foto: LETA
Lielajām slimnīcām pieaugošā Covid-19 slimnieku skaita ārstēšanai vajag ap 300 mediķu
Piespraude "Esmu vakcinēts pret Covid-19".
Sabiedrība
2021. gada 21. oktobris, 08:59

Lielajām slimnīcām pieaugošā Covid-19 slimnieku skaita ārstēšanai vajag ap 300 mediķu

Jauns.lv / LETA

Austrumu un Stradiņa slimnīcām palīgos Covid-19 slimnieku ārstēšanā vajag ap 300 mediķu, raksta žurnāls "Ir".

Personāla piesaistei tiekot izvērtēta mobilizācijas iespēja, proti, ticams, ka drīzumā veselības aprūpes sistēmā tiks izsludināta studentu, rezidentu un privātajā sektorā strādājošo mediķu mobilizācija. Veselības ministrija (VM) pie šī scenārija strādājot kopā ar Aizsardzības ministriju, kas šobrīd gatavojot mobilizācijas pieprasījumu, informējusi VM Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka. Līdztekus normatīvajos aktos noteiks, ka ar Covid-19 pacientiem ārkārtējā situācijā var strādāt jebkuras specialitātes ārsts un arī students, ja tiek nodrošināta virsuzraudzība.

Ministrijai vēl nav aplēšu, cik daudz speciālistu šādā veidā varētu izdoties piesaistīt, atzīmē "Ir". Paralēli vēl esot jāatrisina virkne juridisku jautājumu, piemēram, ārsti mudina veikt kļūdu dekriminalizāciju, jo - ja ķirurgs iet ārstēt Covid-19 pacientus, viņš nestrādā savā specialitātē un var gadīties arī kļūdas.

Par iespējamo darbinieku mobilizāciju darbam valsts slimnīcās nav sajūsmā privātā "Veselības centra 4" (VC4) valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds. "Slimnīcas ir pārtraukušas plānveida darbību. To darbu, ko neveic slimnīcas, daļēji mēģinās veikt privātie un pašvaldībām piederošās poliklīnikas. Un ar atlikušo personālu mums jānodrošina ļoti svarīgais analīžu ņemšanas process un vakcinācija. Kur ķert to personālu? Tas ir neiespējami! Ja mums viņus atņems, tad katastrofa pasliktināsies, tikai citā kontekstā. Tad būs iespējams glābt kovidniekus, bet vairs nebūs iespēju palīdzēt tiem, kas smagi cieš, bet nav Covid-19 pacienti," sacījis speciālists.

Savukārt meklējot telpas iespējamam pagaidu hospitālim, viskonkrētākā ideja šobrīd ir par bijušo bērnu slimnīcu Juglas ielā Rīgā. Tā 80.gados būvēta kā bērnu infektoloģijas slimnīca, tāpēc salīdzinoši viegli pielāgojama, informējusi Janka. Tur jau oktobra beigās vai novembra sākumā plānots izveidot 200 pacientu gultas.

Šī ēka tiktu nodota Austrumu slimnīcai, taču tās valdes loceklis Haralds Plaudis uzsver, ka slimnīcai nav sava personāla, lai tajās strādātu. "Ne ārstu, ne māsu, ne sanitāru, lai mēs varētu ar saviem resursiem šīs 200 gultas izvērst un nodrošināt ārstniecības procesu. Cilvēki nāk uz slimnīcu, lai nevis gulētu, bet lai viņus ārstētu," sacījis Plaudis.

Kā atzīmē žurnāls, līdzīga situācija ir vēl citās vietās, kuras ministrija apsver kā iespējamus Covid-19 hospitāļus. Piemēram, VC4 diagnostikas centrs Grebenščikova ielā Rīgā, kas ierīkots skolas telpās. Tur pieejama diagnostika un analīžu veikšana, bet skolas sporta un aktu zālēs varētu izvietot pacientus, ir arī ēdināšanas iespējas, pieejama vide, bet telpās būtu jāizbūvē skābekļa pievades sistēma, elektrības pievade, arī tualetes. "Tur ir jāveic pietiekami nopietni būvniecības darbi. Tas prasa laiku un resursus. Bet trakākais, ka mēs nevaram piedāvāt savu personālu. Mums nav arī iekārtu - ne ventilatori, ne monitori. Varam atvēlēt telpas, bet reālajam izpildītājam jābūt kādam citam, piemēram, kādai no lielajām slimnīcām," sacījis Rēvalds.