foto: Edijs Pālens/LETA
Kartupeļi kļūs aizvien dārgāki: to nepietiek, jo rekordzema raža
Šoruden kartupeļu raža padevusies gaužām slikta, kas veicinājis bumbuļu cenu strauju pieaugumu.
Sabiedrība
2021. gada 10. septembris, 04:45

Kartupeļi kļūs aizvien dārgāki: to nepietiek, jo rekordzema raža

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latviešu „otrā maize” – kartupelis – pēdējā gada laikā piedzīvojis strauju cenu kāpumu, aptuveni par trešdaļu. Tas, pēc visa spriežot, varētu turpināties. Pašreiz sākušās lielās kartupeļu talkas un daudzi no saviem laukiem novāc tikai mazliet vairāk nekā pavasarī iestādījuši. Ja agrāk latviešu zemnieki kartupeļus pat eksportēja uz tuvākām un tālākām zemēm, tad tagad ir bažas, vai bumbuļi pietiks mums pašiem.

Lai arī pēdējā mēneša laikā kartupeļu cena ir mazliet kritusies – par desmit procentiem, tomēr gada griezumā tā būtiski pieaugusi – par 26,9%, liecina  jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Un drīzumā latviešu „otrās maizes” cena atkal var pieaugt.

Šobrīd sācies kartupeļu novākšanas laiks un zemnieki bieži vien ar smagu sirdi dodas kartupeļu laukos. Raža ir uz pusi mazāka, un arī bumbuļi nav padevušies tik vareni, cik iepriekšējos gados.

Vispirms kartupeļu stādīšanu pavasarī aizkavēja lietavas un jau zemē iestādītie noslīka. Tad tie lielajā karstumā izžuva jeb izkalta un pēc tam atkal noslīka. Savukārt bioloģiskajiem audzētājiem uzbruka kolorādo vaboļu ordas. Daudziem zemniekiem daļa kartupeļu novākšanas traktortehnikas paliek garāžās, jo tā īsti nav ko novākt. Atsevišķām saimniecībām esot paveicies, tomēr kopumā situācija kopumā ir slikta.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle Jauns.lv sacīja: „Kartupeļu ražas ir kā nu kurai saimniecībai, dažai ir labas. Bet lielākajai daļai - vidējas, zemas un pat ļoti zemas. Būs zemnieki, kas novāks tikai bišķi vairāk nekā iestādīja. Ražas lielums atkarīgs gan no kartupeļu šķirnes, gan lauka, gan citiem apstākļiem. Tomēr šogad raža ir ievērojami mazākā nekā iepriekšējos gados.

foto: Ieva Čīka/LETA
Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle: „Būs zemnieki, kas novāks tikai bišķi vairāk kartupeļu nekā iestādīja”.

Ja pērn kartupeļu vairumuzpircēji par kilogramu maksāja 12-14 centus, tad šoruden jau divreiz vairāk – stabili virs 20 centiem. Līdz ar to kartupeļu kilograms veikalos maksā 50-60 centus. Lielā iepirkuma cena varbūt arī nokompensē dažu zaudējumu, bet, protams, ne pilnībā.

Iepriekšējos gados kartupeļus arī eksportējām. Ievērojama daļa aizgāja uz Ukrainu, labi mūsu kartupeļi aizgāja arī uz Igaunijas tuvējo pierobežu, dažas saimniecības audzēja pat priekš Austrijas. Šogad, domāju, kartupeļu eksporta nebūs”.

Jautāta, vai viņa piekrīt Statistikas pārvaldes aprēķiniem, ka gada laikā kartupeļu cena veikalos pieaugusi par teju 27%, Kraukle atbildēja: „Es pat domāju, vai tik nav vairāk, 30% noteikti”.

Kartupeļu cenas pieaugumu eksperti lēš kā vienu no noteicošajiem faktoriem aiz energoresursu cenas celšanās, kas varētu ietekmēt inflāciju. Ja dabasgāzes cena gada laikā cēlusies par 51,3%, tad kartupeļi ir otrajā vietā to preču grupā, kam pēdējos 12 mēnešos visvairāk cēlusies cena.

foto: Edijs Pālens/LETA
Kaut arī sācies lielais kartupeļu novākšanas talku laiks, tupeņi jeb buļbas nebirst kā no pārpilnības raga.

Dobeles puses zemnieku saimniecības “Ziedi” īpašniece Lidija Lūriņa TV3 Ziņām saka: „Šogad raža ir divas reizes mazāka. Es katru gadu iegūstu kartupeļus ap 40 tonnām no viena hektāra, tas ir, ieskaitot arī agros kartupeļus. Šogad izskatās, ka labākajā gadījumā būs pāri 20 tonnām no hektāra”.

Kartupeļu cenu celšanos ietekmējis arī šo bumbuļu deficīts Polijā, kas lielā mērā nosaka cenas arī pie mums. Arī tur raža šogad slikta. Tas nozīmē tikai vienu – kartupeļi lētāki nepaliks, bet gan drīzāk tieši otrādi.