foto: Shutterstock
Meža piemēslotājus Latgalē ķer kā detektīvā
Šogad līdz novembrim mežos atrasti nelikumīgi izmesti atkritumi vairāk nekā 2200 vietās.
112
2022. gada 6. janvāris, 05:23

Meža piemēslotājus Latgalē ķer kā detektīvā

Kārlis Seržants

"Likums un Taisnība"

Pēc atbildīgo iestāžu datiem, joprojām katru gadu turpina palielināties mežā izgāzto drazu daudzums – sevišķi ar to grēko būvgružu un kaitīgo atkritumu īpašnieki. Šāda veida atkritumu legāla likvidēšana ir maksas pasākums, tāpēc daudzi vēlas šādā veidā ietaupīt. Tomēr notveršanas gadījumā var nākties samaksāt daudz dārgāk.

Ar interesantu situāciju Facebook ir padalījies Valsts meža dienests (VMD): “Nereti mūsu kolēģi veic īstu detektīva darbu, lai atrastu personas, kuras mežā izmetušas atkritumus. Reizēm mums ļoti paveicas un atkritumos atrodam ziņas par to īpašniekiem – vārdu, kontaktinformāciju.”

Jau trešā reize

14. oktobrī dienests saņēma iesniegumu no Latvijas valsts mežiem administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanai – mežā Augšdaugavas novada Līksnas pagastā bija atrasti sadzīves un būvniecības atkritumi. Starp tiem atradās arī interneta veikala pasūtījuma veidlapa, kurā bija norādīts personas vārds un telefona numurs, arī pirkuma čeks.

“Kolēģe no Dienvidlatgales virsmežniecības sazinājās ar šo cilvēku un noskaidroja, ka viņš ir tikai palīdzējis savai paziņai iegādāties vajadzīgās preces. Par laimi, persona zināja savas paziņas vārdu, adresi un telefona numuru. Informācijas bija pietiekami, lai pret šo personu uzsāktu administratīvā pārkāpuma procesu,” vēsta VMD.

Tad arī noskaidrojās, ka konkrētā persona jau divas reizes pēdējo mēnešu laikā ir sodīta par savu būvniecības atkritumu izmešanu neatļautā vietā. Visi materiāli nodoti Valsts vides dienestam lietas izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai.
“Vainīgās personas noskaidrošanā mēdzam vērsties pēc palīdzības pie Valsts policijas – tā bija kādā gadījumā pagājušā gada rudenī. Persona ar savu auto uz mežu bija aizvedusi dīvānu, kuru izmeta tieši mežā uzstādīto kameru priekšā,” atklāj VMD. Ar policijas palīdzību noskaidrots vaininieks, auto īpašnieks, un materiāli nodoti Valsts vides dienestam, kas viņu sodīja.

Iekrīt divreiz ar tiem pašiem krāmiem

Cits, gandrīz vai kuriozs gadījums šā gada rudenī noticis Liepājā. Pašvaldības policija izsaukta uz vietu, kur kāds jaunietis no savas dzīvesvietas bija sanesis un izmetis sadzīves atkritumus, ieskaitot vecas mēbeles, citiem piederošā īpašumā.

Pēc policijas ierašanās viņš vainu atzina un pārkāpumu novērsa, savus atkritumus savācot. Gandrīz pēc mēneša, patrulējot pavisam citā pilsētas vietā, policijas darbinieki atkal pamanīja izmestus atkritumus, kuri šķita jau kaut kur redzēti. Tos pārbaudot, atklājās, ka atkal vainīgs ir tas pats jaunietis, kurš atzinās, ka nav varējis atkritumus izmest piemājas konteinerā, jo viņam neesot atslēgas.

Ved uz mežu mucas ar ķimikālijām

Šā gada vasarā mežzinis Kirils Sidorovs Līksnas apgaitā Daugavpils apkārtnē Latvijas valsts mežu apsaimniekotajā teritorijā atrada četras mucas ir bīstamajiem atkritumiem, un dienas laikā saņemts ziņojums vēl par 12 atrastām mucām.

Jau esot ceļā uz notikuma vietu, mežzinis saņēma ziņojumu, ka viņa kolēģis mežā apturējis aizdomīgu kravas auto. Tika izsaukta Valsts policija, kuras darbinieki konstatēja, ka mašīnā atrodas vēl 18 mucas. Ņemot vērā, ka tās bija identiskas iepriekš atrastajām, nekādu šaubu par atkritumu vienotu izcelsmi vairs nebija. Šajā gadījumā ierosināts kriminālprocess, vainīgajiem būs jāsamaksā pamatīgs naudassods un jāatlīdzina zaudējumi, kas radušies teritorijas attīrīšanas darbos. Vizuāli novērtējot, mucās atradās naftas produktus saturoši atkritumi (izlietota eļļa) un nezināmas izcelsmes oranžas krāsas viela.

