foto: PantherMedia / Sebastian Duda
28 gadus Balvu tiesa bija aizmirsusi par izvarošanas lietu, kurā cietusī jau devusies mūžībā
Ilustratīvs.
Sabiedrība
2021. gada 29. decembris, 13:27

28 gadus Balvu tiesa bija aizmirsusi par izvarošanas lietu, kurā cietusī jau devusies mūžībā

Jauns.lv

Pirms 28 gadiem Alūksnes novada Pededzes pagastā par nepilngadīgas meitenes izvarošanu aizdomās turētais īslaicīgi bija aizturēts, vēlāk atbrīvots un tad pazudis. Lieta noklususi, bet tiesas process pirmajā instancē bija iesprūdis gandrīz trīs desmitgades, vēsta Latvijas Radio.

Šis ir viens no vissenākajiem pirmajā tiesu instancē līdz galam neizskatītajiem kriminālprocesiem Latvijā, liecina pēc Latvijas Radio lūguma apkopotie Tiesu administrācijas dati.

Lieta izceļas ne vien ar nozieguma smagumu, bet arī apstākli, ka cietusī sieviete savu mūžu nodzīvoja, tā arī nesagaidot pat pirmās instances tiesas spriedumu. Viņa nomira 35 gadu vecumā, un togad apritēja 20 gadi, kopš krimināllieta bija nodota izskatīšanai tiesā.

Krimināllieta Balvu tiesā bija vienkārši aizmirsta – tā nostāvēja plauktā līdz pat 2018. gadam, kad tā pārsūtīta uz Alūksnes tiesu, un pēdējā laikā process atsācis virzīties uz priekšu.

Latvijas Radio zināms, ka apsūdzētais šajā kriminālprocesā ir Oļegs Mihailovskis. 1993. gadā īsi pēc noziegumu pastrādāšanas viņš tika aizturēts, taču drīz atbrīvots un pēc tam pazudis. Tika uzskatīts, ka viņš dzīvo Ukrainā. Sākotnēji policija viņu meklējusi, taču kopš 2004. gada arī tas vairs netiek darīts.

Pirms pāris gadiem Mihailovskis pat ieradies Latvijā un valsts iestādēs nomainījis sev pasi. Neviens viņu neaizturēja un neko nedarīja, lai nogādātu tiesā, lai arī skaitās, ka Mihailovski neesot iespējams atrast.

Krimināllieta Alūksnē tagad tiek izskatīta, viņam klāt neesot. Mihailovska intereses tiesā pārstāv advokāts Guntars Priedītis, bet viņa darbu apmaksā Latvijas valsts.

"Ja viņa paša nav, tad vismaz advokāts skatās, lai apsūdzība ir kaut cik pareizi kvalificēta, kas apstiprinās, kas ne. Viņam valsts nodrošina [aizstāvību] arī bez viņa klātbūtnes. Aizstāvēt, protams, ka grūti! Tu jau viņu neredzi. Es, protams, gribētu viņu satikt, parunāties, saprast, bet viņa, visticamāk, nav un nebūs," Latvijas Radio norādīja advokāts Priedītis.

Pēc esošajiem lietas materiāliem, Mihailovskis savu vainu neatzīst.

15. decembra tiesas sēde nebija ilga. Visi neesot ieradušies, tāpēc tiesas sēdes turpinājums paredzēts nākamā gada 1. februārī.

Vidzemes tiesas apgabala prokurores Dzintras Boktas ieskatā lietas iestrēgšanas iemesli varētu būt saistīt ar nepilnīgu informācijas apriti valsts datu bāzēs. "Es domāju, ka pie šāda rezultāta mēs esam nonākuši tādu iemeslu pēc, ka 1993. gadā arī tā izmeklēšanas kvalitāte ir pilnīgi cita un arī datu bāzes, kas tajā laikā bija izveidotas, bija ļoti nepilnīgas. Tāpēc arī varbūt šobrīd faktiski viņa meklēšana un viņa apcietinājums vispār nekur datu bāzēs neparādījās, un tas bija viens no iemesliem, kāpēc tā lieta ir tā iegūlusies plauktos," pieļāva prokurore.

Tagad gan process tuvojas noslēgumam un rezultāts būšot. Kādu sodu prokurore plāno prasīt apsūdzētajam, ņemot vērā to, cik sen likumpārkāpumi bijuši un cik ilga ir bijusi tiesvedība, prokurore vēl neatklāja.