Sabiedrība
2021. gada 13. oktobris, 20:30

VUGD darbinieki aicina deputātus apzināties draudus sabiedrībai, ko radīs nevakcinēto glābēju atstādināšana

Jauns.lv

Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki ceturtdien, 14.oktobrī, pulksten 8.45 - 9.00 pulcēsies pie Saeimas, lai nodotu atklātu vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei ar aicinājumu Saeimai neatbalstīt Ministru kabineta rīkojumu nr.720, kas paredz šī gada 15.novembrī atstādināt no pienākumu pildīšanas iekšlietu sistēmas darbiniekus bez vakcinācijas sertifikāta, informē ugunsdzēsējs Andris Celmiņš.

Iekšlietu struktūru darbinieki vēlas pievērst likumdevēja un sabiedrības kopumā uzmanību, jo šāds valdības un arī Saeimas lēmums radīs būtiskus iekšējās drošības riskus – struktūrās jau šobrīd akūti trūkst darbinieku un daudzi no pārslodzes un papildu maiņām ir uz izdegšanas robežas. Vēl lielāka strādājošo zaudēšana nozīmētu jau reālu apdraudējumu valsts primāro funkciju veikšanai. Turklāt darbinieki ir pret sistēmu, kas paredz kolēģu sodīšanai izmantot formātu “atstādināšana no pienākumu pildīšanas” jeb darbinieku atstāšanu bez ienākumiem un grūšanu nabadzībā, ņemot vērā struktūrās strādājošo zemo atalgojumu.

VUGD darbinieki arī izsūtījuši kolektīvu vēstuli Saeimas deputātiem, cerot uz to izpratni par situācijas nopietnību un riskiem, ko radīs tik bezatbildīgs lēmums iekšlietu sistēmai. Vēstulē struktūru darbinieki aicina izsvērt riskus starp pandēmijas mazināšanu un cilvēku dzīvību nodrošināšanu ikdienā, atgādinot, ka traģēdijas var notikt jebkurā brīdī un svarīga ir iekšlietu struktūru spēja nodrošināt ātru un profesionālu rīcību. Jau šobrīd darbinieku trūkums rada reaģēšanas riskus – vēl lielāks iztrūkums var apdraudēt valsts pamatfunkciju izpildi, nodrošinot katra iedzīvotāja tiesības uz drošību.

VUGD darbinieki apzinās epidemioloģiskās prasības valstī, tāpēc uzmanības pievēršana pie Saeimas ēkas notiks, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības un pulcējoties ar atļauto cilvēku skaitu.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) kopējais pret Covid-19 potēto un izslimojušo skaits sasniedzis 73%, bet neviens atlūgums no darbiniekiem pēc ieviestās prasības par obligātu potēšanos nav saņemts.

Nedēļas laikā vakcinēto skaits VUGD ir pieaudzis par 10 %. VUGD 63% nodarbināto bija ar sadarbspējīgiem sertifikātiem, no kuriem 58% bija vakcinējušies.

Atbilstoši datiem par vakcinēšanos VUGD teritoriālajās struktūrvienībās: Vidzemes reģiona brigādē ir 70% vakcinētu nodarbināto, Rīgas reģiona pārvaldē 69%, Latgales reģiona brigādē 67%, Zemgales reģiona brigādē 64%, Kurzemes reģiona brigādē 51%.

VUGD preses pārstāve Agrita Vītola aģentūrai LETA skaidroja, ka šīs nedēļas laikā vakcinēto skaits VUGD ir pieaudzis par desmit procentpunktiem. Līdz šim vakcinēšanās pieauguma temps bija tikai viens procentpunkts nedēļā.

Patlaban dienestā 73% nodarbināto ir ar vakcinēšanās un pārslimošanas sertifikātiem, no kuriem 68% ir vakcinējušies.

VUGD nodarbinātie turpina vakcinēties, turklāt vēl tiek apkopoti dati, cik ir sākuši vakcinēšanos šajās dienās. "Dienestā nodarbinātie netiek atstādināti un nav iesniegti atlūgumi. Darbs turpinās un ir nodrošināta VUGD funkciju izpilde," norādīja dienestā.

VUGD atgādināja, ka saskaņā ar publiski pieejamiem datiem iespējamība saslimt ar Covid-19 nevakcinētam cilvēkam ir 2,9 reizes lielākā nekā vakcinētam, bet smagi saslimt - pat 3,5 reizes lielāka. "Tātad, ar zemu vakcinēto nodarbināto skaitu tiktu būtiski mazināta dienesta darbības nepārtrauktība, jo tad, ja nodarbinātais nav vakcinēts, viņš, iespējams, slimos ilgāk un nevarēs pildīt dienesta pienākumus," norādīja dienestā.

Lai valsts iedzīvotāji būtu drošībā, dienestam ikviens kolēģis komandā ir vajadzīgs un svarīgs, tāpēc nepieciešams turpināt vakcinēties. Vakcīna pasargā no smagas saslimšanas gaitas, turklāt tas nozīmē arī to, ka, saskaroties ar Covid-19, varēs atgriezties komandā īsākā laika periodā.