Sabiedrība
2021. gada 19. jūlijs, 20:18

LVĢMC vadītāju Harmsenu aiztur par automašīnas vadīšanu stiprā alkohola reibumā

Bez Tabu, TV3

Kāds anonīms skatītājs vērsies pie TV3 raidījuma "Bez Tabu" veidotājiem ar informāciju, ka jūlija sākumā aizturēts Latvijas Vides, meteoroloģijas un ģeoloģijas centra priekšnieks Ingemars Harmsens, vadot darba mašīnu smagā alkohola reibumā.

Sākotnēji ar Harmsenu žurnālistiem sazināties gan neizdodas. Viņa darbavietā informē, ka priekšnieks devies atvaļinājumā, bet sazvanīt iestādes priekšsēdētāju nesanāk.

Ziņotāja vēsti raidījuma veidotāji pāradresēja policijai. Pēc papildu datiem - datuma, diennakts laika un vietas - likumsargi ierosināto procesu plauktā atrod konkrēto lietu.

"Vīrietis vadīja automašīnu "Škoda", būdams alkohola reibumā. Policisti konstatēja viņa izelpā 2,2 promiles. Par notikušo ir sākts administratīvā pārkāpuma process," informē Valsts policiijas Zemgales reģiona pārstāve Dace Kalniņa.

Autovadītājs braucis mājās no Rīgas pa Liepājas šoseju, kur viņu 36.kilometrā Dobeles novadā apturēja likumsargi. "Viņam var piemērot naudas sodu no 1200 līdz 2000 eiro un atņemt transportlīdzekļa vadītāja tiesības uz pieciem gadiem."

Ingemars Harmsens Vides, meteoroloģijas un ģeoloģijas centra valdes priekšsēdētāja amatā ir divus gadus. Pagājušajā gada amatpersonas deklarācija un deklarācija par nostrādāto pusgadu 2019.gadā vēsta, ka pusotra gada laikā valsts uzņēmumā nopelnījis vairāk nekā 100 tūkstošus eiro.

Īsziņā uzstājot pacelt klausuli, žurnālisti saņēma atbildi, ka atvaļinājumā komunicēs tikai rakstveidā. E-pastā pēc trim dienām Harmsens vainu atzīst: "Apzinos, ka atvaļinājuma laikā esmu pārkāpis Ceļu satiksmes noteikumus. Apzinos, ka tas var mest ēnu uz valsts amatpersonas prestižu.

Uzņemoties atbildību par izdarīto pārkāpumu, esmu kapitāldaļu turētāja pārstāvim uzrakstījis atlūgumu. Protams, ka nožēloju notikušo un atvainojos visiem, kuriem ar savu nodarījumu esmu radījis problēmas." 

Vides, meteoroloģijas un ģeoloģijas centrā un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, kas ir tā kapitāldaļu turētāja, informē, ka Harmsens pēc braukšanas dzērumā par notikušo nepastāstīja nedz uzņēmuma valdei, nedz ministrijai. Atlūgumu uzrakstījis pēc "Bez Tabu" iesaistīšanās.

"Ministrijā atlūgums ir pieņemts. [...] Ikvienam darbiniekam VARAM un tās padotības iestādēs jāievēro šo sabiedrību iekšējie normatīvie akti, kas nosaka amatpersonu un darbinieku darba organizāciju un ētikas normu ievērošanu (tajā skaitā ārpus darba laika)," informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

"Alkohola lietošana un automašīnas vadīšana ir ļoti neprātīga un neapdomīga un nekādā ziņā nav pieļaujama rīcība uz ceļa," atgādina policijas pārstāve.