foto: Shutterstock
Saules aizsargkrēmu lieto mazāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju
Sabiedrība
2021. gada 17. jūlijs, 08:10

Saules aizsargkrēmu lieto mazāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju

Jauns.lv / LETA

Tikai 47% Latvijas iedzīvotāju, dodoties uz pludmali, lieto saules aizsargkrēmu, liecina Benu aptiekas Stresa termometra pētījuma rezultāti, kas iegūti sadarbībā ar SKDS.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aptauja atklāj, ka tikai 19% aizsargkrēmu vasarā lieto visās situācijās, kad uzturas saulē, bet 33% nelieto nemaz. Sieviešu vidū 26% norāda, ka saules aizsargkrēmu nelieto vispār, bet vīriešu vidū šis rādītājs ir 41 procents. Aizsargkrēmu ievērojami biežāk izmanto jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem, kamēr senioru vidū tikai katrs otrais aptaujātais.

Pēc iedzīvotāju ienākumiem un izglītības līmeņa iedzīvotāji ar zemāku izglītības līmeni un ienākumiem saules aizsargkrēmu lieto ievērojami retāk.

Interesanta aina parādās arī reģionālajā griezumā – vismazāk aizsargkrēmu izmanto Latgalē, kur 53% norādījuši, ka to nelieto vispār. Kurzemē tādi ir 41% aptaujāto, Zemgalē – 37%, Vidzemē – 28%, Rīgā – 25 procenti.

Slimību profilakses un kontroles centrs pirms došanās ārā aicina lietot saules aizsarglīdzekli, jo ultravioletais starojums var veicināt melanomas jeb ādas vēža veidošanos – Latvijā ik gadu atklāj ap 200 jaunu gadījumu.

Aizsarglīdzeklis jāuzklāj bagātīgi – aptuveni 35 mililitri jeb divas ēdamkarotes visam ķermenim, kā arī atkārtoti tas jāuzklāj ik pēc divām stundām vai biežāk. Aizsarglīdzekļa lietošana nav paredzēta, lai varētu ilgāk atrasties saulē. Lai nepieļautu ultravioletā starojuma negatīvo iedarbību uz acīm, tostarp kataraktas veidošanos, jānēsā saulesbrilles.

Tēmas