foto: Shutterstock
Steidzami vajag parakstīt dokumentus, bet notārs pieņem tikai attālināti: kā rīkoties?
Jābūt labam apgaismojumam, lai notārs var apskatīt dokumentus, kurus viņam attālināti uzrādīsiet.
Sabiedrība
2022. gada 3. februāris, 04:31

Steidzami vajag parakstīt dokumentus, bet notārs pieņem tikai attālināti: kā rīkoties?

Sniedze Smilga

"Likums un Taisnība"

Daļa notāru tagad apmeklētājus pieņem tikai attālināti. Kā es varu attālināti notāra klātbūtnē parakstīt kādu dokumentu, piemēram, testamentu vai dzīvokļa pirkuma līgumu?

Attālināta apmeklētāju pieņemšana sākotnēji bija domāta gadījumos, kad klients dzīvo ārzemēs. Piemēram, Latvijā ir nomiris viņa tuvinieks, vajag pie notāra pieteikties uz mantojumu, taču nav iespējams atbraukt uz dzimteni. Tādos gadījumos notāra pakalpojumus var saņemt  videokonferences režīmā, atrodoties jebkurā pasaules malā, un tad šis jaunievedums ir ērts, jo ļoti ietaupa laiku un naudu.

Kur sameklēt notāru?

Patlaban daļa notāru apmeklētājus pieņem tikai attālināti, tomēr ir arī tādi, kuri klientus pieņem klātienē. Jāvēršas pie notāra, kas praktizē jūsu apgabaltiesas teritorijā (pieņemot mantojumu – pie notāra mantojuma atstājēja apgabaltiesas teritorijā).

Latvijā notāri praktizē piecu apgabaltiesu teritorijās – tās ir Rīgas apgabaltiesa, Vidzemes, Zemgales, Kurzemes un Latgales apgabaltiesas. Vajadzīgo notāru var atrast mājaslapā latvijasnotars.lv, izvēloties apgabaltiesu un pilsētu. Mājaslapā norādīti arī notāru telefona numuri, adreses un pieņemšanas laiki.

Tomēr, ja nav iespēju ierasties pie notāra klātienē,  paskaidrosim, kā notiek videokonference. Uz notāra pieņemšanu videokonferencē jāpiesakās nevis vienkārši pa telefonu, bet gan portālā latvijasnotars.lv, ienākot tajā caur portālu latvija.lv, kuram jūs pieslēdzaties ar savas internetbankas starpniecību (vai elektronisko parakstu). Jānorāda savs tālruņa numurs un e-pasta adrese. Tātad ir vajadzīgs dators, interneta pieslēgums un e-pasta adrese.

Kad portālā latvijasnotars.lv esat sameklējuši vajadzīgo notāru, izvēlieties vēlamo dienu un laiku. Uz jūsu e-pasta adresi atnāks paziņojums, ka pieteikums ir saņemts. Vēlāk notārs jums piezvanīs, un vienosieties par laiku un dienu.

Kāds aprīkojums ir vajadzīgs

Lai notiktu videokonference jeb tiešsaistes (online) vizīte pie notāra, būs vajadzīgs dators ar iebūvētu vai pievienotu videokameru (lai notārs var redzēt jūs un jūsu dokumentus), mikrofons (lai notārs jūs dzird) un austiņas vai skaļrunis (lai jūs dzirdētu, ko saka notārs). Tiem, kas ar radiem un draugiem sazinās Skype programmā, viss šis aprīkojums jau ir. Mūsdienās datoros ir arī iebūvēts skaļrunis un mikrofons.

Dokumentus notāra acu priekšā jūs parakstīsiet ar savu elektronisko parakstu. Tehniski ir trīs elektroniskā paraksta veidi. Ja jums ir moderns viedtālrunis, tajā varat uzstādīt e-Paraksts mobile vai kvalificēto Smart-ID.

Ja jums nav moderna viedtālruņa, tad dokumentu varēsiet parakstīt savā datorā ar eID karti. Tā ir derīga ID karte (kura tāpat kā pase ir personu apliecinošs dokuments), kurā ir ielādēts jūsu elektroniskais paraksts un jums ir iedoti PIN kodi. Šādu eID karti un kodus (PIN1 un PIN2) var saņemt jebkurā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļā.

Datorpiederumu veikalā būs jānopērk universālais karšu lasītājs, tas maksā apmēram desmit eiro. Karšu lasītāju pieslēgsiet datoram un eID karti ievietosiet karšu lasītājā. Pirms tam datorā būs jāinstalē programma, kas nodrošina dokumentu parakstīšanu ar elektronisko parakstu.

Tikšanās ar notāru pie datora ekrāna

Ja pie notāra gribēsiet saņemt tikai konsultāciju, tad elektroniskais paraksts nebūs nepieciešams, jo jūs nekādus dokumentus neparakstīsiet.

Videokonferencei jāizvēlas klusa un gaiša telpa. Notārs sava datora ekrānā redzēs ne tikai jūs, bet arī to, kas telpā atrodas jums apkārt un aizmugurē, tāpēc padomājiet, kā izskatās apkārt. Jūs notāru redzēsiet sava datora ekrānā.

Vai videokonferences laikā telpā bez klienta drīkst atrasties citi cilvēki, piemēram, mazdēls, kurš sniedz tehnisko palīdzību vecmāmiņai?

