Novadu ziņas
2021. gada 16. septembris, 12:35

Lielais sprādziens un Zemes rašanās Kuldīgā. FOTO. VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kuldīgas Estrādes parkā pagājušās nedēļas naktī no sestdienas un svētdienu varēja vērot Lielo sprādzienu, Zemes rašanos un izzināt bezgalības aspektus un kā cilvēki dzīvo Zemes otrajā pusē gaismas šovā mākslas festivālā jeb kaleidoskopā „Uguns (un) nakts”.

Lielā sprādziena un Kosmiskās nakts šovs Kuldīgā

Kuldīgas Estrādes parkā 11. septembrī varēja vērot Lielo sprādzienu, Zemes rašanos un izzināt bezgalības aspektus un kā cilvēki dzīvo Zemes ...

gallery icon
40

Šogad festivāls „Uguns (un) nakts”, kas Kuldīgā notika jau septīto gadu pēc kārtas noritēja Dzejas dienu noskaņās, jo tā nosaukums ir aizgūts no Raiņa lugas „Uguns un nakts”. Pagājušās nedēļas nogalē gaismas piedzīvojums tā apmeklētājus aizveda kosmiskās iztēles, fantāziju un ilūziju ceļojumā.

Multimediju uzņēmuma „Artistic.lv” veidotais notikums tā dalībniekus aicināja piedzīvot „nakti kosmosā” - astronomijas, aizvēstures, mākslas un moderno tehnoloģiju valstību, ikvienu ieraujot gaismu saspēlēs ar tumsu radītā iztēles, fantāziju un ilūziju pasaulē, kurai iedvesma tika rasta Raiņa kosmiskajā un bezgalības motīvā.

Iespaidi Kuldīgas fantāzijas un ilūziju ceļojumā:

Kuldīgas kultūras centra producente Ance Priede par šī festivāla ideju Skrundas televīzijai pauda: „Man gribējās kāpt tālāk, augstāk kosmosā, tā starp zvaigznēm. Es ceru, ka viņš (Rainis) tur sēž uz zvaigznītes un priecājas, ka viņa darbu atceras kaut vai šādā formātā. Atceramies, ka tur augšā ir tik liels plašums, ko nevaram aptvert, varbūt, ka jādomā plašāk, ka jāatver tas skatījums uz augšu”.

Kuldīgas novada pašvaldība par „Uguns (un) nakts” vēstīja: „Gaismas valstība! Ceļojot tajā, varēsiet iepazīt dabas un fizikas likumus, ieskatīties noslēpumu bezdibenī un remdināt mūžsenās alkas pēc tālām zvaigznēm.

Tur sastapsiet nezināmu lodveida objektu, tajā ielūkojoties ciešāk, saredzēsiet Visuma modeli brīdi pēc Lielā sprādziena. Veroties „gaismas akas” žilbinošajā dzelmē, varēsiet gremdēties pārdomās par bezgalības filozofiskajiem aspektiem vai bērnības fantāzijās par “brīnumaku”, kurā varot redzēt, kā ļaudis dzīvo Zemes otrā pusē...

Kustību un krāsu iluzions pārsteigs ar interesantiem eksperimentiem, kuros pētnieku lomās būsiet jūs paši. Tajos atklāsiet, vai kustoties varam mainīt krāsu, kā ātrums iespaido attēlu veidošanos un ko par to māca fizikas likumi.

Nonāksiet arī “kosmiskajā kaleidoskopā”, kurā jūs sagaidīs jaunu zvaigžņu dzimšana, kosmosa skaņas, dvēseles vibrācijas un nedaudz trauksmainā, bet tik vilinošā bezsvara sajūta”.

Mākslas kaleidoskops “Uguns (un) nakts” Kuldīgā (Skrundas TV):