foto: Bauskas novada pašvaldība
FOTO: Polijas eksprezidents grāfs Komorovskis Kurmenē apmeklē senču kapus un dzimtas īpašumus
Polijas eksprezidents grāfs Broņislavs Komorovskis augustā Kurmenes pagastā apmeklēja savus senču kapus un īpašumus.
Novadu ziņas
2021. gada 3. septembris, 05:32

FOTO: Polijas eksprezidents grāfs Komorovskis Kurmenē apmeklē senču kapus un dzimtas īpašumus

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Bijušais Polijas prezidents no 2010. līdz 2015. gadam grāfs Broņislavs Komorovskis ar kundzi Annu augusta beigās viesojās Bauskas novada Kurmenē, kas atrodas pašā Latvijas-Lietuvas pierobežā. Tur Polijas eksprezidents apmeklēja savus senču kapus un inspicēja dzimtas kādreizējos īpašumus.

Polijas eksprezidents grāfs Komorovskis viesojas Kurmenes pagastā

Bijušais Polijas prezidents no 2010. līdz 2015. gadam grāfs Broņislavs Komorovskis ar kundzi Annu augusta beigās viesojās Bauskas novada Kurmenē, ...

gallery icon

Ar skanīgu torņu mūziku pāri Kurmenei 29. augusta rītā sākās svētki, jo tur ceturto reizi savus bijušos dzimtas īpašumus apmeklēja grāfs Broņislavs Komorovskis ar kundzi, informē Bauskas novada pašvaldība. Bijušā Polijas prezidenta un aizsardzības ministra dzimtas saknes meklējamas Kurmenē, kur pie vietējās baznīcas ir arī viņa vectēva un vecvectēva, kā arī citu dzimtas senču kapavietas.

Par godu grāfa Komorovska vizītei, Kurmenes katoļu baznīcā notika svinīgs dievkalpojums, kuru divās valodās – latviešu un poļu - vadīja Liepājas diecēzes bīskaps Viktors Stulpins. Svinīgajā misē piedalījās arī Polijas vēstniece Latvijā Monika Mihališina, Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis un citi novada vadības pārstāvji. Svinīgo dievkalpojumu kuplināja divi baznīcas kori no Rīgas katoļu draudzēm un Daugavpils Poļu biedrības kapela, un jauniešu dziesmu un deju kolektīvs, raksta bauska.lv.

Grāfa Komorovska iepriekšējā vizīte Kurmenē notika 2015.gadā, kad viņš šeit viesojās kopā ar dēliem. Broņislavs Komorovskis, uzrunājot pasākumu dalībniekus, atzina, ka ir pārsteigts par neilgajā laikā paveikto šajā vietā. Šogad Kurmenes baznīca Pēterdienā nosvinēja savu 150. jubileju. Sagaidot šo svarīgo notikumu, tika paveikts milzu darbs gan baznīcas apkārtnes, gan pašas ēkas sakopšanā. Grāfs Komorovskis pateicās priesterim Andrejam Mediņam, kura vadībā notikusi Kurmenes baznīcas atdzimšana. Tāpat viņš pateicās Kurmenes iedzīvotājiem, pašvaldības vadībai, ikvienam, kas atbalstījis šo labo ieceri. Polijas eksprezidents pauda prieku un gandarījumu, ka viņa dzimtas īpašumi kļuvuši par kultūras centru un ir pieejami cilvēkiem gan apskatei, gan labiem darbiem.

Broņislavs Komorovskis sacīja, ka viņa dzimta 300 gadu strādājusi un dzīvojusi Latvijā un Polijā, ieguldot savas zināšanas un veikumu abu valstu labā. „Kā šajā misē savijušās lūgšanas latviešu un poļu valodā, tā savijušās manas dzimtas saknes. Šodien mūs vieno ticība un cilvēciska brīvība. To visu var redzēt šeit. Mani dzimtas priekšteči arī lūgušies šajā baznīcā.

Es lepojos ar to, ka manas dzimtas saknes stiepjas šeit – Latvijā, Kurmenē. No šīm saknēm var izaugt cilvēki, kas kļūst par nozīmīgām sava laika personībām valsts politikā,” sacīja grāfs Komorovskis.

Kā dāvanu pašvaldībai un Kurmenes baznīcai grāfs Komorovskis pasniedza savas dzimtas saglabātās Kurmenes un apkārtnes kartes un plānus, kas ir svarīga vēsturiska liecība.

Bauskas novada pašvaldības vadītājs Aivars Okmanis pateicās Komorovsku dzimtai par devumu Kurmenei. Viņš atzina, ka šodienas uzdevums ir saglabāt visu un attīstīt tālāk, lai cilvēki šeit varētu dzīvot un strādāt. Pašvaldības vadītājs grāfam Komorovskim pasniedza Bauskas novada reprezentācijas dāvanu ar novadā ražotiem suvenīriem.

Pēc svētku mises viesi devās Kurmenes dārzā, kur pie galdiņiem, baudot ārā gatavotas pusdienas, klausījās un priecājās par Daugavpils Poļu kultūras biedrības jauniešu dziedātajām dziesmām poļu un latviešu valodā un tautas dejām.

Broņislavs Marija Komorovskis ir bijušais Polijas prezidents, pēc izglītības vēsturnieks. Viņš prezidenta amatā stājās pēc iepriekšējā valsts prezidenta Leha Kačiņska bojāejas aviokatastrofā 2010. gadā. Pirms stāšanās prezidenta amatā Broņislavs Komorovskis bija partijas „Pilsoņu platforma” biedrs un aizsardzības ministrs. Komunistu režīma laikā viņam tika piespriests mēnesi ilgs cietumsods par demonstrāciju organizēšanu un pagrīdes literatūras izdošanu.

Kurmenes īpašumu 1750. gadā kā savas sievas Franciskas Lukrēcijas Līdinghauzenas-Volfas pūru saņēma Morāvijā dzimušais poļu grāfs Františeks Anontons Komorovskis-Koržāks (1723-1800). Vēlākos gados Komorovski savu Kurmenes īpašumu paplašināja. Pēdējais Kurmenes muižas īpašnieks - grāfs Pēteris Komorovskis ir leģendāra personība, kura piemiņa Kurmenē joprojām tiek godāta un atzīmēta ik gadus 29.jūnijā Pēteros. Poļu Komorovsku ģimenes likteņi pusotra gadsimta un piecu paaudžu dzīves laikā nesaraujamām saitēm bijuši saistīti ar Kurmeni.