foto: LETA
"It kā visu bijām redzējuši, bet... Cilvēki joprojām nesaprot." RAKUS mediķe pastāsta par piedzīvotajām Covid-19 šausmām
Sabiedrība
2021. gada 28. decembris, 20:36

"It kā visu bijām redzējuši, bet... Cilvēki joprojām nesaprot." RAKUS mediķe pastāsta par piedzīvotajām Covid-19 šausmām

Jauns.lv

2021. gads no vienas puses atnesa nebeidzamu stresu un izdegšanu. No otras – izpratni par to, ka pat bezizejas situācijā dažreiz notiek brīnumi, sacīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) aprūpes direktore Inese Budzila. Brīvais laiks joprojām ir deficīta resurss visiem slimnīcās strādājošajiem. "Strādājam, gatavojamies jaunam Covid vilnim," sacīja Latvijas Radio 4 viešņa.

Covid bijis mediķes visbiežāk izmantotais vārds kopš pērnā gada marta, kad Latvijā pirmo reizi diagnosticēja saslimšanu ar jauno vīrusu, vēsta "Rus.lsm.lv".

"Covid sarīkoja šajā gadā vēl vienu pārbaudījumu. Pagājušajā gadā tas atnāca pie mums ciemos, bet šajā gadā viņam parādījās cita seja. Tas bija šausmīgi, jo mēs mediķi, it kā visu redzējām, visam esam gatavi, bet te mēs bijām bezspēcīgi.

Cilvēki masveidā dodas vakcinēties pret Covid-19

Lielās cilvēku intereses dēļ vakcinācija pret Covid-19 "ATTA" centrā sākusies jau pirms plkst.9.00.

gallery icon

Strādājām pēdējiem spēkiem, centāmies paši izdzīvot un atgriezt sasirgušos iepriekšējā dzīvē," atzīst Budzila. Pats grūtākais izrādījies oktobris.

"Briesmīgais oktobris," atminas Budzila. Nevienas brīvas gultas, jauna nodaļa garāžas vietā, neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu rindas, nebeidzamas dežūras 24 stundu garumā.

Pie Stradiņu slimnīcas sastājusies NMPD automašīnu rinda

Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcā (PSKUS) drīzumā plānots atvērt vēl vienu uzņemšanas punktu, kas būs paredzēts tieši Covid-19 pacientiem, pastāstīja ...

gallery icon

"Kad pienāca oktobris un bija ļoti daudz saslimušo, es runāju ar kolēģiem, bet viņi: "Es vairs nevaru. Daru visu, ko varu, bet vienalga cilvēki aiziet, un es saprotu, ka esmu bezspēcīgs."

Mēs skatījāmies pa logu uz ātrās palīdzības mašīnu rindām... Dažreiz mēs varējām pieņemt pacientu tikai tāpēc, ka kāds nomiris un atbrīvojusies gulta. Briesmīga situācija! Skaties – viens slims, cits, nesaproti, pie kura pirmā skriet un kā palīdzēt," stāsta Budzila.

Kā saka Inese, tieši šis oktobris daudziem Latvijā atvēris acis. Daudziem, taču ne visiem. Pēc viņas vārdiem, daudzi, paguļot stacionārā ar mākslīgās elpināšanas aparātu un nākot pie samaņas, lūdza uzreiz vakcinēt.

Dzīve un nāve Covid-19 pacientu nodaļās visā pasaulē [Brīdinām, nepatīkami skati!]

gallery icon

"Bet citi joprojām klausās dezinformāciju, neaptver, nesaprot. Mums mediķiem ir sāpīgi skatīties, ka cilvēki spēlējas ar savu dzīvi, savu mīļo dzīvi," neslēpj Budzila, piebilstot, ka šobrīd iestājusies neliela atelpa.

"Bet mēs jau skatāmies ar bažām, ka atkal kaut kas varētu būt ne tā, būs slikti un atkal būs diennakts caur diennakti. [...] Bet līdz pavasarim vēl tālu. Mēs visi domājam, kā sagaidīt šo pavasari," atzina Budzila.