foto: LETA
18. novembrī virs Rīgas būs vērojami sarkanbaltsarkani dūmi
Lidojuma nodrošināšanā un plānošanā kopumā iesaistīti aptuveni 50 cilvēki.
Sabiedrība
2021. gada 16. novembris, 12:20

18. novembrī virs Rīgas būs vērojami sarkanbaltsarkani dūmi

Jauns.lv

Gaisa spēki kopā ar sabiedrotajiem šogad 18. novembrī plāno pārlidot pāri Vecrīgai un Brīvības piemineklim, sev aiz muguras atstājot sarkanbaltsarkanus dūmus, vēsta LTV raidījums "Rīta Panorāma".

Plānots, ka lidojumā varētu piedalīties līdz pat 17 gaisa kuģiem. Lidojuma nodrošināšanā un plānošanā kopumā iesaistīti aptuveni 50 cilvēki. 40 no tiem 18. novembrī atradīsies lidaparātos, veicot savus tiešos pienākumus, desmit – uz zemes.

"Tas ir diezgan daudz. Plānošanas ziņā to ir sarežģīti saplānot, jo ir dažādi ātrumi, dažāda tipa gaisa kuģi, sākot no helikopteriem un beidzot ar iznīcinātājiem. Plānot visus laikus un augstumus ir diezgan sarežģīti, lai visi pēc zināma laika ierastos virs Brīvības pieminekļa," raidījumam stāstīja Aviācijas eskadriļas komandieris, majors Ģirts Volframs.

"Parādes atklāšanā kā pirmais būs gaisa kuģis MI-17. Pēc tam ir robežsargu gaisa kuģi, tad lidmašīnas AN-2 un tad vairāki sabiedroto lidaparāti. Parādē šogad plānojam lidot ar ātrumu 90 mezgli, tas ir apmēram no 170–180 kilometriem stundā. Visi gaisa kuģi vienā ātrumā," LTV stāstīja Aviācijas eskadriļas komandiera vietnieks, kapteinis Maksims Piculis.

Šā gada 18. novembris būs pirmā reize, kad parādes lidojums būs šādā maršrutā. Dūmi tiks ieslēgti jau no Vecrīgas. Gaisa spēki lidos virzienā uz Brīvības pieminekli un turpinās ceļu virs Brīvības ielas līdz Juglas ezeram, kur lidojumu beigs formācijā. Dūmi paredzēti aptuveni divām minūtēm.