Hotdogi, burgeri un alus - ASV neatkarības dienas burziņš Rīgā. FOTO
Ar daudz prominentu viesu līdzdalību, Amerikā iecienītu pārtiku un īpaši darītu alu nosvinēta ASV neatkarības gadadiena.
Sabiedrība

Hotdogi, burgeri un alus - ASV neatkarības dienas burziņš Rīgā. FOTO

Jauns.lv

Ar burziņu Rīgas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē 2. jūlijā – divas dienas pirms īstajām svinībām – Rīgā atzīmēta ASV 239. neatkarības diena. Svinētāju vidū bija daudz politiķu, uzņēmēju, sabiedrisko darbinieku un inteliģences.

Hotdogi, burgeri un alus - ASV neatkarības dienas ...

Ja iepriekšējos gados pieņemšana par godu ASV neatkarības dienai tika rīkota svaigā gaisā vai nu Brīvdabas muzejā, vai nu Vērmanes dārzā, jeb ASV vēstniecības parkā, tad šogad vēstniecības vadītāja Šārona Hadsone-Dīna svinīgo pieņemšanu sarīkoja telpās – Rīgas Latviešu biedrības namā.

Amerikāņi tusiņam bija gatavojušies ne pa jokam, un drošības pasākumi bija izvērsti tie visdzelžainākie. Biedrības nama foajē bija uzstādīti divi metāla detektori, pirms burziņa namu savu saimnieku pavadībā izlodāja divi sprāgstvielas meklēšanā iedresēti suņi. Arī pasākuma viesu vidū bija ļoti daudz militārpersonu formās – gan amerikāņi, gan Latvijas Bruņoto spēku pārstāvji ar komandieri Raimondu Graubi priekšgalā.

Dzīres sākās ar Latvijas un ASV himnu dziedāšanu, jau vēlāk svinīgajai uzrunai vārdu ņēma Šārona Hadsone-Dīna un pēcāk vārds tika dots Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei. Runas nebija garas un viesi beidzot varēja ķerties pie ASV iecienīto hotdogu un veģetāro burgeru ēšanas. Ne pārāk veselīgo pārtiku varēja noskalot ar vīnu, kā arī īpaši šim pasākumam darinātu alu, kurā ar garšas kārpiņām, kā runā, bija izgaršojama ASV brīvība. Starp citu, alus bija izgatavots 600 litri. Tik daudz gan nebija uz vietas izdzerams, jo daļa produkcijas bija safasēta pudelēs, kas tika pasniegtas promejot.

Burziņā šoreiz iztika bez ugunīgām dejām. Lielākoties sanākušie viesi pļāpāja par pasaulīgām lietām, turklāt pārsvarā tas notika angļu mēlē. Kopējai atmosfērai par mūziku gādāja ASV armijas Eiropā diksilends un Latvijas Nacionālo bruņoto spēku orķestra klarnešu kvartets. Muzicēja labi – ne pārāk skaļi un šķības notis Kasjauns.lv nepiefiksēja. Pāris stundu pasvinējuši viesi pamazāk sāka izklīst.

Uz Neatkarības dienas salidojumu bija ieradušies aptuveni 400 ļaužu, viņu vidū bez jau pieminētās Mūrnieces bija arī aizsardzības ministrs un jaunievēlētais Valsts prezidents, kura pilnvaras tiks apstiprinātas nākamnedēļ, Raimonds Vējonis. Viņš pārsvarā malkoja vīnu. Tāpat klāt bija topošais aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, kurš netika pieķerts ne ar vienu glāzi alkoholisko dzērienu rokās. Pilnā komplektā bija ieradusies Rīgas pilsētas vadība – gan mērs Nils Ušakovs, gan vicemērs Andris Ameriks. Saeimas deputātu gan burziņā bija bez sava gala, bet bija arī pa kādam no politikas un ekonomikas attālinātam cilvēkam – daži žurnālisti, Latvijas Nacionālās bibliotēkas šefs Andris Vilks un citi.


2. jūlijā Rīgas Latviešu biedrības namā ASV vēstniecība Latvijā un īpaši aicināti viesi sumināja ASV neatkarības 239. gadadienu

ASV Neatkarības gadadienas svinības Rīgā

2. jūlijā Rīgas Latviešu biedrības namā ASV vēstniecība Latvijā un īpaši aicināti viesi sumināja ASV neatkarības 239. gadadienu

Edgars Orlovs / Foto: Mārtiņš Ziders