Šogad sodīti tikai trīs

Visai daudz dabas piemēslošanas gadījumu palīdz atklāt arī aculiecinieki, kuri, pamanot šādus pārkāpējus, nofotografē vai nofilmē automašīnu ar visām valsts numura zīmēm un pēc tam nodod šo vizuālo materiālu attiecīgo institūciju rīcībā. Tāpat potenciālajiem dabas piesārņotājiem jārēķinās, ka daudzās vietās ir uzstādītas videokameras, sevišķi nacionālo parku teritorijā.

foto: Valsts meža dienests
Šovasar Daugavpils apkaimē mežā bija izmestas mucas ar ķimikālijām, taču mēslotājus izdevās pieķert.

Tomēr pagaidām tā ir cīņa ar vējdzirnavām, jo, kā informē Latvijas valsts mežu mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde: “Arvien pieaugošo atkritumu apjoms LVM teritorijā ir ļoti aktuāla problēma. Tikai no 2021. gada janvāra līdz novembrim mežos konstatēti nelikumīgi novietoti atkritumi vairāk nekā 2200 vietās. Tostarp 17 gadījumos vainīgie ir konstatēti, trīs ir saņēmuši sodu, bet pārējās lietas joprojām ir dažādās procesuālās stadijās.”

Pēdējos gados arī vērojams visai konstants meža piemēslošanas gadījumu pieaugums – vidēji tas ir 20 līdz 30% gadā.

Kā rīkoties, pamanot piemēslotāju

Pamanot mežā izmestus atkritumus jebkuras pašvaldības teritorijā, visērtāk par to ir paziņot mobilās lietotnes Vides SOS vietnē. Šī aplikācija dod iespēju arī pievienot notikuma vietas fotogrāfiju un automātiski fiksēs konkrētās vietas GPS koordinātas.

Otrs variants ir paziņot mobilajā lietotnē Mobio, kurai ir līdzīgas funkcijas, taču tā koordinātas neuzrāda. Šādā gadījumā ar jums pa norādīto telefonu sazināsies attiecīgo dienestu pārstāvji, jo pretējā gadījumā viņiem vietu atrast būs visai problemātiski.

Ja šādas iespējas neizmantojat, var telefoniski sazināties ar vietējo pašvaldības policiju – ja tādas konkrētajā novadā nav, var zvanīt arī Valsts vides dienestam (tālr. 26338800) vai Valsts meža dienestam (tālr. 67221322). Jāatzīmē, ka par konkrētās teritorijas piemēslošanu atbildīgs ir arī tās īpašnieks un, ja neizdodas atrast vainīgo, tad sakopt teritoriju būs viņa pienākums.

Ja atkritumi satur kādas norādes par iespējamo vainīgo, tad viņa dzīvesvietas atrašanai var piesaistīt Valsts policiju.

Kas aizliegts mežā

Valstij un pašvaldībām piederošajos mežos atpūtas, sēņu un ogu lasīšanas iespējas ir brīvākas nekā privātpersonu īpašumos, tomēr jāzina, ko ir aizliegts darīt. Tas ir:

  • atkritumu izmešana
  • dzīvnieku apglabāšana
  • patvaļīga koku ciršana
  • patvaļīga derīgo izrakteņu iegūšana
  • patvaļīga būvniecība
  • neatbilstoša meža ceļu lietošana
  • apslēptas mantas meklēšana, tajā skaitā ar metāla detektoriem
  • kauju imitācijas spēles
  • Latvijas valsts mežu saimnieciskās darbības traucēšana
  • sprādzienbīstamu priekšmetu lietošana
  • vietu vai maršrutu patvaļīga marķēšana ar krāsu
  • ugunsdrošības noteikumu pārkāpšana
  • īpašuma, izziņas, atpūtas, tūrisma infrastruktūras, robežzīmju, ceļu u.c. bojāšana.

Par visām šīm darbībām paredzēti dažādi sodi, taču vislielākais būs tieši par dabas piemēslošanu – Administratīvās atbildības likumā paredzēts, ka fiziskai personai draud naudas sods no 50 līdz 560 eiro, juridiskai personai no 250 līdz 2800 eiro. Būs pašam arī jānovērš pārkāpuma sekas vai jāatmaksā tā rezultātā nodarītie zaudējumi. Ja dabai būs nodarīts neatgriezenisks kaitējums, paredzēts arī kriminālsods.