112
2022. gada 17. februāris, 21:05

Latvijas valstpiederīgais nepilsonis centies pār robežu pārvest 600 kilogramu hašiša

Jauns.lv

Aizvadītajā svētdienā, 13. februārī, uz Latvijas-Krievijas robežas aizturēts 54 gadus vecs Latvijas valstpiederīgais nepilsonis, kurš, izmantojot zirgus kā aizsegu, centās pār robežu pārvest vairāk nekā 600 kilogramu narkotiskās vielas – hašiša, vēsta TV3 Ziņas.

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) lēš, ka kravas tirgus vērtība ir līdz pat septiņiem miljoniem eiro.

Muitas policijai bija radušās aizdomas par kravas auto, jo zirgu cena bija uzrādīta maza, bet maršruts - ekonomiski neizdevīgs.

Zirgi tika transportēti uz Krieviju no Spānijas caur Franciju, Vāciju, Latviju. Aizdomīgo auto apturēja uz Terehovas robežpunkta.

"Šo zirgu cena tika uzrādīta ļoti maza, kas arī pievērsa savu uzmanību. Sekojām līdzi šiem maršrutiem, kas un kā, kāpēc viņš brauca ekonomiski pilnīgi neizdevīgu maršrutu, lai šādā veidā vestu zirgus. Zirgi tika izdzīti ārā no treilera un konstatējām, ka grīdā zem zirgiem ir izveidoti vairāki slēpņi," atklāj VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš.

Atrasti kopumā 616 kilogrami hašiša. Narkotikas, visticamāk, nākušas no Marokas, lai realizētu Krievijas tirgū. Hašiša vērtība mazumtirzniecībā lēšama miljonos eiro.

"Šis apjoms ir vērtējams priekš mūsu apmēriem kā ļoti liels atklājums. Tirgus vērtība šai narkotiskajai vielai ir no 4,2 līdz septiņiem mijoniem eiro. Viņš bija izdomājis šo shēmu, balstoties pēc noziedzīgās aprindās esošās informācijas. Zināja to, ka, ievietojot šajā treilerī zirgus, automašīna netiks laista caur skeneri," saka VID pārstāvis.

Aizturētais ir kāds 54 gadus vecs Latvijas valstpiederīgais nepilsonis, kura pastāvīgā dzīvesvieta ir Vācija.

Dienestā atklāj, ka kontrabandists ir jau rūdīts noziedznieks – iepriekš par dažādiem likumpārkāpumiem vairākkārt sodīts gan Latvijā, gan citviet. "Persona jau iepriekš vairākkārtīgi ir sodīta gan Latvijā, gan citās Eiropas Savienības valstīs, tai skaitā par kontrabandu, cilvēku tirdzniecību. Latvijā arī viņš ir sodīts divreiz. Par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un par zādzībām."

Patlaban vēl tiek skaidrots, kā tieši vīrietis kontrabandu organizējis.

Kontrabandistam tagad draud līdz pat 10 gadiem cietumā. Hašiša kravu pēc visām nepieciešamajām pārbaudēm plānots iznīcināt. Savukārt procesā izņemtie zirgi nodoti aprūpei un par to tālāko likteni dienests vēl lems.

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.