Āboltiņa dusmīga uz Nacionālo apvienību: "Būs jādomā, kā strādāt tālāk!"
"Vienotības" granddāma norāda, ka nacionāļi jau vairākkārt pārkāpuši koalīcijas līgumu. Turklāt nacionālais bloks nodarbojoties ar "sabiedrības radikalizāciju". Āboltiņa arīdzan apliecina, ka valdības krišanas gadījumā viņa būtu nākamā premjera amata kandidāte.
Politika
2015. gada 28. jūlijs, 09:25

Āboltiņa dusmīga uz Nacionālo apvienību: "Būs jādomā, kā strādāt tālāk!"

Jauns.lv

Nacionālā apvienība (NA) ir jau vairākkārt pārkāpusi koalīcijas līgumu un ir jādomā par to, kā valdība var kopā strādāt tālāk, komentējot NA ieceri vērsties Satversmes tiesā (ST), lai apstrīdētu valdības lēmumu par bēgļu uzņemšanu, intervijā telekanāla LNT raidījumam "900 sekundes", teica partijas "Vienotība" valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Āboltiņa norādīja, ka par bēgļu uzņemšanu lēma valdība un, ka Latvijas iedzīvotājiem būtu jāatceras vēsture, kad daudzi tūkstoši cilvēku devās bēgļu gaitās uz citām valstīm. "Nevajag sevi mānīt, uzskatot, ka ASV un citas valstis, ļoti vēlējās uzņemt Latvijas bēgļus. Mums patīk atcerēties, ka bijusi okupācija, bet mēs aizmirstam šādus vēstures notikumus. Tāpat esam arī Eiropas Savienības (ES) valsts un krīzes laikā esam ļoti daudz saņēmuši pārējās ES atbalstu. Arī tagad daudz naudas nāk no ES," teica Āboltiņa.

"Vienotības" valdes priekšsēdētāja norādīja, ka NA ilgstoši nodarbojusies ar sabiedrības radikalizāciju - saukli "krievi nāk!", nomainot uz saukli - "bēgļi nāk!". Vienlaikus Āboltiņa uzsvēra, ka dienaskārtībā šobrīd nav jautājums par jaunu valdību. "Koalīcijai jāstrādā kopā, nevis jāapkaro vieniem otrus. Koalīcijas līgumu nacionālā apvienība ir pārkāpusi vairākkārtīgi. Premjere atgriezīsies no atvaļinājuma, acīmredzot pārrunāsim bezprecendenta gadījumu, kad koalīcijas partneri vēršas pret savu valdību. Pārrunāsim ne tikai bēgļu jautājumu, bet arī to, kā valdība var strādāt tālāk kopā," teica Āboltiņa.

Izskanējis, ka NA varētu vērsties Satversmes tiesā (ST), lai apstrīdētu valdības lēmumu par bēgļu uzņemšanu. NA plāno vērsties pret pašas pārstāvēto valdību, lūdzot atcelt valdības lēmumu par 250 brīvprātīgu bēgļu uzņemšanu.

"Tas ir viens no rīcības veidiem, kuru mēs apsveram. Pie šāda iespējamā projekta mēs šobrīd strādājam. Mūsu skatījumā jautājumam par imigrantu uzņemšanu jaunā līdz šim nebijušā veidā ir precedenta nozīme, kas var radīt tālejošas sekas. Tas ir būtisks jautājums, kuru nevarētu lemt, apejot parlamentu," televīzijai TV3 sacīja NA līderis Raivis Dzintars. Viņš atturējās atbildēt uz jautājumu, vai pie iesnieguma ST strādā Egils Levits.

Jau ziņots, ka saskaņā ar ES tieslietu un iekšlietu ministru lēmumu, ES dalībvalstis uzņems 54 760 bēgļus. Latvija norādījusi uz gatavību brīvprātīgā kārtā uzņemt 250 bēgļu. Paredzēts, ka Eiropas migrācijas programmas ietvaros Latvija uzņems 50 bēgļus, bet mītnes vietas programmā no Itālijas un Grieķijas - 200. Šādu lēmumu iepriekš pieņēma valdība.

Tāpat vēstīts, ka NA deputāti kopā ar vairākām biedrībām 4.augustā pie valdības ēkas plāno protestēt pret bēgļu uzņemšanu Latvijā.

BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA