foto: AFP/Scanpix
Teltis un ģeneratori: kā Latvija palīdzēs Lietuvai migrācijas krīzes risināšanā?
Migranti uz Lietuvas robežas.
Sabiedrība
2021. gada 23. jūlijs, 15:26

Teltis un ģeneratori: kā Latvija palīdzēs Lietuvai migrācijas krīzes risināšanā?

Jauns.lv / LETA

Latvijas valdība piektdien ārkārtas sēdē nolēma sniegt humāno palīdzību 123 900 eiro vērtībā Lietuvai bēgļu krīzes risināšanai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai Lietuvai sniegtu humāno palīdzību, ministri lēma no Latvijas valsts materiālajām rezervēm kā humāno palīdzību nosūtīt trīs teltis, trīs elektroģeneratorus, piecus apgaismošanas komplektus, piecas metāla spoles ar kabeli apgaismošanas komplektiem un 3000 segas.

Paredzams, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) organizēs humānās palīdzības sūtījuma nogādāšanu uz Lietuvu. Transportēšanas izmaksas varētu būt aptuveni 500 eiro, bet komandējuma izmaksas nodarbinātajiem aptuveni 150 eiro.

Kas 2021. gada jūlijā notiek uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas

Reaģējot uz krasu nelegālo imigrantu plūsmas pieaugumu pāri Baltkrievijas robežai, Lietuvas valdība piektdien nolēmusi izsludināt valsts mēroga ārkārtējo situāciju.

gallery icon
26

Iekšlietu ministrijā (IeM) informēja, ka šā gada 15.jūlijā VUGD kā Latvijas civilās aizsardzības nacionālais kontaktpunkts saņēma e-pasta vēstuli no Eiropas ārkārtas reaģēšanas koordinēšanas centra par ārkārtas situāciju Lietuvā saistībā ar nelegālo migrantu plūsmu.

Ministrijā uzsvēra, ka nelegālo migrantu, kas šķērsojuši Baltkrievijas un Lietuvas robežu, skaits ir dramatiski pieaudzis. Šā gada 20.jūlijā to skaits ir sasniedzis 2158, kas ir 26 reizes vairāk, salīdzinot ar 2020.gadu.

Jau ziņots, ka Eiropas valstis atsaukušās pagājušajā nedēļā izteiktajam Lietuvas lūgumam palīdzēt risināt nelegālo migrantu krīzi pie Baltkrievijas robežas, kur kopš gada sākuma aizturēti jau vairāk nekā 2300 ārvalstnieki, galvenokārt Tuvo Austrumu valstu pilsoņi.

"Pēdējo dienu laikā saņemam palīdzību no citām valstīm. (..) Visas šīs lietas vajadzīgas, lai mēs varētu izmitināt migrantus, kamēr tiek izskatīti viņu patvēruma pieprasījumi. Izsaku pateicību visām valstīm, kuras solidarizējas ar Lietuvu šai sarežģītajā situācijā," norādījusi Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite.