foto: Daugavpils pilsētas dome
Daugavpilī lemj par vienīgās latviešu vidusskolas slēgšanu
Daugavpils 12. (latviešu) vidusskolas nākotne apdraudēta – to grib apvienot ar 10. (krievu) vidusskolu.
Novadu ziņas
2022. gada 24. februāris, 06:50

Daugavpilī lemj par vienīgās latviešu vidusskolas slēgšanu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Daugavpils domes sēdē ceturtdien, 24. februārī, lemj par vienīgās Daugavpils latviešu vidusskolas - 12. vidusskolas - slēgšanu jeb oficiāli - reorganizāciju, to apvienojot ar netālu esošu krievu skolu (10. vidusskolu). Pilsētas dome par šīs skolas slēgšanu (reorganizāciju) lemj, neraugoties uz to, ka pret to iebilduši tūkstošiem latgaliešu un pat Valsts prezidents Egils Levits. Līdz ar 12. vidusskolas slēgšanu tikšot grauta Daugavpils latviskā vide.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Daugavpils kultūras atbalsta biedrības priekšsēdētājs un Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas direktors Aivars Broks Jauns.lv informē, ka 24. februārī Daugavpils dome plāno apstiprināt pilsētas izglītības iestāžu “reorganizāciju”, par ko viņš saka:

“Ideja par Daugavpils vienīgās vidusskolas ar latviešu valodas apmācību (vēl Daugavpilī ar latviešu valodas apmācību ir Vienības pamatskola un Vienības ģimnāzija, kurām it cits juridiskais statuss) sapludināt ar mazākumtautību skolu uzņemta krasi negatīvi. Ne tikai skolotāji, vecāki un Daugavpils sabiedrība pauda savu sašutumu par šo projektu, bet arī izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece un Latvijas Valsts prezidents Egils Levits publiski izteica savu negatīvo nostāju.

Trieciens latvietībai

foto: protesta vēstījums
Pret latviešu vidusskolas slēgšanu Daugavpilī jau ir parakstījušies vairāki tūkstoši Latvijas pilsoņu.

“Neraugoties uz to, šis projekts tiek virzīts uz domes sēdi. Ceru, ka deputāti saprot, ka pēc šā lēmuma pieņemšanas 12. vidusskola pārstās būt par skolu ar latviešu mācībvalodu; tā kļūs par bilingvālo skolu. Līdz ar to Daugavpilī paliks tikai viena pamatskola un ģimnāzija ar latviešu mācībvalodu. Lēmumprojekta tekstā paustais, ka līdz ar to ar latviešu valodu un vidi kļūs vēl labāk, neiztur nekādu kritiku. Nekāda pamatojuma, nekādas analīzes, nekādu skaitļu lēmuma projektā nav. Vienīgais cipars/mierinājums tekstā ir tas, ka ar 2031.gadu izglītojamo apmācība notiks tikai latviešu valodā…

Šā projekta sausais atlikums – reālais stāvoklis – ir latviešu skolas likvidācija; ar visām no tā izrietošām sekām – gan politiskām, gan izglītības, gan kultūrvides. Tas ir liels trieciens ne tikai Daugavpils kultūrvidei kopumā, ne tikai latviešu ģimenēm; izglītību latviešu valodā cenšas iegūt arī krievi, baltkrievi, lietuvieši, citu tautību bērni.  

Cienījamie deputāti! Pirms balsošanas padomājiet, vai jūs esiet gatavi atbalstīt Latvijas Krievu savienības un “Saskaņas” ideoloģisko tieksmi atgriezties PSRS; atgriezties krievu valodas, krievu pasaules telpā? Šis jautājums ir ļoti aktuāls tieši šodien, kad Austrumu kaimiņš – tā saucamās “krievu pasaules” ideologs – kārtējo reizi ir iebrucis Eiropas neatkarīgajā valstī, lai atjaunotu PSRS,” turpina Broks.

Dīvainā reorganizācija

Daugavpils pašvaldības mājaslapas informācija liecina, ka Daugavpilī ir 19 vispārējās izglītības iestādes (vidusskolas, ģimnāzijas, pamatskolas). Bez minētajām trim latviešu skolām un vienas poļu ģimnāzijas, pārējās ir krievu skolas.

