foto: Publicitātes foto
Sunākstē nozog lielgabalu, aizkrauklietes pārkāpj sarkano līniju, Talsos izlīmē sarkano anarhistu proklamācijas: kriminālā province
Septembra sākumā Talsi tika aplīmēti ar komunistisko anarhistu iedvesmotiem saukļiem.
112
2021. gada 18. septembris, 08:03

Sunākstē nozog lielgabalu, aizkrauklietes pārkāpj sarkano līniju, Talsos izlīmē sarkano anarhistu proklamācijas: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Talsu muzeja aktīvisti, gatavojoties gaidāmajai izstādei par savu slaveno novadnieku – pasaules slavu ieguvušo latviešu komunistu anarhistu Jāni Žākli, pilsētu šī mēneša pirmajās brīvdienās aplīmējuši ar plakātiem – aicinājumiem uz huligāniskām rīcībām. Savukārt par huligānēm policija atzina piecas Aizkraukles dāmas, kuras pretvakcinācijas protesta piketa laikā atteicās savu viedokli paust ar policijas lenti norobežotā laukumā.

Kundzes nekādīgi nebija pierunājamas pievienoties pārējiem antivakseriem speciāli viņiem norobežotā pilsētas centrālā laukuma pleķī. Toties sadarbībā ar Valsts policiju Ventspils pašvaldības policisti aizturēja citus likumpārkāpējus – astoņus un vienpadsmit gadus vecus bērneļus, kuri postīja municipalitātes īpašumu – basketbola laukuma žogu.

Bet Sunākstes pagastā no kāda īpašuma nozagts gāzes lielgabals, kas bija paredzēts putnu baidīšanai un sapostīti smiltsērkšķu stādījumi vairāku simtu eiro vērtībā. Sapostītas arī kāda veikala durvis un fasāde Liepājas Ziemeļu priekšpilsētā, kur kāda motocikliste veikalā vēlējās ieiet nevis pa durvīm, bet gan iebraukt ar motociklu.

Aizkraukles dāmas pārkāpj sarkano līniju, ignorē policiju un iedzīvojas soda naudā

foto: Valsts policija
Par nepakļaušanos policijas prasībām piketa pret obligāto vakcināciju laikā divas aizkrauklietes sodītas ar 30 eiro lielu soda naudu, bet vēl trīs kundzes tikušas sveikā ar brīdinājuma saņemšanu.

Aizkraukles policija nostrostējusi piecas dāmas, kuras pirms mēneša – 14. augustā piketā pret obligāto vakcināciju pārkāpa sarkano līniju. Jāatgādina, ka šāda veida piketi pirms mēneša notika daudzās Latvijas pilsētās un to noteikumu pārkāpēji daudzviet iedzīvojās arī dažādos sodos, bet aizkrauklietes īpaši izcēlās. Trīs dāmas saņēma policijas brīdinājumu, bet divas – 30 eiro lielu sodu.

Aizkraukles laikraksts “Staburags” par viņu uzvedību raksta: “Valsts policija sāka piecus administratīvā pārkāpuma procesus par individuālu un nesaskaņotu piedalīšanos piketā. Norobežotajā laukumā drīkstēja atrasties līdz 50 piketētājiem, un vairākas sievietes ar pašizgatavotajiem plakātiem stāvēja ārpus tā. Policija uzskatīja, ka tādējādi viņas pārkāpušas piketu organizēšanas un norises kārtību, par ko var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu līdz 350 eiro”.

Valsts policijas pārstāve Dace Kalniņa atklāj: „Nosakot administratīvā soda veidu un mēru, tiek ņemts vērā izdarītā pārkāpuma raksturs, pie atbildības saucamās personas personība, mantiskais stāvoklis, pārkāpuma izdarīšanas apstākļi, atbildību mīkstinošie un pastiprinošie apstākļi. Personām, kuras ieradās uz lietas izskatīšanu, atzina savu vainu un vaļsirdīgi nožēloja izdarīto, tika piemērots brīdinājums. Personām, kuras ignorēja policiju, tika piemērots naudas sods”. 

Piketētāji 14. augustā Aizkraukles centrālajā laukumā pulcējās ar lenti ierobežotā laukumā, viņiem tika izsniegtas krūšu nozīmes, lai kontrolētu viņu skaitu — ne vairāk kā 50. Tomēr līdzās norobežotajam laukumam pulcējās daudzi viņu atbalstītāji. Dažas atbalstītājas turēja plakātus ārpus norobežotā laukuma, un policisti lika tos novākt, jo piketētāji drīkstot atrasties tikai norobežotajā laukumā. Tas viņām šķita neloģiski un absurdi. “Ja man uzraksts būtu uz krekliņa, vai tad man vajadzētu to novilkt,” retoriski jautāja viena plakāta turētāja.

Sunākstes pagastā nozog lielgabalu un sabojā smiltsērkšķu stādus

foto: Vida Press
Gāzes lielgabali putnu atbaidīšanai nav tik draudīgi kā kaujas lielgabali, tomēr ir gana iespaidīgi verķi (foto ir ilustratīva nozīme).

„Aizkraukles novada Sunākstes pagastā ļaundari kādā īpašumā sabojājuši smiltsērkšķu stādus 400 eiro vērtībā, kā arī nozaguši putnu atbaidīšanai paredzētu gāzes lielgabalu 200 eiro vērtībā. Tāpat sabojāts dārza krēsls 15 eiro vērtībā. Policijā par notikušo uzsākts kriminālprocess,” raksta Jekabpilslaiks.lv.

