foto: unsplash.com
Kādēļ viņas tomēr nolēma nevakcinēties? Trīs skolotāju stāsti
Foto ilustratīva nozīme.
Sabiedrība
2021. gada 15. novembris, 23:15

Kādēļ viņas tomēr nolēma nevakcinēties? Trīs skolotāju stāsti

Jauns.lv

Izglītības iestādēs strādājošo vakcinācijas pret Covid-19 aptvere sasniegusi 90%, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījusi izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP). No pirmdienas, 15. novembra, darbinieki valsts un pašvaldību institūcijās savus darba pienākumus var veikt tikai tad, ja viņiem ir Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Kādēļ šie 10% pedagogu tomēr nolēmuši nevakcinēties?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" aplūkojis vairāku pedagogu stāstus, lai skaidrotu iemeslus šādai rīcībai, vēsta lsm.lv.

Skolotāja no Kurzemes: par tiem trombiem neko nevar zināt

Skolotāja Aivita no Kurzemes pirmsskolas iestādē strādāja kā rotaļu grupas skolotāja jau 14 gadus, bet kopā pedagoģijā darbojusies 33. Nevēlas vakcinēties, tādēļ nolēmusi kādu laiku būt bezdarbniece.

"Nē, atlūgumu es nerakstīšu, es iešu projām uz abpusēju vienošanos. Jo, ja mani atstādinās, tad man trīs mēnešus jāsēž pilnīgi bez naudas. Nu, ja tikai kāds būtu atcēlis ēšanu un komunālos maksājumus, varētu jau sēdēt, bet cilvēkam kaut kas arī jāēd un jāapmaksā rēķini," skaidro pedagoģe.

Savu lēmumu nevakcinēties viņa paskaidro ar veselības problēmām. "Man magnētiskā rezonanse pirms pāris gadiem atklāja, ka viens galvas asinsvads ir stipri šaurāks, nekā vajadzētu būt. Bieži ir arī galvassāpes. Esmu izdarījusi šādu izvēli, jo par tiem trombiem neko nevar zināt un vispār nevar zināt, kādu ietekmi tā pote var atstāt vēlāk."

Kopumā Aivita pārāk neskumst, jo daži darbi jau sarunāti. Lai arī nelegāli, bet – neko darīt. "Mācīšu diviem bērniem, kuri ir mājmācībā, vācu valodu."

Vienīgais, kas viņu tomēr sarūgtinot, ka pirmsskolā šobrīd ienākot daudzi jaunieši, pat vēl bez izglītības, bet viņa, var teikt, izlikta uz ielas.

"Tas mani ļoti skumdina, un es tiešām nekad nebiju iedomājusies, ka pienāks tādi laiki, ka man kā kvalificētam speciālistam ar milzīgu pieredzi, – es esmu arī mūzikas skolotāja, un man tiešām ir ļoti liela pieredze, – ka man vienkārši šajā valstī aizliegs strādāt savā profesijā. Un tagad pēc būtības man ir jāiet meklēt mazāk kvalificētu darbu," aizdomājas skolotāja.

Nevakcinētajai jāaizvieto saslimušie vakcinētie

Tikmēr cita pedagoģe, kura vēlējusies palikt anonīma, pedagoģijā nostrādājusi 13 gadus.

"Patiesībā neko es neplānoju, es vienkārši tagad vērošu, kas notiks valstī un kā tas viss attīstīsies. Sliktākajā gadījumā neko, dzīvošu mājās, laukos," teic sieviete.

Potējusies viņa nav, jo, viņasprāt, vakcīna nav vēl līdz galam pilnībā pārbaudīta. Esot bijis arī tā, ka tieši viņai nācies aizvietot vakcinētos kolēģus, kas bijuši slimi. "Jā, tieši ar kovidu. Beigās es darbā paliku vienīgā, kas varēja strādāt. Kas kontaktpersona, kas slims... Beigās es, nevakcinētā, paliku vienīgā, kas var strādāt, kas ir vesela," viņa skaidro.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kurzemniece drīzāk ir dusmīga, nevis bēdīga par šo situāciju: "Patiesībā, jā, varbūt arī laiks ir pienācis likt pie malas pedagoģiju. Jo atbildība ir liela, pret tevi var vērsties jebkurš ar jebkādiem izdomājumiem, tie tiks pārbaudīti, tu būsi zem lupas. Nedod Dievs, ja tu pateiksi kaut ko vecākiem. Tas ļoti saasināti tiks uztverts un beigās vēl paši mani apmelos par kaut ko."

Vienīgais gads, kad saslima ar gripu, bija tad, kad vakcinējās pret to

Anonīma vēlas palikt arī kādā Rīgas pamatskolā strādājoša pedagoģe ar 30 gadu stāžu. Arī viņas vīrs ir skolotājs, bet viņš - vakcinēts.

"Šodien bija atvadīšanās no bērniem. Tās emocijas ir tādas sakāpinātas mazliet. Vēl galva negrib domāt par to, ko tālāk, patiesībā nevis negrib, bet nespēj," viņa sacīja.

Nolēmusi nevakcinēties, jo tēvs miris ar insultu. "Es baidos, teikšu atklāti, es baidos no šīs vakcīnas, jo neviens ārsts nevar pateikt, kādas tad būs šīs blaknes, ja viņas būs. Nu, un otra lieta ir arī tā, ka es esmu bijusi onkoloģijas slimniece un šobrīd lietoju zāles, kuru saderība ar šīm vakcīnām arī nav pētīta, un neviens ārsts man skaidri nevar pateikt, kā tas būs," viņa skaidroja.

Viņa atminas arī dīvainu faktu, ka vienīgā reize, kad viņa nopietni bija saslimusi ar gripu, bija tieši tajā gadā, kad vienīgo reizi bija pret to potējusies.

"Man šī saslimšana bija tiešām smaga, es atceros, toreiz divas nedēļas no gultas izkāpt nevarēju un tikai trešajā nedēļā sāku atkopties, un pēc tam ilgi vēl nejutos pietiekami spēcīga. Tieši tajā gadā, kad es biju vakcinējusies, un tad es toreiz sapratu, ka vairs nekad neko tādu [nedarīšu]. Es šobrīd uz šo visu notiekošo skatos ļoti, ļoti piesardzīgi."

Kopš pandēmijas sākuma viņa ne reizi neesot arī saaukstējusies, lai arī pārvietojas ar sabiedrisko transportu.

Kā ziņots, Covid-19 ierobežošanai valdība ir noteikusi, ka darbinieki valsts un pašvaldību institūcijās no 15.novembra savus darba pienākumus var veikt tikai tad, ja viņiem ir Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Arī privātajā sektorā darbinieki klātienē no 15.decembra darbu varēs veikt tikai tad, ja viņiem būs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.