Daugavpilī apdraudēta vienīgā latviešu vidusskola:

Tagad Daugavpils vietvara nolēmusi reorganizēt pilsētas izglītības iestādēs, samazinot to skaitu un ieekonomējot “administratīvos resursus”, par mērķi uzstādot izveidot skolas ar lielu skolēnu skaitu. Šī “reorganizācija” raisījusi ne tikai vecāku un skolēnu, bet arī pedagogu neapmierinātību, jo notiekot lielā steigā un nepārdomāti.

Daugavpils vicemērs Aleksejs Vasiļjevs (Latvijas Krievu savienība) gan tā nedomā. Viņš saka: “Ja mēs nestrādāsim tagad ar šiem jautājumiem, tad pēc pāris gadiem būs katastrofa Daugavpilī ar izglītību. Tāpēc, ka vispirms skolas neatbilst skolēnu skaitam vidusskolās. Un tāpēc, ka ievieš jauno kvalitātes rādītāju”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Protestē pret skolu reorganizāciju

Valsts prezidents Egils Levits savā tviterkontā nosodījis Latvijas otras lielākās pilsētas pašvaldības nodomu slēgt latviešu vidusskolu: “Latviskā vide Daugavpilī ir jāpaplašina, nevis jāapdraud. Tāpēc Daugavpils 12. vidusskolā, kurā mācības notiek tikai latviešu valodā, reorganizācija nav pieļaujama”.

To nosodījis arī tieslietu ministrs, Jaunās konservatīvās partijas, kuras pārziņā ir Izglītības un zinātnes ministrija, līderis Jānis Bordāns: “Izglītības un zinātnes ministrija nevarēs saskaņot reorganizāciju vidusskolai Daugavpilī ar latviešu mācību valodu”.

Pret skolas likvidāciju sociālajos tīklos iestājas desmitiem daugavpiliešu:

Andrejs Faibuševičs: “Prasība par domes lēmuma apturēšanu ir jāsniedz Satversmes tiesā. Kamēr Satversmes tiesa skata jautājumu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai ir jāaptur domes lēmums. Principa lieta”.

Es Pats Valsts prezidentam iesaka: “Šoreiz, kungs, bez jebkādas ironijas došu jums tiešām labu padomu! Lieciet aizjūgt saviem zirgupuišiem bērīti, un nobrauciet uz to Daugavpili saraustīt domniekus aiz ausīm, un pie reizes mēģinot pacelt kādam pierobežā noļukušo knābīti!”

Raimo: “12. vidusskola ir TOP 20 starp Latvijas skolām. Piedāvāt tās reorganizāciju ar krievu plūsmu ir visai aizdomīgi”.

Inta Ruskule: “Jau 20 gadus dzīvoju Daugavpilī. Šeit ir izauguši mani bērni, kas ieguvuši labu izglītību, mācoties latviešu skolās ar latvisku vidi. Toties pagājušā gadā manai mazmeitiņai atteica vietu latviešu bērnudārzā, jo neesot vietas.

Jautājums: kāpēc latviešiem savi bērni jāsūta bērnudārzos un skolās ar bilingvālu apmācību programmu? Kāpēc spēcīga latviešu vidusskola ir jāreorganizē par vidusskolu ar bilingvālu apmācību, ja pieprasījums pēc latviskās vides arvien pieaug un ne katra ģimene to var nodrošināt.

Atjaunotajā Latvijā Daugavpils 12. vidusskola pārtapa par latviešu skolu. Kāpēc tai tagad ir jākļūst par divvalodīgu? Piekrītu reorganizācijai tikai tādā gadījumā, ja šajā apvienotajā skolā nodrošinās mācību programmu tikai valsts valodā visās klasēs”.

Tikmēr portālā Manabalss.lv iniciatīvu “Par Daugavpils izglītības iestāžu tīkla saglabāšanu” jau parakstījuši teju 3700 Latvijas pilsoņu.

foto: Daugavpils pilsētas dome
Daugavpils 12. (latviešu) vidusskolas nākotne apdraudēta – to grib apvienot ar 10. (krievu) vidusskolu.