foto: Publicitātes
Valsts asinsdonoru centrs aicina iedzīvotājus ziedot asinis
Sabiedrība
2021. gada 1. decembris, 11:29

Valsts asinsdonoru centrs aicina iedzīvotājus ziedot asinis

Jauns.lv

Lai varētu palīdzēt ārstiem glābt smagi slimu pacientu dzīvības, Valsts asinsdonoru centrs (VADC) decembrī dosies 50 izbraukumos un aicina ikvienu iedzīvotāju, kurš jūtas vesels, kļūt par asinsdonoru, informē centrā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viens donors, nododot asinis, var izglābt dzīvību pat trīs cilvēkiem. Turklāt labo darbu mēnesis - decembris - ir īstais brīdis, lai ziedotu pirmo reizi vai arī atsāktu regulāri ziedot asinis.

Izbraukumi plānoti daudzās vietās Rīgā, Jēkabpilī, Dagdā, Alūksnē, Preiļos, Sventē, Balvos, Krāslavā, Madonā, Talsos, Koknesē, Jelgavā, Kandavā, Ādažos, Cēsīs, Saldū, Saldū, Tukumā, Siguldā, Aizkrauklē, Salaspilī, Dobelē. Pilns izbraukumu vietu saraksts pieejams mājaslapā www.donors.lv.

Tāpat donori ir gaidīti pastāvīgajās ziedošanas vietās Rīgā – Sēlpils ielā 9, Merķeļa ielā 11 un Gaiļezera slimnīcā, Kurzemes filiālē – Liepājas slimnīcā (pēc iepriekšēja pieraksta), Latgales filiālē – Rēzeknes slimnīcā, reģionālo slimnīcu Asins sagatavošanas kabinetos – Ventspilī, Jelgavā, Valmierā un Daugavpilī.

Šobrīd tiek gaidīti visu asinsgrupu donori, īpaši nepieciešamas O-, A+, A- un B- asinsgrupas asinis.

“Ikviens cilvēks, kurš jūtas vesels, šobrīd var palīdzēt Latvijas ārstiem cīņā par smagi slimu pacientu dzīvībām, ziedojot asinis. Ārī ārkārtas situācijā notiek smagas autoavārijas, traumas, asiņošana dzemdību laikā un citas situācijas, kad ārsti bez asins komponentiem nespētu glābt cilvēku dzīvības. Šobrīd donoru palīdzība vajadzīga arī Covid-19 pacientu ārstēšanā,” norāda VADC direktore Egita Pole.

Lai dotos uz asins ziedošanas vietu, galvenais ir laba pašsajūta un vēlme palīdzēt. Pēc reģistrēšanās potenciālajam donoram jāaizpilda neliela anketa, kam seko saruna ar ārstu, temperatūras un asinsspiediena mērījumi, kā arī hemoglobīna pārbaude. Ja  visi rādītāji ir labi, tad donors aicināts doties uz asins ziedošanu, kas aizņem aptuveni 30 minūtes.

Lai ziedotu asinis, līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam (pasei, personas apliecībai (eID) vai jebkurai citai personu identificējošai apliecībai, kas satur sekojošu informāciju – personas kodu, vārdu, uzvārdu un foto. 

“Rūpēs par donoru un personāla veselību, VADC pastāvīgajās ziedošanas vietās un izbraukumos tiek ievērotas stingras epidemioloģiskās prasības. Ja pašsajūta ir laba, tad ziedot asinis var gan pret Covid – 19 vakcinēti, gan nevakcinēti cilvēki, ” stāsta Pole.

Sievietes gada laikā drīkst ziedot asinis četras, savukārt vīrieši – piecas, sešas reizes. Starp donācijas reizēm jāievēro deviņu nedēļu pauze, lai ļautu eritrocītiem pilnībā atjaunoties.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās