Deputāti atzinīgi novērtē paveikto Jaunatnes programmas izpildē
Runā Rīga

Deputāti atzinīgi novērtē paveikto Jaunatnes programmas izpildē

Jauns.lv

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja ceturtdien, 11. jūnijā, izbraukuma sēdē iepazinās ar Rīgas jaunieši centru „Kaņieris”, ar paveikto Jaunatnes programmas 2014.-2018. gadam izpildē, kā arī apstiprināja atjaunoto Rīgas Jaunatnes organizāciju konsultatīvās padomes personālsastāvu.

Deputāti atzinīgi novērtē paveikto Jaunatnes progr...

Deputāti atzinīgi novērtēja Jaunatnes programmas izpildi pērn, un rosināja jaunatnes nevalstiskajās organizācijās iesaistīt vēl vairāk jauniešu, lai viņi kļūtu aktīvāki, apgūtu jaunas prasmes un iemaņas un līdzdarbotos pilsētas dzīvē.

„Līdz šim paveikto Jaunatnes programmas izpildē vērtēju ļoti atzinīgi, jo darbs ir veikts mērķtiecīgi ar integrējošu raksturu. Protams gada laikā nevar izdarīt visu iecerēto bet iestrādes ir labas. Ir apzinātas arī problēmas, kurām jāpievērš uzmanība, un jāturpina strādāt,” tā jauniešu veikumu novērtēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane.

2014. gadā īstenoti projekti, lai nodrošinātu jaunatnes politikas īstenošanas koordināciju pašvaldībā, sekmētu jauniešu nodarbinātību, iesaistītu jaunatni pašvaldības darbā, nodrošinātu lietderīgas aktivitātes bērniem un jauniešiem.

Piemēram, patlaban sadarbībā ar Rīgas domes Labklājības departamentu ir uzsākts darbs, lai piesaistītu NVO projektam „Proti un dari”, kas vērsts uz ārpus izglītības un nodarbinātības esošo (NEET) jauniešu reintegrāciju izglītības sistēmā un / vai darba tirgū.

2014. gadā vasaras brīvlaikā deviņās Rīgas pašvaldības iestādēs un kapitālsabiedrībās sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru tika nodarbināts 161jaunietis. Šī programma turpināsies  arī šogad un nākamajos gados.

Īstenoti arī sociālās uzņēmējdarbības apmācību projekti, un uzsākts darbs pie jaunatnes darbinieku ilgtermiņa apmācību pilotprogrammas izstrādes.

Divās konkursa kārtās pērn atbalstītas 11 ārpus organizācijām esošo jauniešu iniciatīvas (finansējums tika piešķirts jauniešu vecumā no 13 līdz 20 gadiem un jauniešu grupu ideju atbalstam, faktiski nodrošinot projektu īstenošanas skolu jauniešiem ar nelielu pieredzi vai bez tās). Mācību gada laikā organizētas 28 izglītojošas aktivitātes 1080 skolēnu pašpārvalžu līderiem par komandas darba, plānošanas, līderības, interešu aizstāvības un citiem jautājumiem

Jauniešu centra „Kaņieris” telpās 2014. gadā organizēti 283 pasākumi (3545 jauniešiem). Jaunatnes organizācijām to rīkoto pasākumu vajadzībām nodrošināta iespēja aizņemties āra dzīves ekipējumu, apskaņošanas un audio / video aparatūru, mācību materiālus.

Lai bērniem un jauniešiem nodrošinātu lietderīgu brīvā laika pavadīšanu, 2014.gadā finansiālais atbalsts piešķirts 132 Rīgā notikušajām dienas nometnēm (4778 dalībnieki), 167 diennakts nometnēm ārpus Rīgas (7057 dalībnieki), kā arī atbalstītas 73 nevalstisko un reliģisko organizāciju rīkotās nometnes (2700 dalībnieki). Atbalstīto nometņu skaita pieaugums, salīdzinot ar 2013.gadu,   pieauga par 19,6%. Pērn tika atbalstīti arī 19 NVO projekti, kas nodrošināja bezmaksas brīvā laika pavadīšanas iespējas Rīgā pusotram tūkstotim bērnu un jauniešu. Vasaras mēnešos tika īstenotas aktivitātes 40 izglītības iestāžu sporta laukumos (iesaistot 1800 bērnus un jauniešus). Aizvadītajā gadā tika nodrošināta 22 brīvā laika centru darbība (6 306 unikālie apmeklētāji, kas ir aptuveni 138,7 tūkstoši apmeklējumu).

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere