foto: LETA
Rīgā sarucis taksometru vadītāju skaits; cenas braucieniem kāpušas
Taksometrs.
Sabiedrība
2021. gada 4. septembris, 14:11

Rīgā sarucis taksometru vadītāju skaits; cenas braucieniem kāpušas

Jauns.lv

Rīgā pēdējos mēnešos ievērojami pieaugusi cena par braucienu ar taksometru, kā arī gaidīšanas laiks reizēm mēdz būt pat desmit un vairāk minūtes, vēsta LSM.lv.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēdējos mēnešos taksometrus izsaukt ātri un uzreiz kļūst aizvien grūtāk, kā arī cena par braucienu reizēm ir pusotru vai pat divas reizes augstāka kā iepriekš.

Iemesli šai situācijai ir divi - prasība, ka taksometra vadītājam ir jāpārzina latviešu valoda labā līmenī, kā arī fakts, ka kopš jūlija visiem šoferiem obligāti jāaprīko automašīna ar ierīci, kas Valsts ieņēmumu dienestam (VID) virtuāli nosūta datus par jebkuru braucienu un tā veicēju.

Autotransporta direkcijas vadītājs Kristiāns Godiņš Latvijas Radio teica, ka patiesi izsniegto taksometru vadītāju apliecību skaits pēdējā gadā ir sarucis, bet valodas nezināšana nav galvenais iemesls.

Tikai vidēji desmit šoferiem mēnesī atsaka izsniegt apliecību latviešu valodas nezināšanas dēļ. Lielāku kritumu taksometru šoferu pulkā rada jaunā VID kontroles sistēma un pandēmijas laiks.

"'Viena daļa taksometra nozarē strādājošie pamainīja nozares. Uz būvniecību, kas turpināja darboties un uzkarst. Viena daļa pārslēdzās uz ēdināšanu. Es domāju, ka daudzi, kas ir pasūtījuši ēdienu, ir saskārušies ar cilvēkiem, kuri latviešu valodu vispār nezina. Un daļa no viņiem iepriekš ir strādājuši taksometra nozarē. Būtībā šobrīd reģistrā ir aptuveni 6200 vadītāju. Tad, kad 2018. gada nogalē uzsāka reģistrāciju, tad bija aptuveni 4800-4900 vadītāju. Šobrīd ir vairāk nekā 2018. gada beigās, bet aptuveni par tūkstoti mazāk nekā bija 2020. gada sākumā," skaidroja Godiņš.

Viņš gan uzsvēra, ka taksometra vadītāja apliecību izsniedz uz trim gadiem un visi šoferi nestrādā uz pilnu slodzi, bet, piemēram, tikai nedēļas nogalēs un svētkos.

Patlaban ir reģistrētas 846 aktīvas taksometru pārvadātāju firmas un nav vērojams izsniegto licenču skaita būtisks sarukums. Vidēji ik mēnesi licenci saņem līdz 1100 automašīnām.