foto: Facebook
VUGD bažījas par celtniecības žogu izmantošanu apmeklētāju novirzīšanai veikalos
Sabiedrība
2021. gada 14. oktobris, 14:15

VUGD bažījas par celtniecības žogu izmantošanu apmeklētāju novirzīšanai veikalos

Jauns.lv / LETA

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pauž bažas par celtniecības žogu izmantošanu apmeklētāju plūsmas novirzīšanai veikalos pēc valdības lēmuma par ārkārtējo situāciju.

Lielveikali pēc valdības lēmuma dažādi piegājuši apmeklētāju plūsmas novirzīšanai. Veikalu gaiteņos novietoti celtniecības žogi, novilktas lentes vai izvietoti konusi.

VUGD preses pārstāve Agrita Vītola skaidroja, ka dienests izprot nepieciešamību tirdzniecības vietās nodalīt apmeklētāju plūsmas, tomēr aicina atcerēties arī drošību.

Veidojot norobežojumus, dienests aicina izmantot tehniskos risinājumus, kas ir viegli pārvietojami un neapdraud cilvēku evakuēšanās iespējas ārkārtas gadījumā.

Piemēram, celtniecības žogu vai citu konstruktīvo elementu izvietošana evakuācijas ceļos ir traucēklis un šķērslis, kas kavē cilvēku izkļūšanu no ēkas, evakuācijas gadījumā, tādēļ šādu risinājumu VUGD aicina neizvēlēties. Risinājumi, kas būtu viegli pārvietojami ir, piemērām, konusi un norobežojošās lentas, skaidroja dienestā.

Vītola apliecināja, ka, veicot ugunsdrošības uzraudzības darbu, VUGD inspektori pārbaudīs arī evakuācijas risinājumus objektos.

Jau ziņots, ka valdība ārkārtējo situāciju nolēma izsludināt 8.oktobrī. Ārkārtējā situācija stājās spēkā 11.oktobrī, līdz ar to uzņēmējiem bija dotas vien pāris dienas laika sagatavoties ierobežojumu nodrošināšanai.

Ārkārtējās situācijas laikā personām, kas nav vakcinētas pret Covid-19 vai nav to pārslimojušas, turpmāk būs atļauta iepirkšanās tikai pirmās nepieciešamības veikalos, tādējādi liedzot iespēju apmeklēt, piemēram, lielveikalus. Tāpat nolemts ierobežot arī vakcinētas personas - piemēram, pasākumos "zaļajā" jeb drošajā zonā tiks noteiktas papildu epidemioloģiskās drošības prasības, proti, jāvalkā maskas, jāievēro distance, tāpat paredzēts ieviest arī konkrētus dalībnieku ierobežojumus noteiktos pasākumos.

Tirdzniecības vietas, kuras varēs apmeklēt arī personas bez Covid-19 sertifikāta, ir pārtikas veikali, aptiekas, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali, telekomunikāciju veikali un degvielas uzpildes stacijas. Šajās vietās uz vienu apmeklētāju būs jānodrošina 25 kvadrātmetru platība.

Savukārt, strādājot drošajā režīmā, uz vienu apmeklētāju jānodrošina 15 kvadrātmetri.

Brīvdienās un svētku dienās tirdzniecības centros varēs strādāt tikai pārtikas veikali, aptiekas, optikas, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali un telekomunikāciju veikali. Tāpat būs pieejami tādi pakalpojumu sniedzēji kā kurpnieks un ķīmiskās tīrītavas.