foto: LETA
Pēc 2 nedēļām ļoti strauji pieaugs dabasgāzes tarifi. Kā mēs katrs varam samazināt savu rēķinu?
Sabiedrība
2021. gada 14. decembris, 06:31

Pēc 2 nedēļām ļoti strauji pieaugs dabasgāzes tarifi. Kā mēs katrs varam samazināt savu rēķinu?

Jauns.lv

AS "Latvijas gāze" dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām no 2022. gada 1. janvāra atkarībā no patēriņa pieaugs no 54,2% līdz 93%. Saistībā ar to portāls Jauns.lv piedāvā iepazīties ar noderīgiem padomiem, kā gudri izmantot dabasgāzi un citus energoresursus un tērēt mazāk.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Latvijas gāzes" Mājsaimniecību departamenta vadītāja Diana Tivča ieskicēja galvenās lietas: "Mājoklī izmantotās dabasgāzes patēriņa pārzināšana, tā sasaistīšana ar iemītnieku ikdienas dzīves ritmu, regulāras rūpes par sistēmas uzturēšanu labā kārtībā –šie ir trīs vaļi, uz kuriem vajadzētu balstīt dabai saudzīgu saimniekošanu. To papildinot pat ar pavisam vienkāršiem energoefektivitātes pasākumiem, var iegūt labus rezultātus."

Pārskatiet ierīču lietošanas paradumus

Ja mīlat darboties virtuvē, tad arī gatavojot var ietaupīt nedaudz dabasgāzes. Gatavojot maltīti cepeškrāsnī, atcerieties – ne vienā vien receptē, kurā tiek prasīta iepriekšēja krāsns uzsildīšana, ir domāta elektriskā cepeškrāsns, jo tā silst ilgāk. Gāzes cepeškrāsns sasilst ātrāk – parasti aptuveni 10-15 minūtēs, tādēļ šo laiku var saīsināt un ietaupīt gāzi. Tāpat uguni uz plīts var izslēgt kādu mirkli pirms ēdiens ir gatavs, jo katlā ar cieši pieguļošu vāku siltums būs pietiekams.  

Jāatceras, ka pārāk bieža cepeškrāsns virināšana nav energoresursiem draudzīga. Katru reizi, kad atveram krāsni, tās temperatūra var pazemināties par aptuveni 3 grādiem. Protams, jo ilgāk turam to atvērtu, jo vairāk karstums samazināsies. Tajā brīdī ierīce patērēs vairāk energoresursu, lai atkal sasniegtu noteikto karstumu.

“Prātīga jebkuru resursu tērēšana ir labākais veids, kā rūpēties par savu mājokli, finansēm un apkārtējo dabu. Manuprāt, kaut ko šajā virzienā var darīt jebkurš. Piemēram, rūpīgi kopjot mājoklī lietotās apkures iekārtas vai izvēloties drošu kurināmo ar viszemākajām oglekļa emisijām."

Trauku mazgājamā mašīna taupīs ūdeni, gāzi un laiku

Ūdens uzsildīšana var patērēt 14-25% no kopējās enerģijas mājsaimniecībā. Tikmēr trauku mazgājamai mašīnai ir nepieciešams mazāk karstā ūdens nekā tad, ja mazgāsiet traukus rokām. Līdz ar to samazinās gāzes patēriņš, kas nepieciešams ūdens uzsildīšanai. Tiesa, svarīgi, lai trauku mazgājamās mašīnas modelis būtu energoefektīvs.

Vismaz reizi gadā veiciet apkopi

Līdzīgi kā autobraucēji vismaz reizi sezonā veic sava spēkrata apkopi, tas pats arī attiecas uz apkures sistēmu. Tās iekārtas jāapkopj vismaz reizi gadā, jo pat daži milimetri sodrēju un slikti ieregulēts deglis patērē par 5-10% vairāk enerģijas. Tieši tāpat gāzes patēriņš palielināsies, ja kāda no apkures sistēmas komponentēm, piemēram, sūkņi, filtri, vārsti, nestrādās atbilstoši.

Uzņēmuma pārstāve  atgādināja, ka vasara, kad apkure praktiski nav vajadzīga, ir vislabākais brīdis lielajai tīrīšanai, vienlaikus arī meistari gan laika, gan cenas ziņā būs pieejamāka nekā apkures sezonas sākumā. Tāpat var arī pārliecināties par to, cik labā kārtībā ir ventilācijas atveres vai visa ventilācijas sistēma, ja mājoklī tāda ir ierīkota. Lai māja būtu patiešām energoefektīva, vienlīdz svarīgas ir gan siltinātas konstrukcijas, gan laba ventilācija.

Samaziniet mitrumu mājās

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ja telpās ir pārāk liels mitrums, tad mums var šķist, ka mums salst vairāk un tāpēc gribas pagriezt termostatu uz augstākiem grādiem. Tādēļ ir vērts mājoklī uzturēt mitrumu 40-50% līmenī, lai mazāk resursu būtu jātērē apkurei.

Temperatūras regulēšana automātiski

Komfortabla temperatūra telpā ir svarīga, tomēr jāatceras, ka, samazinot apkurināmās telpas temperatūru par vienu grādu, var ietaupīt līdz pat 5% no enerģijas patēriņa.

Temperatūras regulēšanai katrā atsevišķā telpā var izmantot radiatoru termostatiskos vārstus. Arī dabasgāzes apkures katlu būtu vērts aprīkot ar automātisku vai programmējamu termostatu, ja tāda vēl nav. Tas ļauj mazliet - par diviem trijiem grādiem - samazināt temperatūru, piemēram, tajā laikā, kad visi iemītnieki ir darbā vai skolā un mājās ir tikai kaķis vai suns. Speciālistu aplēses liecina, ka gadījumos, ja apkure lielāko dienas daļu darbosies ar mazliet pazeminātu temperatūru, dabasgāzes patēriņu iespējams samazināt par 7-10%.

Siltiniet mājas konstrukcijas

Logi, durvis, bēniņi, pagrabs – šīs ir vietas, kur parasti mēdz veidoties vislielākie siltuma zudumi. Caur logiem var izplūst pat ceturtā daļa siltuma. Tādēļ katru vasaru būtu vērts apskatīt visu, lai pārbaudītu, vai nav veicami kādi siltināšanas darbi.

Iespējams, no jauna jānoblīvē durvis un logi. Varbūt ir laiks mainīt logus vai sakārtot bēniņus. Pareizi siltinātas telpas ļauj ietaupīt līdz pat 20% no apkures rēķina. Speciālisti atgādina, ka, siltinot sienas, nebūtu ieteicams aizmūrēt ventilācijas atveres.

Runājot par mikroklimatu telpās, jāatceras, ka vasarā ieteicams turēt aizvērtus aizkarus, neļaujot siltajiem saules stariem tās piekarsēt. Savukārt ziemā saulīte palīdzēs dabiski sildīt telpas.

Nomainiet apkures iekārtas pret energoefektīvākām

Visas ierīces reiz noveco, arī gāzes apkures katli. Ja gāzes apkures katla vai boilera vecums pārsniedz 15 gadus un ja tas nav ļoti rūpīgi kopts, visticamāk, iekārta vairs nedarbojas efektīvi un tās ekspluatācijas laiks tuvojas beigām. Modernās dabasgāzes apkures ierīces ir videi draudzīgākas un energoefektīvākas. 

Pērkot jaunu katlu, maksimālo jaudu nosaka pēc nepieciešamā siltuma daudzuma gada aukstākajās dienās. Labi siltinātai mājai būtu nepieciešams katls ar maksimālo jaudu vismaz 15-20 kW. Tāpat jāpievērš uzmanība degļa jaudas modulācijas pakāpei. Jo tā ir lielāka, jo efektīvāk tiek patērēts kurināmais. Savukārt, ja plānojat mainīt ūdens sildītāju, būtu jāizvērtē savas ģimenes vajadzības, lai nenopirktu lielāku boileri, nekā tas reāli ir nepieciešams.

Dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām janvārī pieaugs no 54,2% līdz 93%

Portāls Jauns.lv jau vēstīja, ka "Latvijas gāzes" dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām no 2022.gada 1.janvāra atkarībā no patēriņa apmēra pieaugs robežās no 54,2% līdz 93%, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Mājsaimniecībām, kuras patērē līdz 250 kubikmetriem dabasgāzes gadā, diferencētais tirdzniecības gala tarifs ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) un akcīzes nodokli 2022.gada pirmajam pusgadam pieaugs par 54,2% - no 0,71472 eiro par kubikmetru līdz 1,10209 eiro par kubikmetru, bet mājsaimniecībām, kuras patērē no 250 līdz 500 kubikmetriem dabasgāzes, gala tarifs kāps par 66,9% - no 0,57912 eiro par kubikmetru līdz 0,96649 eiro par kubikmetru.

Vienlaikus mājsaimniecībām, kuras patērē no 500 līdz 25 000 kubikmetru dabasgāzes gadā, gala tarifs palielināsies par 93% - no 0,41668 eiro kubikmetrā līdz 0,80405 eiro kubikmetrā.

Maksājuma fiksētā daļa pirmajā pusgadā nemainīsies

Savukārt maksājuma par dabasgāzi fiksētā daļa pirmajā pusgadā saglabāsies nemainīga, proti, sadales pakalpojuma fiksētā maksa ar PVN par atļauto slodzi līdz sešiem kubikmetriem stundā joprojām būs 3,27 eiro mēnesī, par atļauto slodzi no 6,1 līdz 10 kubikmetriem stundā - 8,99 eiro mēnesī, par atļauto slodzi no 10,1 līdz 16 kubikmetriem stundā - 14,36 eiro mēnesī, par atļauto slodzi no 16,1 līdz 25 kubikmetriem stundā - 21,91 eiro mēnesī, bet par atļauto slodzi no 25,1 līdz 40 kubikmetriem stundā - 32,55 eiro mēnesī.