foto: Publicitātes foto
Vecrīgā apskatāma Itālijā dzīvojošās latviešu mākslinieces Kristīnes Kvitkas gleznu izstāde "Venēcija"
Kristīne Kvitka. “Siltais vakars” (2021., 50x50 cm, akvarelis/eļļa, no izstādes “Venēcija” mākslas galerijā “Jēkabs”).
Kultūra
2021. gada 24. septembris, 04:44

Vecrīgā apskatāma Itālijā dzīvojošās latviešu mākslinieces Kristīnes Kvitkas gleznu izstāde "Venēcija"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vecrīgas mākslas galerijā “Jēkabs” atklāta Itālijā dzīvojošās latviešu mākslinieces Kristīnes Kvitkas gleznu izstāde “Venēcija”, kas veltīta mūžīgi mainīgajai un poētiskajai Venēcijai. Kristīnes Kvitkas krāšņās gleznas rosina mazliet aizsapņoties un baudīt romantiskās Venēcijas šarmu. Izstādē eksponētie darbi tapuši pēdējā gada laikā. 

Gleznās ieskanas jūras zaļais, terakotas oranžais, maigi rozā un brūnais tonis dažādās gradācijās. Ar harmoniskas, taču intensīvas krāsu paletes palīdzību Kristīne Kvitka ir meistarīgi uzbūrusi Venēcijas noskaņu, tās mirklīgumu uzsverot ar gleznu fragmentāro kompozīciju. Kā lūkojoties pa atslēgas caurumiņu, māksliniece ļauj skatītājam piedzīvot intensīvo Itālijas saules gaismu, tās spēles ūdens virsmā un Venēcijas vakaru burvību.

foto: Publicitātes foto
Kristīne Kvitka.  “Debesis ūdenī” (2021., 50x50 cm, akvarelis/eļļa, no izstādes “Venēcija” mākslas galerijā “Jēkabs”).

Pati māksliniece par Venēciju saka: “Venēcija ir gleznainākā pilsēta, ko esmu iepazinusi. Iespējams, tā ir arī gleznotākā pilsēta pasaulē. Izcila arhitektūra un ūdens, kurā tai atspoguļoties. Un tad arī otrādi - mirdzošs ūdens, atstarojot saules mežģīnes, spēj izrotāt pat visikdienišķāko mūri. Katrs mēģinājums pastāstīt par Venēcijas īpašo burvību varētu būt arī gleznas apraksts. Tā ir nebeidzamas iedvesmas pilsēta. Tādēļ domāju, ka šī izstāde ir tikai sākums maniem Venēcijas noslēpumu meklējumiem”.

Latviešu māksliniece Kristīne Kvitka ir dzimusi Rīgā 1983. gadā, taču jau vairāk nekā desmit gadus dzīvo Itālijā. 2010. gadā jaunā māksliniece absolvēja Latvijas Mākslas akadēmiju un ieguva maģistra grādu glezniecībā. Mākslas cienītājiem pēdējo desmit gadu laikā bijusi iespēja baudīt Kristīnes Kvitkas radītos mākslas darbus gan Latvijā, gan arī ārpus tās. Viņas krāšņās gleznas bijušas apskatāmas gan mākslinieces personālizstādēs, gan arī izstādēs un simpozijos Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Itālijā, Beļģijā, Ķīnā un citās valstīs.

Līdz 12. septembrim mākslinieces izstādi “Venēcija” varēja aplūkot Kuldīgas muzejā. Nu tā atceļojusi arī uz Rīgu, kur tā līdz 16. oktobrim apskatāma mākslas galerijā “Jēkabs” (Jēkaba ielā 26/28, Vecrīgā) darba dienās no pulksten 11.00 līdz 18.00, bet sestdienās no pulksten 11.00 līdz 15.00 (svētdienās – slēgts).

foto: Publicitātes foto
Kristīne Kvitka. “Zaļās durvis” (2021., 42x30 cm, akvarelis/eļļa, no izstādes “Venēcija” mākslas galerijā “Jēkabs”).