foto: LETA
Esplanādē par teju miljonu mainīs celiņu segumu
Esplanāde.
Sabiedrība
2021. gada 22. septembris, 11:15

Esplanādē par teju miljonu mainīs celiņu segumu

Jauns.lv

Rīgas pašvaldība plāno Esplanādes gājēju celiņu seguma atjaunošanu, kam piešķirts kopējais finansējums aptuveni 800 tūkst. eiro apmērā.

Ņemot vērā parka kopējo platību un stāvokli, pašvaldība paredzējusi uzsākt darbus gājēju celiņu seguma atjaunošanai trijās no septiņām parka zonām, atbilstoši piešķirtajam finansējumam. 

Esplanāde ir daļa no UNESCO pasaules kultūras mantojuma. Veicot seguma maiņas darbus parkā netiks aizskartas vai bojātas esošās kultūras vērtības. Liels solis pretī mērķim, uzlabojot Esplanādes vizuālo tēlu, ir jauna un vienāda betona bruģakmens segumu ieklāšana uz  gājēju celiņiem līdzšinējo vienpadsmit  dažādo un gadu gaitā nolietoto vietā. 

Gājēju celiņu atjaunošanas darbi vispirms tiks veikti  zonā gar Kalpaka bulvāri, pusaplī ap Latvijas Mākslas akadēmijas ēku. Savukārt darbu otrajā kārtā seguma maiņa notiks, sākot no Kalpaka un Brīvības bulvāru stūra gar strūklakām un soliņiem līdz Raiņa piemineklim.

Pašreizējie aprēķini liecina, ka 1. kārtā tiks nomainīti 1224 m2, 2. kārtā – 5868 m2 seguma. Tas kopā aptver 7092 m2 lielu platību. Papildus celiņu seguma nomaiņai, darbu 2. kārtā deviņiem vēsturiskajiem soliem ir paredzēts nomainīt sēdvirsmas dēļus, kā arī parka apmeklētāju ērtībām uzstādīt 16 jaunus solus ar atzveltnēm un 18 atkritumu urnas. Parkā esošās granīta apmales gar celiņiem tiks saglabātas. 

Plānots, ka būvniecības darbi 1. kārtā izmaksās 151 tūkstošus eiro, savukārt 2. kārtā – 650 tūkstošus eiro. Tā informē Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā. Darbu izmaksās iespējamas izmaiņas, ņemot vērā Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes ieteikumus par izmantojamiem materiāliem.

Lai uzsāktu būvdarbus ir nepieciešams veikt apjomīgu sagatavošanās un saskaņošanas procesu, kas, pirmkārt,  nozīmē paskaidrojuma raksta sagatavošanu  un saskaņošanu ar 16 institūcijām, piemēram, SIA “Tet”, AS "Sadales tīkls", SIA "Rīgas meži" un citām. Lai projektēšanas un pēc tam skaņošanas darbi neiekavētos, dažādi jautājumi, kas rodas paskaidrojuma rakstu izstrādes laikā tiek skaņoti ar Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi. 

Tuvākajā laikā noslēgsies 1. kārtas  projekta izstrāde, savukārt, labvēlīgu laika apstākļu gadījumā, 1. kārtas darbi sāksies šī gada pēdējos mēnešos. Visus darbus pašlaik paredzēts pabeigt 2022. gada laikā.

Lai veiktu gājēju celiņu segumu maiņu, nav nepieciešams būvprojekts, tomēr vairākas institūcijas tehniskajos noteikumos ir uzstādījuši tādas prasības, kas būtu attiecināmas uz būvprojektu. Tas nozīmē papildus, iepriekš neparedzētu darbu veikšanu projektēšanā un potenciālas izmaiņas kopējās izmaksās.