foto: Ivars Soikāns / LETA
Rēzeknes un Varakļānu domes vēlēšanām pa pastu pieteikušies balsot četri vēlētāji
Novadu ziņas
2021. gada 27. augusts, 12:02

Rēzeknes un Varakļānu domes vēlēšanām pa pastu pieteikušies balsot četri vēlētāji

Jauns.lv / LETA

11. septembrī gaidāmajās Rēzeknes novada domes vēlēšanās pa pastu no ārvalstīm pieteikušies balsot trīs vēlētāji, savukārt Varakļānu novada domes vēlēšanās - viens vēlētājs, informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Laura Zaharova.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šos vēlētājus CVK ir reģistrējusi vēlētāju sarakstā balsošanai pa pastu un nosūtījusi viņiem informāciju ar tīmekļvietnes adresi, kurā pieejami balsošanas materiāli.

Pieteikties balsošanai pa pastu no ārvalstīm 11. septembra vēlēšanām varēja augusta pirmajā pusē. Tiesības pieteikties pasta balsošanai bija Latvijas un Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem no 18 gadu vecuma, kuri vēlēšanu laikā uzturēsies ārvalstīs un kuri atbilda likuma prasībām, lai varētu piedalīties konkrētās pašvaldības domes vēlēšanās.

Visi četri iesniegtie pieteikumi tika saņemti Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes e-pakalpojumā. Pieteikties pasta balsošanai vēlētāji varēja arī CVK, elektroniski un Latvijas pārstāvniecībās ārvalstīs.

Lai nobalsotu, vēlētājam jāsagatavo divas aploksnes - viena lielāka, viena mazāka, no visām vēlēšanu zīmēm jāizdrukā viena vēlēšanu zīme - tā, kas atbilst kandidātu sarakstam, par kuru vēlas balsot. Vēlēšanu zīmi var atstāt negrozītu vai arī izdarīt tajā atzīmes - ar "+" atzīmēt kandidātus, kuru ievēlēšanu vēlētājs īpaši atbalsta, izsvītrot kandidātus, kuru ievēlēšanu vēlētājs neatbalsta. Izvēlētā vēlēšanu zīme jāieliek pirmajā - mazākajā aploksnē. Aploksne jāaizlīmē un jāieliek lielākajā aploksnē. Šajā aploksnē jāievieto arī vēlētāja pašrocīgi parakstīts apliecinājums, ka balso personiski.

Pasta aploksne jānosūta tās pašvaldības vēlēšanu komisijai, kuras vēlēšanu apgabalā vēlētājs reģistrēts pašvaldību vēlēšanām. Uz pasta aploksnes jānorāda vēlēšanu komisijas adrese, kā arī vēlētāja vārds, uzvārds un kārtas numurs vēlētāju sarakstā, kas ir norādīts informācijā par to, kā noformēt pasta balsošanas sūtījumu. Uz aploksnes jāuzraksta, ka tajā ir vēlēšanu aploksne, skaidro CVK pārstāve.

Lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu, ar kuru tika noteikts, ka Varakļānu novada pievienošana Rēzeknes novadam neatbilst Satversmei, šā gada 1.jūnijā Saeima noteica, ka pašvaldību vēlēšanām šajos novados jānotiek šā gada 11.septembrī.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās