Sabiedrība
2021. gada 23. oktobris, 19:26

Ģimenes ārste: pie esošās pārslodzes patiešām nav to resursu aizbraukt uz mājām un katru uzrunāt

Jauns.lv

Kamēr ar pacientu pieplūdumu cīnās slimnīcās, uz pārslodzes robežas ir arī Latvijas ģimenes ārsti, kuriem pienākumu saraksts pieaug, bet resursu to veikšanai trūkst. Pagastos esošais ģimenes ārsts lielai daļai šobrīd ir vienīgā apkārtnē pieejamā medicīnas iestāde, bet tajā akūts ir specializētu cilvēkresursu trūkums. Pārslodzi piedzīvo arī Jumpravas pagasta ģimenes ārste Gunta Tīcmane, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Dienas ziņas".

Jumpravas pagastā dzīvo nepilni divi tūkstoši iedzīvotāju. Un 1800 no tiem Tīcmanes pacienti. 

"Visi hroniskie pacienti - tie mums paliek. Pie speciālistiem viņi netiek, izmeklējumi pašreiz arī ir ierobežoti. Un vienīgais, kur viņi var griezties, tā ir ģimenes ārsta prakse. Tāpēc mūsu praksē un, runājot ar kolēģiem, tā pārslodze ir ārkārtīgi liela. Un it sevišķi man sāpīgi dzirdēt izskanējušo viedokli, ka seniori jāuzrunā vairāk, jābrauc uz mājam. Nu, mums patiešām nav to resursu aizbraukt uz mājām un katru uzrunāt," skaidro Tīcmane.

Viņa skaidro, ka nemitīgi ir kāds cilvēks, turklāt jāsakārto visi dokumenti. No šajā praksē reģistrētajiem pacientiem savakcinēta aptuveni puse. Vairāki pacienti jau iepriekš uzrunāti individuāli, bet ne visi ir atsaucīgi.

"Domāšu, padomāšu... Šodien es teicu, ka vairs nedrīkst domāt. Jāvakcinējas. Jo visu vasaru domājām. Un esam nonākuši tur, kur mēs esam," skaidroja Tīcmane, kura atzīst, ka pandēmijas laikā pirmo reizi saskārusies arī ar agresiju no pacientu puses. "Ir arī tādi pacienti, ar kuriem nav iespējams runāt."

Jau vēstīts, ka ģimenes ārstiem, kuri ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu, līdz 7.novembrim vajadzēs sazināties ar pacientu sarakstā reģistrētajiem pret Covid-19 nevakcinētajiem pacientiem vecumā no 60 gadiem ar mērķi aicināt pacientus līdz 14.novembrim sākt vakcināciju, paredz valdībā pieņemtie grozījumi ārkārtējās situācijas rīkojumā.

Ģimenes ārstiem nāksies aicināt seniorus vakcinēties prakses vietā, sadarbības iestādē vai pacienta dzīves vietā pacientiem vecumā no 70 gadiem.