foto: 7. Valkas pulks/Facebook
Gobzema gvardē pulcējas šaubīgas reputācijas personas
Pašpasludinātais Valkas aizsargs Vjačeslavs Kataļikovs piesedz Aldi Gobzemu decembra akcijā pie Rīgas pils.
Sabiedrība
2022. gada 17. janvāris, 06:28

Gobzema gvardē pulcējas šaubīgas reputācijas personas

Kas Jauns Avīze

Saeimas deputāta Alda Gobzema rīkotajās akcijās ievēroti vairāki vīrieši, kuri visnotaļ uzvedas kā viņa miesassargi. Piemēram, 13. decembrī pie Rīgas pils viņi reizēm gādīgi atbalstīja Gobzemu, pieturot zem rokām. Viņu biogrāfija ir krimināli interesanta.

Šie vīri pārstāv pašpasludinātu organizāciju – aizsargu 7. Valkas pulku, kura vadībā ir Vjačeslavs Kataļikovs un Juris Mincāns.

Nepamatotas biedru naudas

Pagājušajā gadā Mincāns ir izslēgts no Latvijas Aizsargu organizācijas (LAO) par nesaskaņotu biedrības naudas un simbolikas izmantošanu.

LAO vadītājs Valdis Maksimovs "Kas Jauns Avīzei" apstiprina, ka šāda situācija ir bijusi: “Nav mūsu organizācijā tāda 7. pulka. Vairākus Valkas organizācijas biedrus mēs patiešām izslēdzām, tostarp arī Mincānu, kurš bija nodaļas vadītājs. Pārkāpumi bija dažādi, piemēram, viņš bija iekasējis biedru naudas 20 līdz 25 eiro apmērā katru mēnesi, kaut gan viņiem būtu jāmaksā 18 eiro gadā, un naudas tālākie ceļi nav zināmi.”

Aizdomas par narkotikām

Kataļikovs nav bijis aizsargu biedrs, jo nebija līdz galam nokārtojis dokumentus. “Mēs arī uzzinājām, ka Kataļikovs, iespējams, savulaik bijis tiesāts un atradies apcietinājumā par narkotisko vielu glabāšanu, tāpēc viņš organizācijā, visticamāk, nebūtu uzņemts. Tagad tur veidojās tāda savdabīga OMON organizācija, un par šo situāciju es vairākkārt esmu informējis arī Valsts policiju, bet līdz šim notikusi tikai formāla atrakstīšanās,” atklāj Maksimovs.

Arī Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis ir informēts par konfliktu vietējā aizsargu organizācijā: “Pēc tā skandāla es pat vērsos drošības iestādēs ar jautājumu, ko man darīt – varbūt uzteikt viņiem telpas. Saņēmu atbildi, ka ar organizācijā palikušajiem LAO biedriem viss ir kārtībā, un tādēļ ar viņiem sadarbību turpinām.”

Savs fanu pulks

"7. Valkas pulkam" ir izveidots profils "Facebook" ar aptuveni 150 atbalstītāju grupu, kurā īpaši izcēlies kāds Tomass Busovs. Interesanti, ka viņš pērn 1. oktobrī savā "Facebook" profilā ievietojis fotogrāfijas ar mākslinieka Kristiāna Brektes atbalstam uzstādīto plakātu, jautājot: “Kas tas par mēslu un kur to var atrast?” No profila "Evija Evija" viņš saņēmis atbildi, ka “to var atrast pie Mākslas akadēmijas”. Divas dienas vēlāk, 3. oktobrī, plakāts bija aizdedzināts.

Decembra vidū izskanēja, ka Valsts policija aizdomās par plakāta sadedzināšanu aizturējusi divas personas, tostarp 1990. gadā dzimušu vīrieti, kurš iepriekš likumsargu redzeslokā nonācis par miesas bojājumu nodarīšanu. "Kas Jauns Avīzes" rīcībā ir neoficiāla informācija, ka šis aizturētais varētu būt Busovs.

Krimināli tipāži

"Kas Jauns Avīze" jau rakstīja, ka viens no tuvākajiem Gobzema līdzgaitniekiem ir “pazudušā Satversmes oriģināla” meklētājs Kaspars Lasis, kurš vairākkārt tiesāts par mantiskiem noziegumiem. Tāpat akciju atbalstītāju pulkā vēl nesen visai pamanāms bija par narkotiku glabāšanu tiesātais Jānis Sondars, kurš tagad apsūdzēts par žurnālistes Ingas Spriņģes vajāšanu.

Interesanti, ka nesen Gobzems publiski vēstīja par vairākām saņemtām īsziņām, kurās viņš esot brīdināts par iespējamiem draudiem savai dzīvībai. Daudzi interneta komentētāji gan šādu iespēju apšauba, tostarp pausts viedoklis, ka tas varētu būt miesassargu inscenējums, kuri tādā veidā cenšas panākt, lai būtu vadonim nepieciešami.