foto: LETA (Andrejs Baburovs)
RSU un RTU atbalsta IZM izstrādātos principus drošam studiju procesam
Rīgas Stradiņa universitātes ēka.
Tava izglītība
2021. gada 1. augusts, 17:51

RSU un RTU atbalsta IZM izstrādātos principus drošam studiju procesam

Jauns.lv / LETA

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) atbalsta Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātos principus drošam studiju procesam klātienē.

RSU uzsvēra, ka ir dzīvības zinātņu universitāte, kur lielai daļai studējošo apmācību process ir saistīts ar ārstniecības iestāžu apmeklējumu, tāpēc tai ir svarīgi, lai studiju process būtu Covid-19 drošs.

Līdz ar to RSU jau ir izplatījusi informāciju studentiem, kā tiks organizēts studiju process jaunajā studiju gadā, kas ir atbilstoši valstī spēkā esošajiem epidemoloģikās drošības nosacījumiem un saskan ar IZM izstrādātajiem principiem.

RSU akadēmiskais gads sāksies 30.augustā, un līdz 4.oktobrim studiju process visiem RSU studentiem tiks organizēts attālināti tiešsaistē, izņemot universitātes sociālo zinātņu studiju programmu pirmā studiju gada studējošos, kuriem studiju process jau no 30.augusta plānots klātienē universitātes auditorijās, ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Savukārt 4.oktobrī RSU sāks klātienes studiju procesu visās programmās visiem studiju gadiem saskaņā ar studiju programmām un ārstniecības iestāžu saskaņotajiem grafikiem, ja līdz tam laikam netiks pieņemti valstiski lēmumi saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanu, kas ietekmēs studiju procesa organizēšanu.

Lai RSU varētu nodrošināt epidemioloģiski drošu vidi, klātienes studijās universitātē varēs piedalīties personas ar spēkā esošu sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Vienlaikus, lai varētu nodrošināt studijas klātienē visiem studējošajiem, tostarp ārvalstu studentiem, kuri vēl nav vakcinējušies, RSU organizēs iespēju saņemt vakcīnas pret Covid-19 universitātes telpās. Attiecīgi pirmo vakcīnu varēs saņemt 27.augustā un otro vakcīnu - trīs nedēļas pēc pirmās vakcīnas jeb 17.septembrī.

Gadījumā, ja students pirmo Covid-19 vakcīnas devu būs saņēmis savā mītnes zemē, otro vakcīnu būs iespēja saņemt universitātē augstāk norādītajā laikā.

Tāpat RSU ir paredzējusi iespēju personām, tostarp studentiem, kas nav vakcinēti pret Covid-19, uzrādīt sadarbspējīgu sertifikātu, kas apliecina, ka personai veikts Covid-19 tests un apstiprināts negatīvs rezultāts.

Arī RTU studiju departamenta direktore Ilze Birzniece uzsvēra, ka viņas pārstāvētā universitāte atbalsta studiju organizēšanu klātienē jaunajā studiju gadā, tāpēc aicina studējošos un mācībspēkus vakcinēties, lai rudenī varētu droši piedalīties studiju procesā.

Viņa atzīmēja, ka RTU izvēlēsies labākās iespējamās studiju formas un to kombinācijas, lai studiju darbs jaunajā akadēmiskajā gadā augstā kvalitātē varētu notikt klātienē, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības. Birzniece solīja, ka RTU izstrādās savu drošu studiju protokolu saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem.

RTU aicina visus izmantot valsts sniegtās brīvi pieejamās vakcinēšanās iespējas, lai rudenī studiju process maksimāli varētu atsākties klātienē Covid-19 drošos apstākļos - atbilstoši RTU izvēlētajām studiju formām.

Birzniece skaidroja, ka tie, kuri būs vakcinējušies, klātienes studiju procesā varēs piedalīties bez ierobežojumiem, savukārt nevakcinētajiem būs jāievēro ierobežojumi atbilstoši valstī noteiktajiem normatīviem.

Studējošos vakcinēties īpaši aicina arī RTU Studentu parlaments (SP), kura valde, rādot priekšzīmi, ir vakcinējusies. Birzniece informēja, ka RTU SP ir sagatavojis ārējās komunikācijas materiālus, ko publicē sociālajos medijos, atraktīvā veidā parādot ieguvumus vakcinētajiem studentiem, kā arī iekšējos kanālos ir izsūtījis aicinājumu vakcinēties.

IZM ir izstrādājusi principus jaunā mācību gada sākšanai klātienē, kas sniegtu iespēju realizēt klātienes mācību procesu drošās izglītības iestādēs. Īpaši akcentēta vakcinācijas efektivitāte un izglītības iestādes vadītāja atbildība, patstāvīgi pieņemot būtiskus lēmumus par drošu izglītības procesa norisi.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) atzīmēja, ka līdz jaunajam mācību gadam ir palicis nedaudz vairāk kā mēnesis un, lai varētu savlaicīgi sagatavoties drošai mācību procesa organizēšanai, skolu direktoriem un arī skolotājiem ir jautājumi - vai mācību process tiks organizēts klātienē.

"Vienmēr esmu uzsvērusi, ka galvenais priekšnoteikums kvalitatīvas izglītības iegūšanai ir mācības klātienē. Tādēļ esam ir sagatavojuši priekšlikumus klātienes procesa nodrošināšanai no 1.septembra," atzīmēja ministre.

Priekšlikumi sagatavoti, izmantojot individuālu pieeju katrai nozarei, ņemot vērā tās specifiku, mērķauditoriju un citus aspektus, un tie balstīsies uz četriem pamatprincipiem, pauda IZM. Piemēram, attiecībā uz augstāko izglītību, ministrija rosinās valdību noteikt, ka neatkarīgi no kumulatīvā rādītāja valstī personas, kuras ir vakcinētas vai pārslimojušas Covid-19 infekciju, varēs piedalīties klātienes studijās augstākās izglītības iestādēs.