foto: Shutterstock
No ārzemju radiem saņēmu dāvanu: vai par to jāmaksā nodokļi?
Sabiedrība
2022. gada 6. janvāris, 05:58

No ārzemju radiem saņēmu dāvanu: vai par to jāmaksā nodokļi?

"Likums un Taisnība"

"Saņēmu no meitas paku, sūtītu no Lielbritānijas, uz tās bija norādīta 40 mārciņu vērtība, bet muita izsprieda, ka ir 60 eiro (50,66 mārciņas), un aprēķināja ap 13 eiro lielu PVN. Kā tas iespējams?" jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītājs Māris.

Skaidro Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, VID sabiedrisko attiecību speciāliste

Dati par sūtījuma preču vērtību, kā arī piegādes, apdrošināšanas un citām izmaksām tiek norādīti sūtījuma pavaddokumentos. Atbilstoši konkrētā sūtījuma pavaddokumentos norādītajam preču vērtība ir 46,51 eiro, bet piegādes izmaksas – 15,12 eiro.

Aprēķinot maksājamā nodokļa summu par komerciāliem sūtījumiem, tiek ņemta vērā gan preces vērtība, gan piegādes izmaksas, kā to nosaka Eiropas Savienības tiesību akti. Līdz ar to šajā gadījumā pievienotās vērtības nodokļa aprēķina bāze ir 61,63 eiro (nevis mārciņas, kā norāda jautājuma uzdevējs).

Ņemot vērā jūsu sniegtās ziņas par sūtījuma numuru, informējam, ka minētajā gadījumā persona bija uzticējusi veikt sūtījuma atmuitošanu Latvijas pastam. Noformējot importa muitas deklarāciju par sūtījumu, Latvijas pasts tajā korekti norādīja datus gan par preču vērtību, gan piegādes izdevumiem, līdz ar to nodokļi tika aprēķināti korekti.

Atgādinām: aprēķinot nodokļus par komerciālu sūtījumu jeb pirkumu, tiek ņemta vērā gan preču vērtība, gan piegādes, apdrošināšanas un citas izmaksas, kas saistītas ar konkrēto sūtījumu.

Turpretī, lai aprēķinātu nodokļus par nekomerciālu sūtījumu, deklarācijā ir jānorāda tikai preču vērtība. Piegādes, apdrošināšanas un citas izmaksas, kas saistītas ar konkrēto sūtījumu, deklarācijā nav jānorāda (te gan lasītājs piebilst, ka sūtījums – grāmata, tēja, lakats, gardumi – bija norādīts kā dāvana, tātad nekomerciāls, – Red.).

Dāvanu sūtījumi no trešajām valstīm jādeklarē

Visas dāvanas, ko iedzīvotāji saņem sūtījumos no valstīm ārpus Eiropas Savienības (ES), ir jādeklarē, informē Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Deklarācija muitā ir jāiesniedz par visiem sūtījumiem, neatkarīgi no preču vērtības. Ja dāvanā ietverto preču vērtība nepārsniedz 45 eiro, nodokļi nav jāmaksā, bet, ja ir lielāka, saņemot sūtījumu, jāsamaksā nodokļi.

Prasība deklarēt visus sūtījumus ES ir spēkā no 2021. gada 1. jūlija un attiecas uz sūtījumu saņemšanu no jebkuras valsts, kas nav ES dalībvalsts, tajā skaitā no Lielbritānijas, Norvēģijas, Šveices, ASV, Ķīnas.

Saņemot no pasta operatora ziņu par muitojamu sūtījumu, persona var izvēlēties, vai deklarāciju muitā iesniegs pati vai uzticēs šo pienākumu veikt pasta operatoram.
Ja deklarāciju vēlaties iesniegt pats, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšana sistēmu (EDS), ir jāzina, kas ir sūtījumā. Dāvanas nosūtītājs pavaddokumentā norāda ziņas par sūtījuma saturu, līdz ar to informācija par precēm sūtījumā ir arī attiecīgā pasta operatora – sūtījuma piegādātāja – rīcībā.

Kad nosūtītājs nodod pasta operatoram sūtījumu, viņš aizpilda pavaddokumentu, kurā norāda ziņas par sūtījuma veidu, saturu un vērtību. No tā, cik rūpīgi sūtījuma pavaddokumentā katru aili ir aizpildījis dāvanas nosūtītājs, ir atkarīgs, vai saņēmējs varēs saņemt sūtījumu ātri un bez liekiem apgrūtinājumiem.

Piemēram, ja dāvanas nosūtītājs, kurš dzīvo Lielbritānijā, kā sūtījuma veidu pavaddokumentā ir atzīmējis nevis Dāvana, bet Cits, tas tiek klasificēts kā komerciāls sūtījums, par kuru jāmaksā nodokļi no pilnas sūtījuma vērtības un piegādes izmaksām.

Lai sūtījumam varētu piemērot atbrīvojumus no nodokļiem, pavaddokumentā nosūtītājam precīzi un korekti jānorāda preču vērtība muitas vajadzībām. Ja sūtījuma vērtība nepārsniedz 45 eiro, tiek piemērots atbrīvojums no muitas nodokļa un PVN. Ja preču vērtība ir no 45 eiro līdz 150 eiro, jāmaksā PVN, ja pārsniedz 150 eiro, jāmaksā PVN un arī muitas nodoklis.

Nodokļu aprēķina bāzē par dāvanām nav jāiekļauj piegādes izmaksas. Aizpildot VID EDS vienkāršoto importa muitas deklarāciju pasta sūtījumiem, tajā ir jānorāda tikai preču vērtība; aile Piegādes izmaksas ir jāatstāj tukša.