Novadu ziņas
2021. gada 8. oktobris, 14:25

Valkas mērs: vēlme pārcelties uz reģioniem ir, bet skumjās situācijas dēļ tas nenotiek

Jauns.lv

Lai arī kopumā vēlme pārcelties uz reģioniem ir augoša, ko apliecina arī Dānijas bankas pētījums, tomēr Latvijā aina ir citādāka īpaši skumjās situācijas dēļ, viesojoties TV24 raidījumā "Naudas cena", norāda Valkas novada domes priekšsēdētājs, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēža vietnieks no novadiem un Reģionālo attīstības centru apvienības pārstāvis Vents Armands Krauklis.

"Cilvēks ir atbraucis uz Valkas novadu, atradis lauku māju, aiziet uz banku un saka, ka grib šo māju nopirkt, bet banka saka "piedod" - tas nav perspektīvais reģions - mēs Tev varam Valmierā iedot kredītu, bet ne tajā pagastā," bilst Krauklis.

Valkas mērs norāda, ka veids, kā tikt galā ar šo situāciju, tā arī neesot atrasts. Viņš piebilst, ka ar "Altum" atbalsta programmu nepietiekot, ja runa ir par attālajiem reģioniem: "Tad šis cilvēks, ja viņam ir radinieki, kas var nocirst mežu, nopērk to māju un paliek, vai arī viņš "apostās" un aizbrauc prom, bet nevis uz Rīgu, jo viņš grib laukus, bet uz ārzemēm."

Krauklis kā piemēru min vēl kādu modeli – jaunas ģimenes, respektīvi, vecāki ap 30 gadu vecumu, kuri dzīvojuši ārzemēs, izveidojuši tur ģimenes un nolēmuši, ka gribētu, lai bērni apmeklē latviešu skolas, bet šeit sastopas ar dzīvošanas problēmu.

"Šogad uz Valku ir kādas 4-5 ģimenes, kas šādi ir atgriezušās, jo viņiem patīk vide, bet arī viņi nonāk pie tās pašas mājokļa problēmas. Tur [ārzemēs] ir īpašas atbalsta programmas ģimenēm - piedāvā dzīvokļus, iedod Anglijā māju par salīdzinoši dotētu cenu, taču mums šādu iespēju nav."