foto: Bezvests.lv
Suns Kaspers mežā Vangažu pusē izglābis pazuduša cilvēka dzīvību
Ne pirmo reizi cilvēku meklēšanā tiek iesaistīti arī trenēti suņi.
Sabiedrība
2021. gada 5. septembris, 15:36

Suns Kaspers mežā Vangažu pusē izglābis pazuduša cilvēka dzīvību

Jauns.lv

Vakar, 2021. gada 4. septembrī, brīvprātīgo meklētāju biedrība Bezvests.lv saņēmusi zvanu, ka Vangažu mežā apmaldījies seņotājs, vēsta Bezvests.lv.

Tuvinieki pazudušo pēdējo reizi redzējuši ap pusvieniem un vairāk nekā piecu stundu laikā pārmeklēja tuvāko mežu, mēģinot sasaukt radinieku un sazvanīt viņu, tomēr nekādas atbildes nav bijis. Tāpēc tika pieņemts lēmums lūgt Bezvests.lv palīdzību.

Glābēju galvenā grupa jau gatavojās doties uz notikuma vietu, bet pirmie (ap 18:00) tur ieradās kinoloģiskās grupas locekļi. Uzsākot meklēšanu gaisa temperatūra bija noslīdējusi līdz desmit grādiem, bet tuvojošās nakts laikā tā būtu noslīdējusi vēl par vairākiem grādiem.

Kinologiem vajadzēja rīkoties ātri, tāpēc tika nolemts nekavējoties mekēšanā iesaistīt suni, kuram tika iedots pazudušā smaržas paraugs, kas paņemts no personas maiņas apaviem.

Kinologs Irina Bruniņa un vācu aitu suns Kaspers sāka meklēšanas darbu. Kaspers uzreiz izvēlējās pēdas, vadoties pēc individuālās smaržas. Kinoloģiskajai grupai sekoja divi palīgi un pazudušā radiniece. Pēc aptuveni 200 metriem Kaspers norādīja, ka persona atrodas tuvumā. Tajā pašā laikā pazudušā radiniece, pa kreisi, grāvī pie ceļa, ieraudzīja savu radinieku. Pamatīgi nosalušu, bet dzīvu.

Meklēšana ar kinologiem ilga vien 20 minūtes, bet laiks no cilvēka pazušanas brīža - aptuveni sešarpus stundas. 

Atrastā radinieki apgalvo, ka, ja viņi nebūtu sekojuši sunim, pazudušais varētu būt nosalis, jo šajā teritorijā viņi jau iepriekš bija meklējuši, un bez panākumiem. Arī atrastais bija ļoti pateicīgs Kasperam par palīdzību.