Sabiedrība
2021. gada 25. augusts, 12:18

Bažas par drošību Valmieras cietumā - tur trūkst apsargu

Jauns.lv

Apsargu un uzraugu trūkums cietumos jau gadiem ir izaicinājums Ieslodzījumu vietu pārvaldei. Piemēram, Valmieras cietumā šobrīd no 124 darbiniekiem strādā vien 101. Šādi rādītāji ir visos cietumos, un tas jau rada bažas par drošību, vēsta Latvijas Televīzija.

Tieši ieslodzīto radītās nekārtības esot viens no iemesliem, kādēļ cietumos trūkst darbinieku.

“Neiztur, visticamāk, psiholoģisko spriedzi, jo dienesta ikdiena lielākajā mērā ir mierīga, bet reizēm atgadās gadījumi, kur, piemēram, ieslodzītie pašsakropļojas vai mēģina to darīt. Paliek tāda psiholoģiska trauma,” LTV teic Valmieras cietuma Uzraudzības daļas inspektors Artūrs Rozenbergs.

Tikmēr Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure norāda, ka iepriekšējos gados brīvo vakanču skaits bija saistāms ar darba meklējumiem ārzemēs, bet tagad skaidrojuma neesot.

Šāda situācija rada drošības draudus. “Ieslodzītie redz, ka uzraugu trūkst. Viņi var vairāk atļauties kaut kādus pārkāpumus veikt," norāda Uzraudzības daļas priekšnieka vietnieks Raivis Krūmiņš. Viņš arī teic, ka esot kandidāti, kas nespēj izturēt sporta un medicīnisko pārbaudi.

Spure norāda, ka situācija tiek kontrolēta, bet nenoliedz, ka situācija ir sarežģīta, jo darba pienākumi ir apjomīgi un prasa cilvēku resursus.

Uzraugi un apsargi vidēji mēnesī saņem no 900 līdz 1000 eiro pēc nodokļu nomaksas. Jāteic, ka cietumos trūkst arī psihologu. Valmieras cietumā ir brīvas piecas vakances, tur šājā amatā šobrīd nav neviena darbinieka.