foto: LETA
Pie Jelgavas domes veidojas rinda pēc Covid-19 sertifikātu izdrukām
Covid-19 sertifikāts.
Novadu ziņas
2021. gada 14. oktobris, 13:20

Pie Jelgavas domes veidojas rinda pēc Covid-19 sertifikātu izdrukām

Jauns.lv / LETA

Pie Jelgavas domes šonedēļ veidojas rinda pēc Covid-19 sertifikātu izdrukām, noskaidroja aģentūra LETA.

Jelgavnieki atklāja, ka nedēļas sākumā sertifikātu varēja saņemt ātri, nestāvot rindā. Taču nedēļas otrajā pusē rinda izveidojusies pat ārpus domes ēkas, novēroja aģentūra LETA.

Pašvaldības pārstāve Egita Veinberga skaidroja, ka pēc Ministru kabineta lēmuma un noteikumiem, kas saistīti ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu, pieauga iedzīvotāju pieprasījums pēc Covid-19 sertifikātu izdrukām. Pilsētas administrācija pēdējās dienās šo pakalpojumu sniedza ne tikai jelgavniekiem, bet arī novada iedzīvotājiem.

Savukārt ceturtdienas rītā sertifikātu nevarēja izveidot tehnisku iemeslu dēļ, par ko jau informēja Nacionālais veselības dienests.

"Šo iemeslu dēļ arī veidojās rinda," piebilda Veinberga.

Ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju un noteiktos ierobežojumus, pašvaldības administrācija, pašvaldības iestādes un kapitālsabiedrības iedzīvotājus aicina pakalpojumus pēc iespējas saņemt attālināti. Daļa iestāžu ārkārtējās situācijas laikā klientus klātienē neapkalpo, bet citās noteikti ierobežojumi.

Iestādēs, kur klienti tiek apkalpoti klātienē, jāievēro epidemioloģiskās drošības prasības, tostarp jālieto sejas maska un jāievēro divu metru distance.

Klientu apkalpošanas centrā Covid-19 sertifikātu var izdrukāt, uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

Jau ziņots, ka valstī uz trim mēnešiem izsludināta ārkārtējā situācija, tādējādi spēkā stājoties vairākiem Covid-19 izplatības novēršanai paredzētiem ierobežojumiem.

Darbs klātienē ar darba devēja norīkojumu iespējams, lai nodrošinātu darba nepārtrauktību, ja to nevar veikt attālināti. Savukārt darba telpās, kur ir vairāk par vienu personu, visiem darbiniekiem pareizi jāvalkā sejas maskas.

Tajā pašā laikā privātajā sektorā pret Covid-19 nevakcinētajām personām darba devējs izvērtē katra nodarbinātā darba pienākumus, specifiku un apstākļus, nosakot inficēšanās un infekcijas izplatības risku. Personas, kuras atbilstoši izvērtējumam nav pakļautas inficēšanās riskam un to nerada citiem, var veikt darba uzdevumus bez derīga vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāta.

Ja atbilstoši izvērtējumam darba pienākumi jāveic klātienē, kur pastāv risks inficēties vai inficēt citus, darba devējs informē darbinieku par nosacījumu darba pienākumus veikt klātienē ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Nodarbinātais sāk vakcināciju septiņu dienu laikā pēc darba devēja izvērtējuma un pabeidz ne vēlāk kā septiņas dienas pēc konkrētās vakcīnas lietošanas instrukcijā norādītā īsākā termiņa vakcīnai ar divām devām.

Savukārt, ja nodarbinātais vakcināciju nav sācis vai pabeidzis līdz 15.novembrim, darba devējs nodarbināto atstādina no darba pienākumu veikšanas.

Valsts, pašvaldību iestādēs un valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās visiem nodarbinātajiem jābūt vakcinētiem līdz 15. novembrim neatkarīgi no nodarbināto darba pienākumu pildīšanas veida - attālināti vai klātienē.