētā automašīna ar zagto guvumu tika aizturēta līdz ar tajā esošajām personām - četriem vīriešiem un vienu sievieti.

Par notikušo ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 180. panta pirmās daļas par zādzību nelielā apmērā.

Par šādu nodarījumu personas var tikt sodītas ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Vienam vīrietim šobrīd kriminālprocesā piemērots aizdomās turētā statuss.

Savukārt 30. martā Latgales reģionā, ap pulksten 19.30, Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldē tika saņemta informācija, ka Rēzeknē blakus trīs vīriešu kompānijai deg Ukrainas karogs.

Uz notikuma vietu nekavējoties izbrauca Valsts policijas norīkojums, kas pārtrauca likumpārkāpumu un veica notikuma apstākļu noskaidrošanu.

Sākotnēji klātesošās trīs personas noliedza savu saistību ar notikušo, taču Valsts policijai veicot operatīvos pasākumus un izmeklēšanas darbības, izdevās noskaidrot cietušā karoga īpašnieku un tā pazušanas apstākļus, un jau nākošajā dienā, 31. martā, iepriekš satiktie trīs vīrieši tika aizturēti aizdomās par noziedzīgo nodarījumu.

Par notikušo ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 185. panta otrās daļas par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu vai citādā vispārbīstamā veidā.

Par šādu noziedzīgu nodarījumu personas var tikt sodītas pat ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trīs gadiem vai bez tās.

Šobrīd vienai personai jau piemērots aizdomās turētā statuss. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās un vienlaikus tiek vērtēts vai likumpārkāpumā nav saskatāmas arī naida kurināšanas pazīmes, par ko paredzēta kriminālatbildības atbilstoši Krimināllikuma 78. pantam. 

Vienlaikus, vērtējot arī iepriekšējās nedēļas nogalē un šīs nedēļas sākumā notikušos pasākumus Ukrainas tautas atbalstam, tie lielākoties aizritējuši mierīgi un bez pārkāpumiem. Līdz šim kopumā tādi ir bijuši jau 84.

Valsts policija rūpīgi seko līdzi norisēm sabiedrībā un pievērš pastiprinātu uzmanību jebkādām viedokļu un darbību izpausmēm, kas saistīti ar agresiju pret Ukrainas bēgļiem vai atbalstu Kremļa režīma karam Ukrainā, lai novērstu iespējamos likumpārkāpumus un aicina arī iedzīvotājus ziņot par manītiem likumpārkāpumiem vai sabiedriskās kārtības apdraudējumiem, zvanot 110.