foto: LETA
Vairākas izglītības iestādes neievēro prasības Covid-19 izplatības ierobežošanai
Tava izglītība
2021. gada 13. novembris, 13:58

Vairākas izglītības iestādes neievēro prasības Covid-19 izplatības ierobežošanai

Jauns.lv / LETA

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) izglītības iestāžu pārbaudēs secinājis, ka ne visas izglītības iestādes ievēro epidemioloģiskos drošības pasākumus Covid-19 izplatības ierobežošanai, aģentūru LETA informēja IKVD.

IKVD no 22. oktobra atbilstoši valdības uzdevumam veic izvērtējumu par to, kā izglītības iestādēs tiek ievēroti izglītības jomā noteiktie epidemioloģiskie drošības pasākumi Covid-19 izplatības ierobežošanai. Izvērtējuma laikā IKVD konstatējis, ka izglītības iestādēs jāaktualizē sejas masku lietošanas un trešo personu izglītības iestāžu apmeklējuma noteikumi, kā arī nepieciešamība apstiprināt mācību telpu individuālo vēdināšanas režīmu.

Līdz ar to izglītības iestāžu apmeklējumu laikā IKVD amatpersonas pārliecinās par epidemioloģisko drošības pasākumu ievērošanu, tostarp sejas masku lietošanu un mācību telpu vēdināšanu, savukārt, konstatējot neatbilstības, sniedz ieteikumus nepieciešamajiem uzlabojumiem.

Līdz 9. novembrim IKVD uz izglītības jomu attiecināmo epidemioloģisko drošības pasākumu Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanas ievērošanas izvērtējumu ir veicis 87 izglītības iestādēs, tajā skaitā 41 pirmsskolas izglītības iestādē, 41 vispārējās izglītības iestādē un piecās speciālās izglītības iestādēs.

IKVD rosina ikvienu izglītības iestādi aktualizēt prasību par sejas masku lietošanu nodarbināto vidū. IKVD bieži konstatē gadījumus, kad nodarbinātie sejas maskas nelieto vai arī lieto tās nepareizi, piemēram, turot sejas masku zem zoda vai nosedzot tikai muti, nevis muti un degunu.

Tāpat jāseko līdzi tam, kādas personas, kas nav izglītības iestādēs nodarbinātie un skolēni, apmeklē izglītības iestādi. Tikai atsevišķās izglītības iestādēs noteikts, ka tās drīkst apmeklēt personas ar derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, un tikai atsevišķās izglītības iestādēs IKVD amatpersonām ir lūgts to uzrādīt.

Izglītības iestādēs ir jābūt apstiprinātam mācību telpu vēdināšanas režīmam. Lai gan atbilstoši IKVD novērotajam, apmeklētajās mācību iestādēs telpas tiek vēdinātas, ne visās ir izstrādāts un noteikts mācību telpu vēdināšanas režīms.

IKVD uzsver, ka, ņemot vērā to, ka izvērtējuma laikā ir konstatēts, ka ne visas izglītības iestādes ievēro epidemioloģiskos drošības pasākumus Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, IKVD amatpersonas turpinās apmeklēt izglītības iestādes, lai pārliecinātos par izglītības programmu īstenošanu personas dzīvībai un veselībai drošos apstākļos un uz izglītības jomu attiecināmo drošības pasākumu Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai ievērošanu.

Kā vēstīts, no 15. novembra visās izglītības iestādēs atsāksies klātienes mācības. Ņemot vērā augstos saslimstības rādītājus un rūpējoties par sabiedrības veselību, Ventspilī attālinātās mācības pagarinātas līdz 17. novembrim 4.-12. klašu skolēniem, savukārt Liepājā un Rīgā attālināti līdz 17. novembrim mācīsies 7.-12. klašu skolēni.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) uzsver, ka attālinātās mācības skolās drīkst noteikt tikai normatīvajos aktos paredzētajos gadījumos un pašvaldībām nav tiesību lemt par attālināto mācību noteikšanu visās tās dibinātajās izglītības iestādēs kopumā.

IZM skaidro, ka lēmumu par attālinātām mācībām jāpieņem katras izglītības iestādes vadītājam, savukārt izglītības iestādes dibinātājam ir jāpieņem lēmums par tā saskaņošanu.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) uzsver, ka IZM "neatbalsta un neatbalstīs pašvaldību patvaļu spēkā esošo noteikumu interpretācijā". Skolēniem ir jāmācās klātienē un, tikai objektīvi pamatojot, var būt pieļaujamas kādas izņēmuma atkāpes.

"Laikā, kad skolēni, vecāki un izglītības iestādes jau tā dzīvo paaugstināta stresa apstākļos, ir nepieņemami dažas dienas pirms plānotās atgriešanās klātienes mācībās pieņemt lēmumus par attālināta izglītības procesa īstenošanu," uzskata ministre.

IZM atgādina, ka izglītības iestādei jāīsteno mācības attālināti, ja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) konstatējis izglītības iestādē ļoti augstu Covid-19 infekcijas izplatības risku, pirmsskolas piecus un sešus gadus vecajiem bērniem, pamata un vidējās izglītības pakāpes skolēnam noteikta mājas karantīna, kā arī, ja izglītības programmas īstenošanas vietā ir izsludināta karantīna.

Mācības attālināti var organizēt tā mācību priekšmeta (kursa) skolēniem, kuru pedagogam noteikti obligāti pretepidēmijas - mājas karantīnas, izolācijas pasākumi, kā arī tā mācību priekšmeta (kursa) izglītojamiem, kuru pedagogs nevar īstenot mācību procesu klātienē citu izglītības iestādes vadītāja vai dibinātāja noteiktu pamatotu iemeslu dēļ.