Interneta asprāši šim notikumam veltījuši arī rīmi:
„ Noķers ātri stulbo mērgli,
Atņems viņam biedēkli,
Iedos vietā grābekli,
Rūsas skartu žebērkli”.

Ventspils sākumskolnieki basketbola laukuma žogā „izgrauž” caurumu

foto: Ventspils pašvaldības policija
Divi mazie ventspilnieki pamanījušies basketbola laukuma žogā „izgrauzt” pamatīgu robu.

Ventspils pašvaldības policija aizturējusi divus – astoņus un vienpadsmit gadus vecus bērnus, kuri 8. septembrī bērnu rotaļu laukumā tīši sabojāja basketbola laukuma nožogojumu. Par šo operāciju likumsargi vēsta:

„Nekavējoties reaģējot un ierodoties notikuma vietā, patruļekipāža ievēroja divas nepilngadīgas personas – zēnu un meiteni, kuras bojāja metāla nožogojumu, laužot no tā metāla elementus. Tika noskaidrots žoga bojātāju vecums – 8 gadi un 11 gadi. Par notikušo tika informēta Valsts policija, kuras darbinieki ieradās notikuma vietā tālāko procesuālo darbību veikšanai.

Jāatzīmē, ka šajā pārkāpumā izdevās ātri noskaidrot vainīgās personas, jo pateicoties tam, ka iedzīvotāji, redzot pretlikumīgu rīcību, par to informēja Ventspils pašvaldības policijas dežūrdaļu”.

Talsos nakts laikā izlīmē anarhistu proklamācijas

foto: Publicitātes foto
Vairākas Talsu namu sienas vienā naktī pārvārtās par sarkano anarhistu afišu stabiem.

Septembra sākumā, naktī uz 4. septembri, Talsos parādījās nezināmas izcelsmes plakāti ar musinošiem anarhistu uzrakstiem un zīmējumu. Īpaši apskādēta tika muzeja ēka, savā „Facebook” ierakstā informēja Talsu muzejs un vēstīja: „Tika saņemtas sūdzības par „pretvalstisku elementu uzdarbošanos nakts aizsegā”, „aicinājumu uz huligāniskām rīcībām” un „mēģinājumu izjaukt Talsu pilsētas svētku norisi””.

Vēlāk noskaidrojās, ka tā bija muzejnieku mārketinga akcija, lai pievērstu uzmanību gaidāmajai izstādei „Nenotveramais”, kas būs veltīta Talsu pusē dzimušajam anarhistam Jānim Žāklim.

Talsu muzejs pauda pateicību Talsu iedzīvotājiem, kuri „ļoti savlaicīgi reaģējuši uz izplatīto viltus informāciju, apliecinot, ka mūsdienu sabiedrība, neskatoties uz nogurdinošajiem pandēmijas apstākļiem, joprojām spēj būt modri un vienoti”.

Tajā pašā laikā muzejs atvainojās, ja kāds no Talsu radošās inteliģences brīvprātīgajiem „revolucionāriem” nakts aizsegā nav spējis atšķirt privātīpašumu no afišu staba: „Ja pirms mazliet vairāk nekā 100 gadiem par šādu rīcību varēja draudēt nāvessods, tad tagad „karstgalvji” tikuši cauri ar solījumu novērst savas rīcības sekas un izpirkt „vainu” izstādes „Nenotveramais” atklāšanā 16. oktobrī”.

Jāatgādina, ka Jānis Žāklis jeb Žākle (dzimis Talsu apriņķi 1883. gada 19. jūlijā) savulaik bija latviešu sociāldemokrāts, profesionāls revolucionārs un slavens anarhists. Piemēram, 1906. gada janvārī viņš piedalījās Krievijas Valsts bankas Helsinku nodaļas aplaupīšanā un ieguva apmēram 150 tūkstošus rubļu, kas tika atvēlēti boļševistiskajiem revolucionārajiem. Vēlāk viņš emigrēja uz Angliju un piedalījās uzbrukumiem Londonas Sitijas „bagātajiem”, kā arī atbalstīja komunistiski anarhistisko kustību. Par viņa dzīves noslēgumu ziņu nav; tiek pieļauts, ka viņš emigrēja uz Austrāliju.

Liepājā ar motociklu iestūrē veikala durvīs

foto: Vida Press
Liepājā, kāda sieviete pa veikala durvīm iegāja nevis kājām, bet gan tās taranēja ar motociklu (foto ir ilustratīva nozīme).

Liepājā pie Ziemeļu kapiem otrdienas, 14. septembra vēlā pēcpusdienā kāda motocikliste nevarēja novaldīt savu dzelzs rumaku un iestūrēja tieši veikala durvīs, vēsta Liepajniekiem.lv:

„Oskara Kalpaka ielā kāda sieviete ar motociklu brauca pa Oskara Kalpaka ielu un krustojumā ar Siļķu ielu vēlējās nogriezties pa kreisi. Sieviete neizvēlējās drošu braukšanas ātrumu, nenovaldīja savu motociklu un iebrauca veikala durvīs, bojājot fasādi.

Negadījumā cieta motocikla vadītāja un viņa nogādāta slimnīcā. Par notikušo policijā uzsākts administratīvā pārkāpuma process”.