foto: LETA arhīvs (Patrīcija Eglīte)
Saeima ārkārtas sēdē atbalsta rīkojumu par ierobežojumiem ārkārtējās situācijas laikā
Saeimas nams.
Sabiedrība
2021. gada 14. oktobris, 16:13

Saeima ārkārtas sēdē atbalsta rīkojumu par ierobežojumiem ārkārtējās situācijas laikā

Jauns.lv

Saeima ceturtdien, 14.oktobrī, ārkārtas sēdē apstiprināja iepriekš sagatavoto valdības rīkojumu, kas paredz visā valsts teritorijā izsludināt ārkārtējo situāciju līdz 2022.gada 11.janvārim, ieviešot papildu ierobežojumus dažādās jomās ar mērķi apturēt Covid-19 straujo izplatību, informē Saeimas Preses dienestā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ārkārtējā situācija izsludināta ar mērķi apturēt straujo Covid-19 infekcijas izplatību un veselības nozares pārslodzi, kā arī mazinātu novēršamo mirstību, vienlaikus nodrošinot svarīgu valsts funkciju un pakalpojumu nepārtrauktību.

Tāpat ārkārtējās situācijas laikā noteikts, ka darba devējiem jānodrošina darbiniekiem attālinātā darba iespējas, ja darba specifika to pieļauj. Darbs jāorganizē tā, lai klātienē darba pienākumus veiktu tikai tie darbinieki, kuri nodrošina darbu nepārtrauktību un nevar to veikt attālināti savā dzīvesvietā.

Rīkojums arī paredz, ka valsts un pašvaldību institūciju darbinieki un amatpersonas no 2021.gada 15.novembra savus darba pienākumus varēs veikt tikai tad, ja viņiem būs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Arī privātajā sektorā darba devējs, izvērtējot katra darbinieka pienākumus un darba apstākļus, var pieprasīt, lai darbiniekam būtu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, nosaka rīkojums.

Ārkārtējās situācijas laikā pakalpojumus var saņemt un sniegt tikai epidemioloģiski drošā vidē, veicot vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu verifikāciju. Tādi paši noteikumi attiecināti arī uz pasākumiem un sporta norisēm. Noteikti arī izņēmumi, kad pakalpojumi saņemami arī bez sadarbspējīga sertifikāta uzrādīšanas. Iekštelpās aizliegts sniegt saimnieciskos pakalpojumus, kas saistīti ar izklaidi un atrakcijām (tostarp akvaparkos, izklaides un atrakciju centros, batutu parkos).

Arī tirdzniecības pakalpojumi jāsniedz epidemioloģiski drošā vidē. Par izņēmumu noteiktas tādas tirdzniecības vietas, kā pārtikas veikali, aptiekas (tai skaitā veterinārās aptiekas), optikas veikali, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali, telekomunikācijas preču un pakalpojumu vietas, kā arī degvielas uzpildes stacijas.

Paplašināti arī nosacījumi par sejas masku lietošanu publiskās iekštelpās.

Ārkārtējās situācijas laikā noteiktie ierobežojumi skar arī izglītības un interešu izglītības norises, kā arī citas jomas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās