foto: Ieva Čīka/LETA
Politologs: "Nedomāju, ka patlaban cilvēki būtu gatavi sēdēt "lokdaunā""
Politologs Filips Rajevskis neprognozē masveida atlūgumus pēc vakcinēšanās pret Covid-19 pienākuma ieviešanas.
Viedokļi
2021. gada 8. oktobris, 11:47

Politologs: "Nedomāju, ka patlaban cilvēki būtu gatavi sēdēt "lokdaunā""

Jauns.lv / LETA

Nav prognozējams, ka pēc vakcinēšanās pret Covid-19 pienākuma ieviešanas publiskajā sektorā sekos masveida atlūgumi, pauda sabiedrisko attiecību aģentūras "Mediju tilts" līdzīpašnieks, politologs Filips Rajevskis.

Krīzes vadības padomes (KVP) ceturtdien nolēma, ka visā publiskajā sektorā tiks noteikts pienākumu obligāti vakcinēties pret Covid-19. Ja līdz šim pienākums vakcinēties tika noteikts mediķiem, pedagogiem un sociālās aprūpes centru darbiniekiem, tad tagad KVP lēma, ka obligāti jāvakcinējas būs arī publiskajā sektorā strādājošajiem - gan valsts, gan pašvaldību sektorā.

Rajevskis norādīja, ka šis lēmums ir ļoti pozitīvi vērtējams, jo tiklīdz valsts sektorā strādājošie atļaujas nevakcinēties, "tad viņiem piedāvā attālinātu darbu un no malas sāk izskatīties, ka viņi ir izredzēto kasta, kuriem daudz vairāk tiesību nekā citiem".

"Ja valsts ar ierobežojumiem vēlas regulēt privāto sektoru, tad vispirms jātiek galā ar saviem darbiniekiem. Tas ir atbalstāmi, un lēmumam bija jābūt jau sen pieņemtam," uzsvēra Rajevskis.

Lai arī valsts pārvaldes jomā joprojām daļa strādājošo nav vakcinējusies, piemēram, iekšlietu dienestos, Rajevskis nedomā, ka tagad sekos masveida atlūgumi. Brīdī, kad cilvēkam jāsāk pieņemt lēmumi par iešanu prom no darba, tā jādomā, kā turpmāk nodrošināt iztiku, līdz ar to cilvēki savu atlūgumu var neiesniegt pavisam spontāni.

Rajevskis uzskata, ka visradikālāk noskaņotie vakcinācijas pretinieki ir vien pāris procenti no sabiedrības.

"Neredzu pamatu, lai dēļ šiem dažiem procentiem būtu jāpakļauj visa valsts. Tomēr valstij ir jāizsver ieguvumi un zaudējumi, mēģinot izdabāt šiem pāris procentiem. Es domāju, ka tas ir adekvāts politiķu lēmums, jo vairāk baidīsies no šī absolūtā mazākuma, jo tas tiešām ir absolūts mazākums, jo vairāk tiks sabojātas attiecības ar normālo vairākumu vai tiem, kuri vēl šaubās, taču nav radikāli piedalīties pretvakcinācijas akcijās," sacīja Rajevskis.

Kopumā KPV lēmumam un šodien sekojošajam Ministru kabineta lēmumam bija jāseko ātrāk, taču "labāk vēlāk nekā nekad", vērtēja eksperts, kurš domā, ka šis politiķu lēmums motivēs sabiedrību vakcinēties un vienlaikus saglābs ekonomiku.

Rajevskis vērsa uzmanību, ka sabiedrībai nav zināmi, kādi KVP bija vēl citi lēmumu scenāriji, taču veselības nozares lobētais priekšlikums "par visu iesēdināšanu lokdaunā" neatrisinātu esošās pandēmijas problēmas, tostarp, slimnīcu noslodzes mazināšanu.

"Nedomāju, ka patlaban cilvēki būtu gatavi sēdēt "lokdaunā". Sekotu daudzi pārkāpumi un nebūtu valstij resursi cilvēkus piespiest sēdēt mājās. Turklāt pastāvētu ļoti nopietns komunikācijas jautājums, proti, priekš kam tad vakcinēties, ja visi tāpat sēž mājās. Antivakseri varētu publiski kliegt, ka visi vakcinētie ir muļķi, jo visiem jāsēž mājās. Tā būtu ilgtermiņa problēma un tās mēs mocītos līdz pavasarim un sabiedrībai vairs nebūtu motivācijas vakcinēties," uzskata eksperts.

Lai arī infektologi līdz šim kritizējuši kontroles trūkumu Covid-19 ierobežojumos, turklāt tagad vēl sekos jauni ierobežojumi, Rajevskis nedomā, ka privātais sektors un uzņēmēji turpmāk masveidā ļaunprātīgi pieļaus to neievērošanu.

"Uzņēmējiem ir ko zaudēt un neviens veikals negribēs maksāt sodus. Arī manis paša individuālie novērojumi liecina, ka, piemēram, kafejnīcās ievēro valdības noteiktos ierobežojumus," piebilda Rajevskis.

Nobeidzot sarunu, Rajevskis pandēmijā kā lielāko problēmu izcēla to, ka mediķi nav spējuši tikt galā ar tiem kolēģiem, kuri iedzīvotājus nevakcinē, neiesaka vakcinēties vai kopumā izsakās skeptiski pret vakcināciju. Šāda ārstu attieksme neveicina vakcinācijas procesu.

"Ārsti, pirms sāk mācīt politiķus, tomēr nav tikuši galā ar saviem kolēģiem, jo sabiedrība tomēr ikdienā uzticas ārstiem. Un tas mani izbrīna. Tieciet galā ar saviem kolēģiem!" izteicās Rajevskis, gan nenoliedzot, ka arī valdībai ir bijušas neveiksmes pandēmijas apkarošanā.

Krīzes vadības padome (KVP) naktī uz piektdienu pieņēmusi lēmumu valstī izsludināt ārkārtējo situāciju, līdztekus būtiski samazinot pret Covid-19 nepotētajiem iedzīvotājiem sniedzamo pakalpojumu apjomu. Paredzams, ka šodien ieceres tiks apstiprinātas jau valdības līmenī.