“Ir svarīgi, lai notārs varētu pārliecināties, ka klients jūtas brīvi, viņu neviens neietekmē un nesaka priekšā, ka klients pats vēlas attiecīgo dokumentu taisīt un saprot savas darbības, un pats piekrīt tam, ka telpā atrodas citas personas. Ja notāram rodas šaubas, ka klients tiek ietekmēts, nesaprot veicamās darbības u.tml., tad notārs var lūgt, lai citas personas atbrīvo telpu, vai arī atteikt vizīti,” skaidro zvērināta notāre Sandra Jakušenoka.

Saruna starp klientu un notāru tiek ierakstīta, tātad strīdus gadījumā var pārliecināties par vizītes norisi. Jābūt labam apgaismojumam, lai notārs var apskatīt jūsu pasi un citus dokumentus, kurus jūs viņam uzrādīsiet. Vajadzīgs stabils interneta pieslēgums.

Tiem, kuri regulāri strādā šādā veidā, videokonference nav nekas sarežģīts, tikmēr citiem tā ir teju neiespējamā misija. Videokonferences pamācību var atrast  portālā latvijasnotars.lv.

“Gadījumos, ja nav tehniska rakstura problēmu, attālināta vizīte noris veiksmīgi, jo notārs ar klientu lēnām, soli pa solim iziet cauri visam procesam. Attālinātai vizītei dokumentus notārs parasti sagatavo iepriekš un tos arī iepriekš precizē (telefona sarunā vai nosūtot uz klienta e-pastu). Tad attālinātajā vizītē jau saskaņotais dokuments tiek nolasīts, izskaidrotas neskaidrās lietas, ja nepieciešams, dokumentā tiek veikti labojumi un tikai tad to paraksta, vispirms klients ar elektronisko parakstu, pēc tam notārs,” stāsta Sandra Jakušenoka. 

“Gadās arī tā, ka ar pirmo reizi nesanāk vai, skaļi nolasot dokumentu, klients saprot, ka tas ir jāpārveido, un tad tiek norunāta nākamā vizīte. Tomēr iesaku nebaidīties no attālinātajām vizītēm,”  saka notāre.

Klātienes vizīte tikai 15 minūtes

Kāda patlaban ir kārtība, ja tomēr vēlaties klātienē doties pie notāra? Sandra Jakušenoka skaidro, ka bez derīga Covid-19 sertifikāta vizītes laiks ir tikai 15 minūtes. Tests nav vajadzīgs. Vienlaikus pieņem tikai vienu apmeklētāju, tāpēc, piemēram, pircēju un pārdevēju, kuri  nāk parakstīt nekustamā īpašuma pirkuma līgumu, notārs pieņems atsevišķi, vienu pēc otra.

Kopumā vienam klientam patērētais laiks ir apmēram stunda, jo ir jāvēdina telpa, jādezinficē. Notārs arī izvērtē, vai klientam patiešām ir nepieciešama attālināta vizīte, un var arī to atteikt.

“Ja klientam ir sertifikāts, arī tad iesaka pēc iespējas samazināt vizītes laiku, tāpēc faktiski paliek tās pašas 15 minūtes. Taču notārs var vienlaikus pieņemt vairākus cilvēkus, bet kopā dzīvojošiem vienas mājsaimniecības locekļiem nav jānodrošina distance,” skaidro notāre.

Varbūt klients var kaut ko noskaidrot pa telefonu? “Telefona saruna nav vizīte. Notārs vai notāra palīgs pa telefonu atbildēs uz vispārīgiem jautājumiem, piemēram, kādi dokumenti ir jāiesniedz, lai uzsāktu mantojuma lietu,” atbild notāre. “Klātienes vizītes laiks ir ierobežots epidemioloģiskās drošības nolūkos, savukārt attālināti laika limita nav, vizītes ilgumu nosaka vienojoties, atkarībā no lietas sarežģītības pakāpes.”

Kā rīkoties, ja klientam nav vajadzīgā aprīkojuma un zināšanu, lai piedalītos videokonferencē pie notāra, bet klātienes vizīte ir par īsu?

“Uz mantojumu var pieteikties gada laikā un varbūt var pagaidīt. Jācer, ka ārkārtējā situācija reiz beigsies. Vasarā, kad ārkārtējās situācijas nebija, noteikumi bija vieglāki,” atzīst notāre. 

Taču ir lietas, kuras nevar  gaidīt. Piemēram, mantojuma pieņemšana ar inventāra tiesību ir jāpiesaka divu mēnešu laikā. Arī nekustamā īpašuma pirkšanu un pārdošanu vai testamenta rakstīšanu nez vai kāds gribēs atlikt uz pusgadu.

Kur kas jākārto

Informāciju par e-parakstu var iegūt mājaslapā eparaksts.lv, tālrunis 67108787. Piezvanot pa šo tālruni, varēsiet saņemt palīdzību, piemēram, lai savā datorā ielādētu e-paraksta lietošanai nepieciešamo programmu.

eID karti var saņemt jebkurā Pilsonības un migrācijas pārvaldes nodaļā. Vizīte jāpiesaka pa telefonu. Visu nodaļu adreses un telefonus var atrast mājaslapā pmlp.gov.lv. Visus apmeklētājus pieņem klātienē, nav nepieciešams ne kovidsertifikāts, ne tests (jo cilvēks bez derīga personas dokumenta nevar veikt testu). Pasei un eID kartei apmeklētājus fotografē uz vietas, taču varat paņemt līdzi arī savas dokumentu fotogrāfijas 3x4 centimetru izmērā, pašreizējā izskatā.