foto: Reinis Inkēns, Saeima
Spļāviens ģimenei vai balsojums par tiesiskumu? Deputātiem pretēji uzskati par Civilās savienības likumprojektu
Saeimas deputātu šodienas debatēs par konceptuāli atbalstīto Civilās savienības likumprojektu joprojām iezīmējās pretēji uzskati.
Politika
2022. gada 31. marts, 19:36

Spļāviens ģimenei vai balsojums par tiesiskumu? Deputātiem pretēji uzskati par Civilās savienības likumprojektu

Jauns.lv / LETA

Saeimas deputātu šodienas debatēs par konceptuāli atbalstīto Civilās savienības likumprojektu joprojām iezīmējās pretēji uzskati.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Parlamentārietis Juris Pūce (AP) aicināja balsot par likumprojektu, jo tādā veidā "tiks balsots par mūsu, Latvijas cilvēkiem". "Balsot par tiesiskumu, par cilvēka cieņu, par drošību un brīvību, par vienlīdzību un par ģimeni. Balsot par šīm vērtībām, kurām nav politisko robežu," pauda Pūce, kurš domā, ka šīs vērtības nav "nedz labējas, nedz kreisas, nedz centriskas, nedz liberālas, nedz konservatīvas".

Protests pie Saeimas pret jauno Civilās savienības likumprojektu

Ceturtdien, 31. martā, netālu no Saeimas ap 70 cilvēku protestēja pret Civilās savienības likumprojektu, par kura skatīšanas sākšanu ceturtdien lemj ...

gallery icon
59

Politiķis akcentēja, ka likumprojekts pamatojas Satversmes jeb Latvijas pamatvērtības. Tas esot kompromiss, kas apliecina, ka Saeima ciena Satversmes tiesas un Augstākās tiesas jeb Senāta spriedumus.

Savukārt deputāte Ramona Petraviča uzsvēra, ka Civilās savienības likumprojekts ir Civillikuma par laulības noslēgšanas formu pakaļdarinājums ar divām atšķirībām - tas nepieprasa partneriem būt uzticīgiem un faktiski legalizē viendzimuma attiecības.

"Šis likums degradē vēlamo un dabisko ģimenes struktūru, radot iniciatīvu nestāties ilgtermiņa laulībās, kaitējot bērnu, kas uzaug šajās ģimenēs, labklājībai un likumiskā būtībā ir neloģisks," sprieda Petraviča. Viņa arī pauda bažas, ka likumprojekts ir solis, lai legāli atļautu surogātmātes.

Deputāts Mārtiņš Šteins (AP) no savas puses atgādināja, ka administratīvajā tiesā iesniegti teju 30 viendzimuma pāru pieteikumi ģimenes fakta atzīšanai. "Neaizmirsīsim arī par cilvēcisko un emocionālo faktoru," pauda politiķis. "Šī ir vēsturiska diena Latvijā gan cilvēcībai, gan visu ģimeņu aizsardzībai," paužot atbalstu likumprojektam, uzsvēra Šteins.

Savukārt deputāts Jānis Iesalnieks (NA) pauda, ka iniciatīvas mērķis esot radīt laulībai līdzīgu tiesību institūtu, kas būtu pieejams viena dzimuma pāriem, tādējādi cenšoties apiet Satversmes 110.pantā noteikto ierobežojumu slēgt laulību viena dzimuma personu starpā. Politiķis uzsvēra, ka ar "vienkāršu likumu" mēģināt apiet konstitucionāli noteiktu normu ir gan neētiska, gan juridiski nekorekta prakse. 

Viendzimuma pāru tiesību aizstāvju pikets pie Saeimas

Agrā ceturtdienas rītā pie Saeimas nama pulcējās jauniešu organizāciju pārstāvji, lai paustu neapmierinātību ar Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ...

gallery icon
144

"Ja kāds nav apmierināts ar Satversmē noteikto, tad korekti būtu iesniegt grozījumus Satversmē, nevis mēģināt to apiet ar līkumu," izteicās deputāts, izsakot iebildumus pret šāda likuma virzību.

Deputāts Krišjānis Feldmans (K) skaidroja, ka likumprojekta pieņemšana atbilst konservatīvajām vērtībām, jo, nepildot tiesas spriedumus, kas prasa izmaiņu veikšanu, tiktu apdraudētas cilvēku, kopējās sabiedrības intereses, tiesiskums un demokrātija. "Kā politiķis, kurš nevēlas uzkāpt otrreiz uz grābekļa, nevēlos, lai mēs lietas atstātu pašplūsmā, lai mēs atstājam lemšanu tiesai (..), iespējams, pat piedzīvojam spriedumu, kas patiešām īsti nesaskan ar konservatīvajām vērtībām," uzsvēra politiķis.

"Tāpēc tagad ir jārada mehānisms, kas, neaizskarot laulību un ģimeni, tomēr nodrošina tiesisko aizsardzību arī pavisam mazam cilvēku skaitam," uzsvēra politiķis.

Deputāts Aleksandrs Kiršteins (NA) pauda, ka parlamentārieši paši nav piedzīvojuši un arī pašreizējiem bērniem nenovēl divas mātes vai divus tēvus. Parlamentārietis arī pauda, ka Darba likumā, Civillikumā un citviet var iestrādāt normu par kopdzīvi, par mājsaimniecību, kur vairāki kopā dzīvojoši cilvēki var saņemt visas nepieciešamās garantijas, tajā skaitā, šādu regulējumu attiecinot uz radiniekiem. "Domāju, ka šis likums ir spļāviens ģimenēm," pauda politiķis, aicinot neatbalstīt likumprojektu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kā ziņots, Saeima šodien konceptuāli atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) sagatavoto Civilās savienības likumprojektu, kas paredz ieviest jaunu veidu divu pilngadīgu personu kopdzīves juridiskai reģistrēšanai, tostarp pavērs iespējas reģistrēt viendzimuma pāru attiecības.

Likumprojekts Saeimai vēl jāskata otrajā un trešajā lasījumā.